17/11/09

Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για προσλήψεις, Γραμματείς και Περιφερειάρχες


ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΞΥΝΙΔΗ – ΡΑΓΚΟΥΣΗ – ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ


Μετά την πρακτική της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία εγκαινιάστηκε ήδη να γίνεται στον σχεδιασμό σημαντικών νομοσχεδίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται πως εισάγει μία ακόμη πρακτική στην κατάρτιση των νομοσχεδίων. Πρόκειται για ένα είδος εσωκομματικής διαβούλευσης, την οποία θα εισηγείται ο Γραμματέας του Κινήματος, Σωκράτης Ξυνίδης, σε συνεργασία με τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό και στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαία κομματικά στελέχη από όλες τις νομαρχιακές οργανώσεις της χώρας.

Η πρακτική αυτή εγκαινιάστηκε το απόγευμα της περασμένη Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του τρόπου προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά και τις εκκρεμότητες με τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων τόσο στα υπουργεία όσο και στις Περιφέρειες της χώρας. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Γραμματέα του Κινήματος, κ. Ξυνίδη, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και πολλά κορυφαία κομματικά στελέχη από ολόκληρη την χώρα.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: «ΟΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ»
Για το θέμα των προσλήψεων ουσιαστικά έγινε μία προσπάθεια να ξεκαθαριστεί εσωκομματικά το τοπίο, προς τα στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στην βάση, τόσο αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις προβλέψεις του, όσο και σε σχέση με τον όγκο των αιτημάτων που δέχονται καθημερινά οι οργανώσεις βάσης από πολίτες για διάφορα θέματά τους. Όπως δήλωσε στην «Θ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Αχιλλέας Τσαρτσάρας, «σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, το νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις θα εισάγει έναν απλό αλλά και καθολικά εφαρμοζόμενο κανόνα: όπου το Δημόσιο συμμετέχει οικονομικά, οι προσλήψεις εκεί θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τους πάντες, ακόμη και την Εκκλησία, εκτός βεβαίως των ιερωμένων. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πραγματικά καθαρής, χωρίς παράθυρα και τρύπες». Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από τα αναμενόμενα αιτήματα για τα λεγόμενα, μικρά ή μεγάλα, «ρουσφέτια», ο κ. Τσαρτσάρας διευκρίνισε ότι «μπορεί αυτό το θέμα να μην τέθηκε ευθέως, όμως είναι σαφές ότι το ρουσφέτι δεν είναι λύση. Αυτό που γίνεται προσπάθεια να γίνει είναι να θεσπιστούν καινοτομίες που να δεσμεύουν όχι μόνο την σημερινή αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις στο ζήτημα των προσλήψεων, χωρίς «παραθυράκια», «τρύπες» και κομματισμούς».

«ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ»
Ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει, ως ένα βαθμό, ανησυχία και άσχημες εντυπώσεις τόσο στους πολίτες όσο και σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι και η καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό Γραμματέων στα υπουργεία και στις Περιφέρειες, καθώς και στην γενικότερη στελέχωση των υψηλότερων κλιμακίων στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Τσαρτσάρα «το θέμα συζητήθηκε επίσης στην σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή και έγινε η ενημέρωση ότι έχουν επιλεχθεί οι Γραμματείς των υπουργείων, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των λεγόμενων Περιφερειαρχών. Για τους πρώτους έχει οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα, με την αναμενόμενη καθυστέρηση λόγω της πληθώρας των αιτήσεων που κατατέθηκαν, η οποία μένει πλέον να περάσει από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα γίνει και η τελική επιλογή και ανακοίνωση των ονομάτων. Όσον αφορά τους Γραμματείς των Περιφερειών, θα πρέπει να πω ότι δεν συζητήθηκαν καθόλου ονόματα και ότι όλα όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα για το ένα ή το άλλο πρόσωπο στερούνται βάσης. Είναι μία καινούρια διαδικασία αυτή που ακολουθείται για την επιλογή τους και οι καθυστερήσεις νομίζω ότι μέχρι ένα σημείο δικαιολογούνται. Άλλωστε σημασία έχει να επιλεγούν τελικά οι καλύτεροι από όλους αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό είναι άλλωστε που θ’ αποτελέσει την ωφέλεια, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια ζημιά προκαλούν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν. Αυτό το τελευταίο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, να έχουν κατά νου τόσο οι πολίτες όσο και οι διάφοροι φορείς που φέρονται ν’ ανησυχούν από την μέχρι σήμερα καθυστέρηση…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: