17/9/09
Μόνιμος «πονοκέφαλος» για την Αστυνομία η έλλειψη προσωπικού
Α. ΚΑΤΣΙΜΠΕΡΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Σε σκέψεις βάζουν κάθε Ξανθιώτη οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα για την αποτρόπαιη ρουτίνα: τον σχεδόν καθημερινό εντοπισμό πάσης φύσεως ναρκωτικών από την αστυνομία.
Το γεγονός ότι πρόκειται σχεδόν πάντα για μικροποσότητες, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό. Αλλά, τουναντίον, βάζει σε ακόμα μεγαλύτερες σκέψεις, καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται -και πολύ περισσότερο δεν λύνεται- με συλλήψεις χρηστών, αλλά μόνο με πολιτική βούληση και οργανωμένα χτυπήματα κατά των διακινητών. Γνωστή η φιλολογία αλλά και οι ανέξοδοι αφορισμοί επί ενός πολυδαίδαλου ζητήματος, που πίσω του διακινούνται ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά, ώστε να το καθιστούν απρόσβλητο.
«Δεν υπάρχει έξαρση, τα πράγματα είναι στα ίδια επίπεδα και χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρυσι» λέει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, ταξίαρχος κ. Ανδρέας Κατσιμπέρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι «φέτος έχουμε πολλές εξιχνιάσεις», για τις οποίες λέει: «Ήδη μέχρι πρότινος, είχαν βρεθεί τέσσερις χασισοφυτείες από τον Μάιο που ξεκινήσαμε. Βρέθηκαν 175 δενδρύλλια και το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν άλλες δύο φυτείες, οι οποίες εντοπίστηκαν από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ. Το ελικόπτερο κάνει περιοδεία σε όλη τη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες για την αναζήτηση φυτειών, ήρθε σ’ εμάς τον Αύγουστο και βρέθηκαν οι δύο φυτείες. Ο ένας υπεύθυνος συνελήφθη ενώ ο δεύτερος, αντιληφθείς το ελικόπτερο εξαφανίστηκε. Έτσι, ξεριζώσαμε στη συνέχεια είκοσι δέντρα στους Τοξότες, ενώ -δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στο ευαγγέλιο- μπορεί μικροφυτείες να υπάρχουν κι άλλες…».
Όσον αφορά τις εντοπιζόμενες ποσότητες αλλά και το προφίλ των συλληφθέντων, ο Αστυνομικός Διευθυντής λέει: «Συλλαμβάνουμε συνήθως μικροποσότητες, αλλά οι πιο πολλοί εκ των συλληφθέντων είναι σεσημασμένοι που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την υπηρεσία μας για ναρκωτικά. Είναι ένα είδος ανακυκλούμενο… Όσο για τα λεγόμενα “σκληρά” ναρκωτικά, δεν έχουμε τέτοια κρούσματα προς το παρόν. Οι ποσότητες ηρωίνης είναι ελάχιστες και πρόκειται για άτομα που ήδη είναι σ’ αυτό το χώρο. Μιλάμε για ασήμαντες ποσότητες, αλλά καμία σχέση με την περσινή χρονιά αφού είμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».
ΤΑ ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ Α. Δ. ΞΑΝΘΗΣ
Παρενθετικά στη συνομιλία μας με τον κ. Κατσιμπέρη, ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε στον περασμένο ετήσιο απολογισμό της η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Τα στοιχεία αφορούν το περασμένο έτος (2008) ενώ μέσα σε παρένθεση δίνονται τα στοιχεία και του 2007: Συλλήψεις ατόμων για ναρκωτικά: 85 (82), ηρωίνη-μορφίνη σε γραμμάρια: 309,6 (128,1), ηρωίνη-μορφίνη σε ml: 0,4 (10), κοκαΐνη σε γραμμάρια: 6,9 (8,7), τσιγαρλίκια σε τεμάχια: 0 (2), βαμβακέλαιο εμποτισμένο με ηρωίνη σε τεμάχια: 15 (5), χάπια σε τεμάχια: 181 (1647), κάνναβη σε γραμμάρια: 3.440,6 (3,802,5).
Όπως σημειώναμε και τον καιρό της δημοσιοποίησης των παραπάνω –και άλλων- στοιχείων της αστυνομίας, ιδιαίτερα θεαματική έξαρση παρατηρείται στα χάπια (εννεαπλασιάστηκαν!), ενώ τα δύο μόλις τσιγαρλίκια(!) καταδεικνύουν την ήπια πολιτική απέναντι στην κάνναβη. Καλώς κατά πολλούς, μιας και δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός που ο… μελλοντικός πρωθυπουργός (κατά τις δημοσκοπήσεις) κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί να εξετάσει το θέμα της αποποινικοποίησής της.
Με ενδιαφέρον αναμένεται ο φετινός απολογισμός, καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει κατά 5% της επιδόσεις της στο τρέχον έτος (και όχι «αύξηση 5% στα αδικήματα περί ναρκωτικών» όπως μάλλον εκ παραδρομής γράφει στην έκθεσή της, κάτι που βέβαια δεν εύχεται κανείς…).
«ΕΞΗΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ΚΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!»
Προερχόμενος από την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Ανδρέας Κατσιμπέρης προήχθη σε Αστυνομικό Διευθυντή την άνοιξη, οπότε και τοποθετήθηκε στην Ξάνθη αντικαθιστώντας τον κ. Παναγιώτη Μητσέλο. Έχοντας υπηρετήσει κατά βάση στην Αθήνα, ο πατρινός αξιωματικός της ΕΛΑΣ κλήθηκε να έρθει αντιμέτωπος με την έλλειψη προσωπικού που ταλανίζει την ελληνική επαρχία. Μοιραία λοιπόν η συζήτηση στρέφεται εκεί: «Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε 69 κενά! Μας ήρθαν έντεκα άτομα στις αρχές του μήνα και με τις επόμενες μεταθέσεις που είναι τον Οκτώβριο, έρχονται άλλοι έξι. Δεν ξέρουμε αν θα φύγει κάποιος ή όχι και θα ήταν ευχής έργο να παίρναμε από τους νέους που βγαίνουν από τη σχολή, αλλά…». Εύλογα τα αποσιωπητικά του, όσο κι αν η Ξάνθη είναι μια πόλη με χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας και περνάει μοιραία σε χαμηλότερη προτεραιότητα…
Τι λέει άραγε το… πλήρες προσωπικού υπουργείο Εσωτερικών; «Δεν είμαστε ο μόνος νομός που ζητάει» λέει ο κ. Κατσιμπέρης. «Βέβαια, 69 κενά είναι πολλά και προσπαθείς να βγάλεις τη δουλειά μ’ αυτούς που έχεις. Το υπουργείο δέχεται τα αιτήματα, βάζει τις άμεσες προτεραιότητες που έχει και –κακά τα ψέματα- η Ξάνθη είναι ένας νομός με χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας. Οπότε, λογικά δίνεται προτεραιότητα… αλλού».
Κλείνοντας τη σύντομη συζήτησή μας με τον Αστυνομικό Διευθυντή, του ζητήσαμε τις εντυπώσεις από τη ζωή και την εργασία του αυτούς τους μήνες στην Ξάνθη: «Τις καλύτερες των εντυπώσεων» είπε φωναχτά και χαμογελώντας αυθόρμητα. «Η Ξάνθη είναι ένα δεύτερο κομμάτι από τη ζωή μου, έχει έναν πολύ ζεστό κόσμο. Ερχόμενος εδώ βρήκα ένα ευχάριστο περιβάλλον στη δουλειά και πάνω απ’ όλα καλούς συνεργάτες. Με αποτέλεσμα η δουλειά να γίνεται πιο ευχάριστα και να είναι πιο αποδοτική». Καταλήγει δε, υποσχόμενος: «Θα είμαι πάντα κοντά. Και εδώ θα έρχομαι στις διακοπές μου…».
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου