7/10/09

Μία νομαρχία …όνειρο!

ΣΥΝΘΗΚΕΣ …1950 ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Η ιδέα στο υποτυπώδες «κέντρο τύπου» που οργανώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη Νομαρχία Ξάνθης είναι μάλλον απλή: να υπάρχει μία ροή ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, που παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εκλογών από τα εκλογικά τμήματα του νομού, προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους από την περιοχή μας αλλά όχι μόνο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης που προηγήθηκε.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ

Συνηθισμένοι λοιπόν όλοι οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης στους μέχρι σήμερα, μάλλον αργούς, ρυθμούς στην ενημέρωσή τους για τα εκλογικά αποτελέσματα του νομού, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Οι ανταποκρίσεις που έστελναν στα Μέσα τους υπολείπονταν της ενημέρωσης που είχε ήδη δημοσιευθεί από το υπουργείο Εσωτερικών…! Ο λόγος ήταν μάλλον απλός και είχε να κάνει με την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα του κάθε νομού. Πιο συγκεκριμένα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχοντας χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα μετάδοσης και τα κωδικοποιημένα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων που τους είχαν δοθεί, είχαν ήδη ενημερώσει σε μεγάλο ποσοστό την βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών από πολύ νωρίς, για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι, μέσω της νέας τεχνολογίας, υπήρχε το παράδοξο φαινόμενο όπου όποιος είχε μία σύνδεση διαδικτύου να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη και πιο επικαιροποιημένη ενημέρωση από τους δημοσιογράφους που βρισκόταν στο κέντρο τύπου της Νομαρχίας, το «κέντρο ενημέρωσης» υποτίθεται για ολόκληρο το νομό μας..! Οι τελευταίοι περίμεναν τους αγχωμένους κλητήρες της υπηρεσίας να τρέχουν πάνω κάτω για καταφέρουν να τους ενημερώσουν, μέσω φωτοτυπιών, για τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, όταν η ενημέρωση που έφτανε υπολειπόταν αισθητά της ήδη δημοσιοποιημένης από το υπουργείο Εσωτερικών…

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ψέξει το υπηρεσιακό προσωπικό της Νομαρχίας Ξάνθης, ξεκινώντας από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην διαδικασία μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, φτάνοντας μέχρι τους κλητήρες που έβγαζαν και μετέφεραν σε πυρετώδεις αλλά ανώφελους ρυθμούς, τις φωτοτυπίες από το κέντρο συλλογής των τηλεγραφημάτων στο κέντρο Τύπου. Αν υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή μάλλον βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από αυτούς, σε όσους σχεδίασαν ένα μηχανισμό που σκοπό του είχε την ενημέρωση, την οποία όμως παρείχε με ρυθμούς …τηλεγραφημάτων περασμένων δεκαετιών, όντας στην εποχή του διαδικτύου… Φαντάζει σχεδόν ουτοπικό να περιμένει κανείς το κέντρο Τύπου της νομαρχίας να είναι εφοδιασμένο με τερματικά για τον κάθε δημοσιογράφο, ώστε να ενημερώνεται και να ενημερώνει άμεσα και με βάση το πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για την μετάδοση των αποτελεσμάτων, όταν ακόμη και τα τηλέφωνα που τους είχαν παραχωρηθεί είχαν συνδεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να απαντάται η κάθε κλήση τόσο από τον δημοσιογράφο που αφορούσε, όσο και από το γραφείο της όποιας υπηρεσίας, με την οποία είχε συνδεθεί παράλληλα…! Από την άλλη οι ίδιοι αριθμοί είχαν δοθεί και στους δικαστικούς αντιπροσώπους, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς προσπαθούσαν να μεταδώσουν αποτελέσματα από τα εκλογικά τους τμήματα στους …δημοσιογράφους! Όμως θα μπορούσε να υπάρχει, ελλείψει των «πολυτελειών» που προαναφέραμε, έστω ένας τηλεοπτικός δέκτης στην αίθουσα Τύπου για αμεσότερη ενημέρωση, ώστε να μην φτάνουν οι εκπρόσωποι Τύπου να έχουν ενημερωθεί, για παράδειγμα, μόλις για το 5% των εκλογικών τμημάτων του νομού, όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα γνώριζε ήδη για ο εκλογικό αποτέλεσμα στο 35% των εκλογικών τμημάτων του νομού μας..! Πάντως μία χρήσιμη συμβουλή στους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» θα ήταν να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Διότι η επιτυχία της μετάδοσης με γραπτά μηνύματα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα επεκτείνει την χρήση αυτού του μέσου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις «εκλογικές βραδιές». Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο παραδοσιακός τρόπος των τηλεγραφημάτων, ως τρόπος ενημέρωσης, ν’ αποκτήσει αποκλειστικά αξία μόνο για την διασταύρωση των αποτελεσμάτων και όχι για την ενημέρωση των πολιτών. Η τελευταία θα μπορεί να γίνεται απευθείας από το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς την μεσολάβηση της εκάστοτε νομαρχίας.
Άλλωστε, όπως παρατηρήσαμε και στη νομαρχία Ξάνθης, μία από τις «παρενέργειες» του αιρετού της πλέον χαρακτήρα, είναι και η πιθανότητα το εκλογικό αποτέλεσμα να δυσαρεστεί τον εκάστοτε νομάρχη, ο οποίος μπορεί να αποχωρεί πρόωρα αποφεύγοντας «δυσάρεστες» συνευρέσεις με τους δημοσιογράφους, αφήνοντας παράλληλα όμως και την εκλογική διαδικασία αποκλειστικά στο «έλεος» των υπηρεσιακών παραγόντων…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: