20/10/09

Παντελεήμων: «Δεν υποβαθμίζουμε το Ψυχολογικό Κέντρο

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «Θ»
- Τι λέει ο Επίσκοπος της Ι.Μ. για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα κρατικά αυτοκίνητα
- Ποιες οι εξελίξεις στον διάλογο των θρησκειών

Σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσκολία επέδωσε τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στην λειτουργία Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, οι οποίες έγιναν η αφορμή για να βρεθεί η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης στο επίκεντρο έντονης κριτικής από μερίδα του τοπικού Τύπου.

Περνώντας στην «αντεπίθεση» και απαντώντας σε όλα όσα του προσάπτονται αναφορικά με το θέμα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης μίλησε στην «Θ» σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στα ζητήματα που ανέκυψαν και πάλι με την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στις κατηγορίες για υπερβολική χρήση κρατικών αυτοκινήτων από την πλευρά των Μητροπόλεων καθώς και για τις τελευταίες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, της οποίας είναι μέλος.

ΤΑΜΕΙΑΚΗ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ

Για τα όσα έχουν γραφτεί τελευταία αναφορικά με την λειτουργία του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, ο κ. Παντελεήμων διευκρίνισε ότι «κατ’ αρχήν θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για την υλική αλλά και ηθική στήριξη που προσφέρει ο ξανθιώτικος λαός στο Ψυχολογικό Κέντρο. Άλλωστε επανειλημμένα έχω προσωπικά ευχαριστήσει όλους του Ξανθιώτες για την συνεισφορά τους στην λειτουργία του. Βέβαια το κύριο βάρος της λειτουργίας του πέφτει στο διοικητικό του συμβούλιο. Πρέπει να πω ότι φέτος είχαμε κάποιες περικοπές από την επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που έρχονται σε μας δια μέσου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης. Αυτό, σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα προσωρινό ταμειακό πρόβλημα στον Κέντρο, το οποίο με την σειρά του είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτό να έχουν όντως δύο μήνες να πληρωθούν. Αυτή είναι μία κατάσταση που πρώτα από όλους στεναχωρεί εμένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει αδιαφορία του Μητροπολίτη ή του διοικητικού συμβουλίου. Ήδη, όπως με ενημέρωσαν, ότι τα χρήματα βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία των εντελλομένων εξόδων της Νομαρχίας και εντός της εβδομάδας οι εργαζόμενοι θα έχουν εξοφληθεί. Το γεγονός αυτής της καθυστέρησης οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον στο γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν και έπρεπε να λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωσή τους. Δεύτερον, στο ότι οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και κέρδισαν δικαστικά την καταβολή σε αυτούς ενός επιδόματος το οποίο δεν δίνεται ούτε στους εργαζόμενους του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Θεσσαλονίκη, του οποίου παράρτημα είναι το δικό μας Κέντρο. Προσωπικά είχα τις επιφυλάξεις μου για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, γι’ αυτό και εφεσιβάλλαμε την απόφαση. Όμως πρέπει να το καταβάλλουμε μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις περικοπές της τακτικής επιχορήγησης που προανέφερα, αποτελούν τα τρία βασικά αίτια γι’ αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Φυσικά και θεωρώ τον μισθό των εργαζομένων ως κάτι ιερό όμως δεν είχαμε χρήματα και δεν τους δώσαμε. Υπήρξε απλά μία ταμειακή δυσκολία και τίποτε περισσότερο».

Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Αναφορικά με την συζήτηση περί της κρατικοποίησης του Ψυχολογικού Κέντρου, για την οποία επίσης κατηγορήθηκε ότι αντιτέθηκε, ο κ. Παντελεήμων τόνισε ότι «κάποιοι με κατηγορούν ότι αντιτέθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να μην χάσω την θέση του προέδρου του Κέντρου. Η αλήθεια είναι ότι οι πρόεδροι αυτών των συμβουλίων δεν απολαμβάνουν κάποιων ιδιαίτερων αμοιβών, αίγλης ή εξουσίας. Ότι έκανα μέχρι σήμερα το έκανα αποκλειστικά και μόνο παρακινούμενος από την αγάπη μου για τα παιδιά αυτά, τα οποία μου την ανταποδίδουν. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως, όταν στην αρχή ακούσαμε για την πιθανότητα το Κέντρο να γίνει δημόσιο, είχαμε κάποιες επιφυλάξεις, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ποια εικόνα παρουσιάζουν τα δημόσια ιδρύματα και δεν θέλαμε αυτό το σχολείο που χαίρονται όλοι να έχει μία τέτοια κατάληξη. Όμως υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. από το 2005 σύμφωνα με την οποία συναινεί το Δ.Σ. σε μία τέτοια εξέλιξη, βλέποντας και τις γενικότερες εξελίξεις που υπάρχουν και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε. Μία τέτοια εξέλιξη βέβαια εξασφαλίζει σχεδόν αποκλειστικά και μόνο τους μισθούς των εργαζομένων, όμως παρ’ όλα αυτά, το 2007, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Κοντό, είχαμε επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό, κ. Αβραμόπουλο από τον οποίο είχαμε πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις και μάλιστα είχαν αρχίσει να κινούνται και οι σχετικές διαδικασίες. Οι τελευταίες όμως φαίνεται πως κάπου «κόλλησαν», λόγω και των εκλογών, όμως είμαστε διατεθειμένοι να ανακινήσουμε άμεσα και πάλι το θέμα με τη νέα υπουργό. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι έχει ήδη ενταχθεί στο Δημόσιο το Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος, του οποίου είμαστε παράρτημα, όπως προείπα. Έτσι πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει και το δικό μας Κέντρο την ίδια πορεία. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι ακούστηκε ότι έχουμε απολύσει προσωπικό. Αυτό δεν είναι αληθές. Δεν έχει απολυθεί κανείς. Απλώς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το μόνιμο προσωπικό έχουν αντικατασταθεί από εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι αορίστου χρόνου. Κλείνοντας το θέμα του Ψυχολογικού Κέντρου, θέλω ακόμη να πω ότι για το θέμα του οικοτροφείου έχει υπάρξει μία ακόμη παρεξήγηση. Το οικοτροφείο λειτουργεί κατά βάση για τα παιδιά τα οποία έρχονται στο Κέντρο από άλλες περιοχές, εκτός Ξάνθης. Η λειτουργία του όμως τα Σαββατοκύριακα είναι για εμάς εξαιρετικά δαπανηρή, οπότε γι’ αυτό αποφασίσαμε με δικά μας έξοδα να γυρίζουμε τα παιδιά στα σπίτια τους κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το οικοτροφείο δεν λειτουργεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα ή ότι έκλεισε. Θέλω πάντως να ευχαριστήσω όλους όσους έδειξαν το ενδιαφέρον τους για το Κέντρο, έστω και με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι μπορεί να νοιάζεται κάποιος περισσότερο από μένα και το Δ.Σ. για τα παιδιά αυτά».

ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Για το θέμα που επίκαιρα έχει και πάλι εγερθεί αναφορικά με την χρήση κρατικών αυτοκινήτων από τις Μητροπόλεις, καθώς και για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των δραστηριοτήτων της, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης εξήγησε ότι «σε ογδόντα Μητροπόλεις είναι ζήτημα αν υπάρχουν δύο ή τρία κρατικά αυτοκίνητα συνολικά και αυτά είναι κυρίως μικρά λεωφορεία που έμειναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την εξυπηρέτηση των κατασκηνώσεών τους, τα οποία και συντηρούν. Η δική μας Μητρόπολη θα πρέπει να πω ότι διαθέτει τρία αυτοκίνητα τα οποία αγόρασε ιδίοις εξόδοις. Όσον αφορά την φορολογία, θα υπενθυμίσω ότι η σημερινή κυβερνώντες ήταν που είχαν καταργήσει την «φορολόγηση των παγκαρίων», όπως αποκαλούνταν, με 35%. Αν σήμερα θελήσει να την επαναφέρει μπορεί να το κάνει. Η Εκκλησία όμως για τα ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία δεν σταμάτησαν ποτέ να πληρώνει φόρους, ώστε να κατοχυρώσουμε και τα σχετικά δικαιώματα επί των ακινήτων ενόψει της εφαρμογής του Εθνικού Κτηματολογίου. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει παραβλέπεται ότι η Εκκλησία συμβάλλει στο κοινωνικό έργο και αυτό το έργο δεν γίνεται να φορολογείται. Δεν είναι δυνατό να φορολογηθούν οι δωρεές των πιστών για το κοινωφελές αυτό έργο της Εκκλησίας».

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ Η ΠΙΣΤΗ

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τέλος επί μακρόν την Ιεραρχία της Εκκλησίας στην πρόσφατη σύνοδό της ήταν και το θέμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στους πιστούς αναφορικά με τις συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Πάφο της Κύπρου μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το θέμα του Πρωτείου τιμής του Πάπα κατά την πρώτη χιλιετία της αδιαίρετης, τότε, Εκκλησίας. Για το θέμα αυτό ο Μητροπολίτης ήταν σαφέστατος, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κανένα διάλογο που να οδηγεί σε αναγνώριση των πρωτείων του Πάπα ή για διαπραγμάτευση της Πίστης μας. Πρόκειται καθαρά για έναν διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών που συνεχίζεται με απόφαση των ανώτατων οργάνων της Εκκλησίας και δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα και σχετική εγκύκλιος που θα απευθύνεται στους πιστούς για το θέμα που θα εξηγεί επακριβώς το ζήτημα. Προσωπικά πάντως είμαι ευτυχής που υπήρξαν οι αντιδράσεις αυτές από τους πιστούς διότι αυτό αποδεικνύει την ζωντάνια και την ενεργή τους συμμετοχή στα τεκταινόμενα της Εκκλησίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: