27/11/09

Πολιτική ένταση στο Επιμελητήριο

Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: «ΞΥΠΝΗΣΤΕ ‘Η ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ… ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΟΙ»



-Δεν πήρε σαφή θέση ο Πρόεδρος, ενώ ο Μωραϊτης αρκέστηκε σε κομματικές τοποθετήσεις..
-Κυριάρχησε και το θέμα με τα Κινέζικα καταστήματα…


Με αυξομειώσεις των τόνων και με τα κινέζικα καταστήματα στο επίκεντρο, κύλησε η προχθεσινή συνεδρίαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Πολύς χρόνος αναλώθηκε στη συζήτηση περί των κινέζικων καταστημάτων, μετά την παρουσίαση από τους κ. Κατσαρίκα και Παπαργυρόπουλο. Κατατέθηκε ότι για να πάρει άδεια ένας Κινέζος επιχειρηματίας, καταθέτει αίτηση στην κινεζική πρεσβεία, καταθέτει 60.000 ευρώ ως κεφάλαιο στην τράπεζα, γίνεται μελέτη και από επιτροπή της Περιφέρειας βγαίνει η γνωμάτευση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, τα υπόλοιπα καταστήματα σε άλλους νομούς, φέρονται ως υποκαταστήματα με αποτέλεσμα να λειτουργούν χωρίς κανονική αδειοδότηση.
Επί του προβλήματος –που δεν είναι… προνόμιο της Ξάνθης, αλλά πανελλαδικό- αρατέθηκε το παράδειγμα της Κατερίνης. Εκεί αναδείχθηκε μια χαρακτηριστική πτυχή του μείζονος ζητήματος -με παρέμβαση και της αστυνομίας- όπου βρέθηκαν ανασφάλιστοι υπάλληλοι, ακόμα και χωρίς έγγραφα παραμονής στη χώρα μας. Ωστόσο, οι Κινέζοι επιχειρηματίες μένουν στο απυρόβλητο λόγω της νομοθεσίας, ενώ στη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να δηλώνει πως προσπαθεί να αντιμετωπίσει νομοθετικά το θέμα. «Από τα εννιά κινέζικα μαγαζιά στην Ξάνθη, μόνο τα τρία είναι γραμμένα στο ΕΒΕ» ειπώθηκε και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι –τη συνοδεία αστυνομίας- και να ζητηθεί από τους δραστηριοποιούμενους στην περιοχή μας να εγγραφούν στο ΕΒΕ.

«ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των κ. Τσάβα και Ανδρικόπουλου, όταν ο πρώτος υπονόησε ολιγωρία του ΕΒΕ αναφορικά με τη διοργάνωση σεμιναρίων. Το ίδιο συνέβη και μεταξύ Αθανασιάδη και Μωραΐτη, με τον πρώτο να δηλώνει: «Λυπάμαι για τα θέματα που βλέπω στην ημερήσια διάταξη. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μία δημόσια υπηρεσία χειρίστης μορφής, που απλά διεκπεραιώνει κάποια ζητήματα που της έχουν ανατεθεί». Ο κ. Αθανασιάδης έθεσε «θέμα ηθικής και ουσιαστικής τάξης», ζήτησε ιεράρχηση και έγκαιρη γνώση των υπό συζήτηση θεμάτων και είπε εξαπέλυσε πυρά κατά της διοίκησης λέγοντας: «Το φωνάζουμε όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στην παράταξή σας, το φωνάζει ο λαός της Ξάνθης:
Τι θέλετε επιτέλους και κάθεστε σ’ αυτή την καρέκλα, αφού δεν έχετε όραμα για την οικονομία της πόλης και του νομού; Έως πότε θα μένει το Επιμελητήριο Ξάνθης αναξιοποίητο, χάνοντας κάθε αξιοπρέπεια και δυναμική προς τα έξω, όταν άλλα ΕΒΕ σε άλλες πόλεις της χώρας, καθορίζουν αυτά τις οικονομικές εξελίξεις; Έχετε αναλογιστεί πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέσα στα δύο τελευταία χρόνια;». Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε «ντρέπομαι κυριολεκτικά να μετέχω σε συνεδριάσεις που έχουν δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, γιατί ο στόχος μας είναι άλλος» και κατέληξε ζητώντας από την διοίκηση «να ξυπνήσει ή να παραιτηθεί», με την αιχμή «άλλως είστε υπόλογοι στην κοινωνία και τώρα που τελείωσαν και οι πολιτικοί σας χορηγοί, θα πάρετε γρήγορα το δρόμο της αφάνειας»…
Στα παραπάνω απάντησε ο κ. Στέλιος Μωραΐτης, ρωτώντας «πού ήσαστε όταν τρέχαμε για την “Αθωνική”, οι δικοί σας χορηγοί σας λένε να μην συμμετέχετε σ’ αυτό τον αγώνα» και τονίζοντας ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν παρατάξεις. Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Παμπουκίδης διεμήνυσε ότι «πρέπει να πάψουν οι αναφορές σε “ταξιδάκια”, καθώς οι συμμετέχοντες πληρώνουν για τις επιχειρηματικές αποστολές του ΕΒΕ».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: