8/10/09

Οι ελπίδες της αγοράς στα δύο νέα οικονομικά υπουργεία!


ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ, ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Μία ενδιαφέρουσα κίνηση που το μέλλον θα δείξει αν ήταν ουσίας ή απλά διαχειριστικού επιμερισμού, είναι κι αυτή στην οποία προέβη ο νέος πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον διαχωρισμό των οικονομικών υπουργείων.

Στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού –και δεν είναι δικά μας, αλλά ούτε κι αυθαίρετα τα συμπεράσματα επί του χάρτου της πολιτικής οικονομίας- τα οικονομικά μεγέθη αναγορεύονται πλέον σε δείκτη αλλά και ρυθμιστή των πάντων και μάλιστα παγκοσμιοποιημένα. Μπορεί δε οι μαρξιστές να μιλούν για ιμπεριαλισμό και οι νεοφιλελεύθεροι για ελευθερία της αγοράς, ωστόσο εμείς εστιάζουμε σήμερα στην αποδοχή ή μη και στις ερμηνείες που δίνονται στη συγκεκριμένη κίνηση από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς.
Ο καταρτισμένος σε ΗΠΑ, Σουηδία και Καναδά και βαθύς γνώστης του πολιτικοοικονομικού γίγνεσθαι 57χρονος Γιώργος Παπανδρέου, διαχώρισε το μέχρι σήμερα υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε δύο νέα υπουργεία: το υπουργείο Οικονομικών και το -διευρυμένο πλέον- υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο πρώτο τοποθετήθηκε ως υπουργός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έχει σπουδάσει οικονομικά σε Αγγλία και Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Μετά τις σπουδές του εργάστηκε επί δεκαετία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της ελληνικής οικονομίας. Στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβόνας», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Από το 2001 έως την εκλογή του το 2007, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο τοποθετήθηκε ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προΐσταται η Λούκα Κατσέλη, με υφυπουργό τον Σταύρο Αρναουτάκη και υφυπουργό με έδρα τη Θεσσαλονίκη τον Σερραίο Μάρκο Μπόλαρη. Η ομήλικη του πρωθυπουργού κα Κατσέλη
Είναι επί εικοσαετία μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε Οικονομικά (Smith College) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική, καθώς και δύο μεταπτυχιακών στην Οικονομική Πολιτική και στη Διεθνή Οικονομική (όλα στο Princeton). Ως επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου και dιετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, καθώς και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Επιτροπής Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και της Επιτροπής Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ειδική οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Β. ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ: «ΔΕΙΓΜΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ»
Την πεποίθησή του ο επιμερισμός των επί της οικονομίας υπουργείων συνιστά κατ’ αρχήν δείγμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας, καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Βασίλης Σκαρλάτος, κάνοντας προηγουμένως έναν βαθύ σχολιασμό: «Έτσι κι αλλιώς, το πολύ μεγάλο θετικό της προεκλογικής περιόδου είναι ότι –με πρωτοβουλία της ΝΔ- μπήκαν τα οικονομικά θέματα που από καιρό έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα. Όλα τα ζητήματα έχουν αντιστοίχιση με την οικονομικότητά τους και ποτέ δεν κουβεντιάστηκαν περισσότερο από φέτος τα ελλείμματα, το χρέος, το εθνικό προϊόν και η ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα που έπρεπε να είναι καθημερινή πρακτική για τον καθένα. Μόλις μπήκαν, όλοι βλέπουν πια πόσο μεγάλη σημασία έχουν και θα παραμείνουν στην ατζέντα γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Έπρεπε λοιπόν να επιμεριστούν και να εξειδικευτούν τα της οικονομίας και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι η κίνηση που έγινε».
Ωστόσο, πέρα από την εν πρώτοις κίνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης αιτείται και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα: «Πρέπει να μπει ως προτεραιότητα παντού, ότι όποιος αναλαμβάνει να τρέξει τέτοια πράγματα, θα πρέπει να δουλέψει πολύ και με σοβαρότητα. Και βέβαια, να προκύψει αποτέλεσμα. Δεν είμαστε τα πέντε μεγάλα ονόματα, είμαστε όλοι, κινούμενοι στην καθημερινότητα». Ο Κ. Σκαρλάτος καταλήγει εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι την αρχική κίνηση θα ακολουθήσει η ουσία: «Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε ώστε ο χρόνος να δείξει γιατί έγινε το κάθε τι και τι απέφερε. Θεωρώ ότι αυτό το γεγονός δίνει το στίγμα των προθέσεων, ότι τα θέματα της οικονομίας μπαίνουν στην πρώτη βαθμίδα της ατζέντας. Άλλωστε, έχει αναδειχθεί από παλιότερα ως πρώτος τη τάξει ο επί της οικονομίας υπουργός. Πέρα από το στίγμα, πέρα απ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα πάμε και στην ουσία».

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ…»

«Το ίδιο πράγμα είναι, απλά ίσως έτσι γίνει πιο λειτουργικό» είναι η κατ’ αρχήν εκτίμηση του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, που προσθέτει: «Το υπουργείο οικονομικών είναι το λογιστήριο του κράτους και απλά τώρα το χώρισαν από τα υπόλοιπα». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ χαρακτηρίζει την κίνηση «ούτε θετική ούτε αρνητική» και καταλήγει λέγοντας ότι «θα φανεί στην πορεία γιατί το έκαναν»…
Αναρμόδιος να κρίνει τέτοια μεγέθη δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «λογικό το να έχει άλλος τα εξωτερικά (χρέος κλπ.) και άλλος τα εσωτερικά (φοροεισπράξεις κλπ) οικονομικά. Και εκφράζει την πεποίθηση ότι «αν συνεργαστούν σωστά, η κίνηση αυτή θα έχει αποτελέσματα».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: