7/10/09

Άρχισαν οι «ζυμώσεις» στη Ν.Δ.


ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ – «ΛΑΓΟΣ» Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Η επόμενη μέρα της μεγάλης εκλογικής ήττας φαίνεται να βρίσκει τα στελέχη των «γαλάζιων» περισσότερο προετοιμασμένους για την «μετά Καραμανλή» εποχή του κόμματος απ’ όσο ίσως θα περίμενε κανείς. Άλλωστε οι συζητήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον, είχαν ξεκινήσει να γίνονται εδώ και καιρό, δεδομένης της δημοσκοπικής κατάρρευσής του, η οποία προηγήθηκε επί μακρόν πριν επέλθει η εκλογική του κατάρρευση την 4η Οκτωβρίου.

Πάντως ο Κώστας Καραμανλής μας έχει συνηθίσει σε ανατροπές, όπως σημειώνει και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, Θεολόγος Καλαϊτζής, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «μπορεί ο Καραμανλής να φαίνεται πως βρίσκεται σε αδυναμία αυτή τη στιγμή όμως από την άλλη ποιος περίμενε ότι μία πρόταση πέντε ανθρώπων το 1996 θα τον έφερνε αρχηγό στο κόμμα και παντοδύναμο πρωθυπουργό στην χώρα το 2004, όπως και ποιος περίμενε πέρυσι το καλοκαίρι ότι δεκατρείς μήνες αργότερα το κόμμα υπό την ηγεσία του θα είχε υποστεί τόσο μεγάλη ήττα. Η πολιτική είναι ρευστή, ιδιαίτερα όταν επηρεάζεται ταυτόχρονα και από εξωγενής παράγοντες, όπως είναι μία οικονομική κρίση».

ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
Αυτή η ρευστότητα είναι που έχει αναγκάσει τους «διαδόχους» του κ. Καραμανλή να έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής και να τηρήσουν όσο χρειαστεί, την απαραίτητη στάση αναμονής που υπαγορεύει η απόφασή τους να περιμένουν τις επίσημες κινήσεις του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, οι επικρατέστεροι αυτή τη στιγμή υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος (Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς) φαίνεται να μην συμμερίζονται καθόλου τις απόψεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και δημοφιλέστατου στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος ως άλλος «λαγός» σε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης, ξεκίνησε μάλλον βιαστικά την κούρσα της διαδοχής Καραμανλή, ανακοινώνοντας επίσημα και φυσικά τηλεοπτικά την υποψηφιότητά του. Οι άλλοι τρεις και σοβαρότεροι διεκδικητές της ηγεσίας της Ν.Δ. φαίνεται να ακολουθούν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για να φτάσουν στην κορυφή από αυτόν του κ. Ψωμιάδη. Το πρώτο τους βήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση πριν ο κ. Καραμανλής κινήσει επίσημα τις διαδικασίες διαδοχής του.

ΤΟ «ΠΡΟΦΙΛ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ
Αντίθετα και οι τρεις επιδίδονται από την μία στην συσπείρωση στελεχών γύρω τους δηλώνοντας την παρουσία και την δύναμή τους, ενώ από την άλλη προσπαθούν να προωθήσουν το αρχηγικό προφίλ που θα πρέπει να έχει ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ., σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι πιστεύουν. Έτσι, τόσο η κα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Αβραμόπουλος προωθούν το προφίλ του προέδρου με την ευρύτερη δυνατή απήχηση στην κοινωνία, που θα μπορέσει να επαναφέρει στις τάξεις της Ν.Δ. τους πολυπληθέστατους κεντρώους ψηφοφόρους που επέλεξαν μαζικά το ΠΑΣΟΚ την 4η Οκτωβρίου, απογυμνώνοντας την Ν.Δ. και χαρίζοντας στον Γιώργο Παπανδρέου μία συντριπτική νίκη. Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να διαλέγει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο ζήτημα, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα του επόμενου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας την επαναφορά στις τάξεις του κόμματος και την συγκράτησή τους από τις «σειρήνες» του ΛΑΟΣ, των «δεξιότερων» νεοδημοκρατών, οι οποίοι δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση της Ν.Δ. είτε μεταπήδησαν στο ΛΑΟΣ είτε σκέφτονται να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Η πλευρά Σαμαρά επίσης, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, φαίνεται να προωθεί και μία περισσότερο δυναμική αντιπολίτευση στον Γ. Παπανδρέου, μέσω ενός αρχηγού με έντονο και δυναμικό προφίλ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: