3/11/09
Κ. Γούναρης: «Την κοινωνική ειρήνη δεν τη διασφαλίζει η μεγαλύτερη αστυνόμευση»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΜΙΛΑ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
Πολλά και καταγεγραμμένα τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση αλλά και στο δημόσιο βίο, επιζητούν ιεράρχηση, ρυθμίσεις, δρομολογήσεις και λύσεις από τη νέα κυβέρνηση.
Από τον… χορό δεν λείπουν και όσα ταλανίζουν τον χώρο της απονομής δικαιοσύνης, με τους δικηγορικούς συλλόγους και τις ενώσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να επιζητούν εναγωνίως την επίλυσή τους.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης, σε μια πρώτη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, θέτει τους κύριους άξονες, σχολιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις δεσμεύσεις και την ομιλία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, δίνοντας ωστόσο τη… δέουσα πίστωση χρόνου: «Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης και σε γενικότερο επίπεδο αλλά και στο χώρο της Δικαιοσύνης ειδικότερα –ένα χώρο που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας- θα κριθεί προφανώς από τα έργα της και τις επιλογές της» λέει. «Σήμερα, περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές, είναι ίσως νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις, όμως έχουμε ένα δείγμα γραφής και μάλιστα επίσημο, την ομιλία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις προτεραιότητες που έθεσε και τις δεσμεύσεις που δημόσια ανέλαβε».
Ο κ. Γούναρης χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν «θετική –έστω και σε συμβολικό επίπεδο– τη μετονομασία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δηλώνοντας: «Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από το συμβολικό επίπεδο στην ουσία, γιατί τόσο η κατοχύρωση της διαφάνειας, όσο και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα στη χώρα μας». Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι επίσης θετική η δέσμευση για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων επιλέγεται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή είχε ως συνέπεια πολλές φορές να γίνονται επιλογές προσώπων με κριτήριο και την κομματική νομιμοφροσύνη ή την κομματική εξάρτηση. Η άμεση εξάρτηση της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση συνδέθηκε τα προηγούμενα χρόνια –και όχι άδικα– με το κουκούλωμα μεγάλων υποθέσεων με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον (χρηματιστήριο, υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών, «Siemens», Μονή Βατοπεδίου κλπ). Σήμερα προτείνεται -και σωστά- η επιλογή των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από τη Βουλή με ισχυρή διακομματική συναίνεση, έτσι ώστε να αποσυνδεθεί η δικαιοσύνη από τον ασφυκτικό έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης».
«ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ»
Ο κ. Γούναρης επικεντρώνει τα «πυρά» του κατά της ατελέσφορης ποινικοποίησης, που δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα: «Εξαγγέλθηκε η αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας και αυτό είναι επίσης θετικό. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο εύρος ποινικών αδικημάτων. Επειδή στη χώρα μας λείπουν ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της ποινικοποίησης. Για παράδειγμα, επειδή δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή την ποινικοποιούμε, επειδή δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ελέγξουμε την μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία την ποινικοποιούμε… Αλλά παρόλη την ποινικοποίηση και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή ζουν και βασιλεύουν!... Επίσης πολλές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με διοικητικές κυρώσεις, οδηγούνται στα δικαστήρια…».
«Ιδιαίτερα σημαντική δέσμευση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΔΣΞ την «δια στόματος πρωθυπουργού αναγνώριση της σημασίας των ανεξάρτητων αρχών» και αιτιολογεί δια του προφανούς: «Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια οι ανεξάρτητες αρχές -οι οποίες αποτελούν βασικό εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών- ταλαιπωρήθηκαν και αμφισβητήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία». Και συνεχίζει εστιάζοντας στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, στην οικτρή κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος και στα ανελλιπώς παρατηρούμενα σε κάθε χώρο οικονομικά προβλήματα: «Θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς και σε πολλά ακόμα προβλήματα, όμως οι μεγάλες προκλήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης είναι κατά τη γνώμη μου δύο: Πρώτον η μεγάλη καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, η οποία τελικά καταντά αρνησιδικία και απαξιώνει τη λειτουργία της. Η κατάσταση έφθασε προ πολλού στο “κόκκινο” κι απαιτούνται άμεσες και γενναίες αποφάσεις. Δεν αρκεί όμως μόνο η πολιτική βούληση. Χρειάζονται και χρήματα. Η πολιτεία οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή, να βάλει το χέρι της στην τσέπη και να διαθέσει όσα κονδύλια απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της. Και δεύτερον η κατάσταση στις φυλακές, όπου χιλιάδες κρατούμενοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε συνθήκες που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν αρμόζουν σε μία δημοκρατική χώρα».
Ο κ. Γούναρης προαναγγέλλει ότι «οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, συμμέτοχοι και συλλειτουργοί στην απονομή της δικαιοσύνης, θα στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια του νέου υπουργού Δικαιοσύνης για ουσιαστική αναβάθμιση της δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών αλλά και της λειτουργίας του κράτους δικαίου, θα αντιδράσουν όμως δυναμικά είτε σε καθυστερήσεις είτε σε εσφαλμένες επιλογές». Υπεραμυνόμενος δε του αναγκαίου διαλόγου προσθέτει: «Και φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι για τις όποιες αλλαγές θα προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τη ενεργό συμμετοχή και του δικηγορικού κόσμου».
Κλείνοντας την κατάθεση των απόψεών του, ο πρόεδρος του ΔΣΞ στέκεται απέναντι στην τρομοϋστερία και στο κλίμα ανασφάλειας που τεχνηέντως καλλιεργείται από… γνωστούς κύκλους στην κοινωνία. Αντιμαχόμενος τις σκοπίμως εκπορευόμενες «κορόνες», υπενθυμίζει τα προφανή: «Γιατί τελικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια δεν την εξασφαλίζουν ούτε οι αυστηρότεροι νόμοι ούτε η περισσότερη αστυνόμευση. Την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζει το αίσθημα δικαίου, που πρέπει να είναι διάχυτο στην κοινωνία και ορατό στον κάθε πολίτη ατομικά».
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου