8/10/09

Τα όνειρα των παιδιών μας και οι χεργκελέδες της εξουσίας!

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Πριν λίγες ημέρες περνούσα έξω από ένα φαστφουντάδικο όταν άκουσα να με προσκαλούν για… «ένα στα όρθια» μία παρέα από νεαρά Ξανθιωτάκια ηλικίας 26-27 ετών. Θεωρώ ιδιαίτερη χαρά και τιμή στο πρόσωπό μου όταν με προσκαλούν νέοι άνθρωποι για να συμμεριστούμε θέσεις και απόψεις και φυσικά εν προκειμένω δέχθηκα αμέσως την πρόσκληση…

Το ένα παλικάρι, ιδιαίτερα κατατοπισμένο και ευγενέστατο, μου είπε πως υπηρετεί στην στρατιωτική αεροπορία από τη θέση του τεχνικού αξιωματικού. Τι σημαίνει αυτό; Πολύχρονες πανεπιστημιακές σπουδές, αρκετά μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, αρκετά «γαλόνια» μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας στο όπλο, αλλά με μισθό περίπου… 1200-1300 ευρώ μηνιαίως! Και αυτό με την πρόσθεση ειδικών επιδομάτων, εκτός έδρας κλπ, κλπ! Φυσικά ο εν λόγω αξιωματικός, υπηρετεί μακριά από το δικό του σπίτι και μόνο για τα ενοίκια και τα υπόλοιπα πάγια έξοδα εκ των πραγμάτων απαιτείται… ο μισός μισθός!
Παρόλα αυτά, δήλωσε ικανοποιημένος από τις αποδοχές του και πως θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα με τα ίδια χρήματα από αυτά που προσφέρει στην υπηρεσία του, αρκεί να του το ζητήσουν…
Ρωτώντας για τους ιπτάμενους συναδέλφους του, τους ικάρους, που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο να περιφρουρούν τα σύνορά μας κυριολεκτικά με τσίτα το νευρικό τους σύστημα, πληροφορήθηκα ότι πληρώνονται πολύ καλύτερα με «πολλά λεφτά» παίρνοντας επιπλέον… 1000 το μήνα απ’ ότι οι τεχνικοί συνάδελφοί τους! Δηλαδή οι φύλακες «άγγελοι» της πατρίδας μας, αμείβονται με 2200 ευρώ περίπου το μήνα γι’ αυτά που προσφέρουν στο αέρα, ρισκάροντας την ζωή τους κάθε δευτερόλεπτο!
Την ίδια στιγμή κάποιες «στελεχάρες» προσκείμενοι σε πολιτικά γραφεία και σε άρματα βουλευτών, αμείβονται για τις 3-4 θέσεις που διατηρούν έως… δεκαπλάσια απ’ αυτά τα παιδιά για να προσφέρουν τις κάκιστες υπηρεσίες τους στον πολίτη! Και δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι περίσσεψαν τέτοιες στελεχάρες στην απερχόμενη κυβέρνηση γι’ αυτό και η συντριβή που υπέστη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής!
Το χειρότερο όλων όμως, είναι η αναγωγή σε παράδειγμα προς μίμηση των μεν και των δε. Πως σκέπτεται λοιπόν ένας νέος άνθρωπος σήμερα και ποιον από τους δύο θεωρεί ΦΑΡΟΥΣ ώστε να ακολουθήσει στη ζωή του; Τους ένδοξους (;) αξιωματικούς του ελληνικού στρατεύματος και τους ικάρους που δεν λογαριάζουν την ζωή τους για να προασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα έναντι ψιχίων ή τα λαμόγια κάθε μορφής και απόχρωσης, που με μοναδικό προσόν την πρόσβαση στην εξουσία, μπορούν αφενός να αμείβονται πολλαπλάσια και αφετέρου να γ… και να δέρνουν, έχοντας τον πρώτο λόγο και το πάνω χέρι σε κάθε περίπτωση;
Κι είναι μεγαλύτερη ζημιά, αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή και των λαμογίων στην κοινωνία μας… Έδωσε κάκιστα παραδείγματα στα παιδιά μας! Εξέθρεψε πολλά λαμόγια κεντρικά, αλλά και τοπικά, τα οποία άνδρωσε για να λειτουργήσουν ως φράκτες στην είσοδο νέων και ικανών ανθρώπων τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου.
Στην παρέα που σας προανέφερα συμμετείχαν άλλοι τρεις νέοι με σπουδές και περγαμηνές πλην… άνεργοι, οι οποίοι καλοτύχιζαν τον αξιωματικό της αεροπορίας που μισθοδοτείται και έχει ένα σίγουρο εισόδημα! Νέοι με προσόντα και με όρεξη για δουλειά, να πιάσουν την πέτρα και να βγάλουν το ζουμί της…
Με τις ίδιες αμοιβές ενός πολυθεσίτη (και ερημοσπίτη) θα μπορούσαν να δουλέψουν δέκα τέτοια παιδιά και να βγάλουν δουλειά, αλλά βλέπετε, δεν συμφέρει στα κατεστημένα, να δίνονται ευκαιρίες στους ικανούς, στους μορφωμένους και στους νέους γενικώς. Και έτσι καταφέραμε να έχουμε άνεργο το πιο αποδοτικό δυναμικό της χώρας, να έχουμε στην «εξορία» εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό και να διατηρούμε σε καίριες θέσεις τους ανίκανους και τους χεργκελέδες!
Αν δεν αλλάξει λοιπόν αυτή η νοοτροπία από την νέα κυβέρνηση, σε τίποτα απολύτως δεν μπορούμε να ελπίζουμε… Αν δεν ξηλωθούν τα πρωτοπαλίκαρα και οι λεγόμενοι «παράγοντες», που λυμαίνονται την οικονομική ζωή του τόπου, τότε η χώρα θα συνεχίσει την κατηφόρα, αλλάζοντας απλά χρώμα στα λαμόγια, τα περισσότερα από τα οποία όμως τυχαίνει να είναι… χαμαιλέοντες οπότε προλαβαίνουν να αλλάξουν χρώμα από μόνοι τους για να είναι μια ζωή στα πράγματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: