27/11/09

Η αισθητική κατά της κακοποίησης των γυναικών


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ


Με την συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού γυναικών, στην απόλυτη πλειοψηφία τους, αλλά και με την επίτευξη ενός διπλού στόχου, που περιλάμβανε από τη μία την στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης με την παράλληλη ενημέρωση των γυναικών της Ξάνθης για θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολλαπλό ρόλο της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής στην αισθητική αλλά και λειτουργική ανάπλαση, πραγματοποίησε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης (Σ.Ο.Ξ.) εκδήλωση – ομιλία, με κεντρικό ομιλητή τον Θρακιώτη πλαστικό χειρουργό της κλινικής «Άγιος Λουκάς» Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλο Βρύζα. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» της Ξάνθης.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Για την εκδήλωση και τους στόχους της μίλησαν στην «Θ» τόσο η πρόεδρος του Σ.Ο.Ξ., κα Μαρία Γκράτσιου, όσο και η συντονίστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ομίλου, κα Νατάσσα Αναστασιάδου – Παλιούρα. Η κα Γκράτσιου τόνισε ότι «βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η οικονομική ενίσχυση μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας που γίνεται για να βοηθήσουμε γυναίκες οι οποίες είναι κακοποιημένες και έχουν υποφέρει από trafficking. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά και θα γίνει στην Μολδαβία, η οποία αποτελεί βασικό τόπο προέλευσης πάρα πολλών γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας κάθε μορφής. Όμως πέρα από την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αυτό τον τρόπο, που αποτελεί έναν από τους στόχους του ομίλου, για εμάς ανθρώπινο δικαίωμα αποτελεί και η πρόσβαση στην αισθητική αλλά και λειτουργική ανάπλαση. Μάλιστα αυτό θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά γυναικείο «προνόμιο», ενώ ήταν επίσης συνυφασμένο αποκλειστικά με την κοσμητική ιατρική. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν ξεφύγει αρκετά από αυτά τα στενά πλαίσια, αφού από τη μία όλο και περισσότεροι είναι οι άνδρες που καταφεύγουν σε υπηρεσίες αισθητικής ανάπλασης, ενώ από την άλλη η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την λειτουργική ανάπλαση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση προβλημάτων εμφάνισης τα οποία οφείλονται σε ατυχήματα, κακοποιήσεις, μαστεκτομές και λοιπές εξωγενείς παρεμβάσεις, πράγματα που όπως έχει αποδειχτεί μπορούν ν’ αποτελέσουν αιτίες σοβαρών ψυχοσωματικών και λειτουργικών προβλημάτων». Αναφορικά με την υποστήριξη που συγκέντρωσε ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση η κα Γκράτσιου δήλωσε ότι «ο Σοροπτιμισμός ασχολείται με πάρα πολλά θέματα, όπως η Υγεία, το Περιβάλλον, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οικονομική ανάπτυξη και οι κοινωνικές σχέσεις. Η σημερινή πρωτοβουλία μας αγγίζει κατ’ αρχήν την Υγεία, όμως στην ουσία της άπτεται της στήριξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν ο διπλός αυτός στόχος αποτέλεσε ένα μεγαλύτερο κίνητρο τόσο για την ίδια όσο και για τα μέλη του ομίλου, η κα Αναστασιάδου – Παλιούρα τόνισε ότι «είναι καθήκον για τις σοροπτιμίστριες να ευαισθητοποιούν τον κόσμο για ορισμένα θέματα. Το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής νομίζω ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ σπουδαίο γιατί όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε καλά, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μας και ύστερα με τους άλλους. Η αισθητική πλαστική χειρουργική νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν λειτουργικά αισθητικά προβλήματα είτε λόγω κάποιας ασθένειας, είτε λόγω κάποιου ατυχήματος. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να μπορούν να γνωρίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν ή και να επαναφέρουν το σώμα τους στην πρότερη κατάστασή του και να ζήσουν και πάλι φυσιολογικά».

ΤΡ. ΒΡΥΖΑΣ: «ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ»
Στην «Θ» μίλησε και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πλαστικός χειρουργός της κλινικής «Άγιος Λουκάς» Θεσσαλονίκης, κ. Τριαντάφυλλος Βρύζας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αισθητική χειρουργική αποτελεί απόρροια της επανορθωτικής χειρουργικής. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε ουσιαστικά το ορόσημο της ανάπτυξης της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής, απ’ όπου οδηγηθήκαμε με γρήγορα βήματα στην ευρεία ανάπτυξη της αισθητικής χειρουργικής η οποία πλέον είναι πολύ δημοφιλής, αφού με το πέρασμα των χρόνων η εμφάνιση έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική, κυρίως στον χώρο δουλειάς των ανθρώπων και εν συνεχεία και σε άλλα πεδία της ανθρώπινης ζωής, όπως για παράδειγμα στην επιλογή συντρόφου. Ιδιαίτερα στον πολύ ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε σήμερα η εμφάνιση κατέχει πρωτεύουσα θέση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: