30/9/09

Τα «Stage» δεν είναι θέσεις εργασίας…

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για τα προγράμματα «Stage» με αφορμή την ανανέωσή τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε μία «πονηρή» περίοδο. Δεν θα εξετάσω την προεκλογική «κατάχρηση» του προγράμματος, γιατί είναι γνωστό, ότι σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, οι έχοντες το «μαχαίρι και το πεπόνι», το κόβουν και το μοιράζουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Τα ίδια άλλωστε έκανε και το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του (για να μην πω και χειρότερα).

Εκείνο που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, είναι η ουσία αυτών των προγραμμάτων και κατά πόσο λειτουργούν ως εργαλεία για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των νέων μας, σκοπός για τον οποίο υλοποιούνται και επιδοτούνται από την Ε.Ε.
Υποτίθεται πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ο ενδιαφερόμενος αποκτά την απαραίτητη εμπειρία, έτσι ώστε να μπορεί στην συνέχεια να «ξεχυθεί» στην αγορά εργασίας, κατάλληλα προετοιμασμένος. Γι’ αυτό άλλωστε τα προγράμματα Stage δεν συνοδεύονται από ασφαλιστική-συνταξιοδοτική κάλυψη, γιατί με απλά λόγια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, έτσι και σ’ αυτή, καταστρατηγείται το πρόγραμμα, ξεφεύγοντας τελείως από τον αντικειμενικό του σκοπό και αντί για εργαλείο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, γίνεται ένα άριστο εργαλείο απόκτησης… εκλογικής πελατείας και «αγκίστρωσης» ψηφοφόρων σε κομματικά και βουλευτικά άρματα!
Συγχρόνως, οι δείκτες ανεργίας πέφτουν, μιας και οι καταρτιζόμενοι εμφανίζονται στις λίστες του ΟΑΕΔ ως… εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα δίδεται η (φρούδα) ελπίδα στους νέους, ότι κάποια στιγμή θα ανανεωθεί το πρόγραμμα και στη συνέχεια θα ανάψει το πράσινο φως για μία μόνιμη θέση στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπ’ αυτή την έννοια, ο εργαζόμενος- άνεργος «κολλάει» στο Stage παρέχοντας υπηρεσίες έναντι μικρότερων αποδοχών απ’ αυτές που θα έπρεπε να παίρνει κανονικά, ελπίζοντας στην «σιγουριά»…
Η ομηρία του όμως στο πολιτικό γραφείο και στο «κόμμα» συνεχίζεται με στόχο την πλήρη αποκατάστασή του (που συνήθως δεν ακολουθεί) καθώς επίσης συνεχίζεται και το… χάσιμο χρόνου σε ατελέσφορες προσπάθειες!
Κάποιοι ισχυρίζονται, πως είναι ευτύχημα που υπάρχουν και αυτά τα προγράμματα και παίρνουν τα παιδιά μας ένα χαρτζιλίκι! ΛΑΘΟΣ! Πρέπει να απαιτήσουμε για τα παιδιά μας, να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και το χαρτζιλίκι να γίνει ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ! Να υπάρξει πλήρης ασφάλιση και συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όχι μεσοβέζικες καταστάσεις. Να υλοποιούνται τα Stage για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, μια εμπειρία που θα αποδώσει περισσότερους καρπούς στην συνέχεια στην ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα δημιουργηθεί. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του προγράμματος άλλωστε.
Όσον αφορά τον τερματισμό των προγραμμάτων λόγω προεκλογικής εκμετάλλευσης, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ανάλογων θέσεων εργασίας θα ήταν λάθος να σταματήσουν ως «καταχρηστικά» γιατί θα περικοπεί ακόμη και αυτό το «χαρτζιλίκι» που παίρνουν σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι.
Ένα σοφό γνωμικό λέει πως στην αντάρα ο λύκος χαίρεται και στην προκειμένη περίπτωση ο λύκος είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και τα διάφορα πολιτικά γραφεία. Δεν είναι ανάγκη φαντάζομαι να διευκρινιστεί το ποιος είναι το πρόβατο… Σε μία εποχή καλπάζουσας ανεργίας, τα παιδιά μας, φαίνεται πως εκτός από τις άλλες γλώσσες που μαθαίνουν από νηπιακής ηλικίας, θα πρέπει να μάθουν και να… βελάζουν! Και φυσικά να… ψηφίζουν δεόντως, ευχαριστώντας για την μέγιστη ευεργεσία που δέχθηκαν συμμετέχοντας σε ένα -ή περισσότερα- προγράμματα Stage. Ποιος είπε πως οι πελατειακές σχέσεις πολιτικών- πολιτών ανήκουν στο παρελθόν;


Δεν υπάρχουν σχόλια: