25/9/09
Εμπαιγμός των ψαράδων ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης!
Μ. ΚΑΠΟΥΣΑΤΖΗΣ: «ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ…»
Η πάλαι ποτέ θάλλουσα αλιεία δείχνει να οδεύει προς την απαξίωση, μαζί με κάθε τι παραγωγικό σ’ αυτή τη χώρα, την ώρα που παιανίζουν… εν χορδαίς τε και οργάνοις οι κρατικές μεγαλοστομίες!...
«Βάρεσε... διάλυση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έμεινε στα χαρτιά η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του για αποζημιώσεις στους ψαράδες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα δίχτυα των οποίων καταστράφηκαν από τοξικό φυτοπλαγκτόν πριν από ενάμισι χρόνο», γράφει στο χθεσινό φύλλο της αθηναϊκή εφημερίδα. Κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Ανατολικής-Μακεδονίας-Θράκης κ. Στέργιος Μωραΐτης, ξεσπά με οργή: «Περιμέναμε τα χρήματα από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά όχι μόνο δεν πήραμε τίποτε, παρά τώρα πια κανείς δεν βγαίνει στα τηλέφωνα! Είναι ντροπή να μη λειτουργεί το κράτος επειδή γίνονται εκλογές. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι κομματικά στελέχη. Μήνες τώρα ψάχνουμε και άκρη δεν βρίσκουμε. Στην αρχή ήταν το καλοκαίρι κι όλοι έλειπαν σε άδεια, μετά προκηρύχθηκαν οι εκλογές κι όλοι εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας που μας κάνει να ντρεπόμαστε» φωνάζει σε κλειστές πόρτες.
Οι ψαράδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μαζί με αυτούς από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, ζητούν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν στο τέλος του 2007 και στις αρχές του 2008 από το τοξικό φυτοπλαγκτόν. Το φυτοπλαγκτόν κολλούσε σαν λάσπη στα δίχτυα τους, τα οποία έπεφταν στον βυθό και έμεναν εκεί. Τα ψάρια δεν πλησίαζαν κι όταν οι ψαράδες σήκωναν τα δίχτυα, τα έβρισκαν άδεια από ψάρια και κατεστραμμένα από το πλαγκτόν. Αντιγράφουμε από το ίδιο δημοσίευμα: «Παρά τις δεσμεύσεις που πήραν τόσο από τον πρώην υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό, όσο και από τον υφυπουργό κ. Κώστα Κιλτίδη, η υπόθεσή τους βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουνίου, παραμονές των ευρωεκλογών, ο κ. Κιλτίδης βρέθηκε με τους ψαράδες στην ιχθυόσκαλα της Αλεξανδρούπολης και τους είπε επί λέξει για το θέμα: “Λύσεις θα εξευρεθούν με δράσεις που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007–2013”».
Οι αλιείς τον πίστεψαν και αναθάρρησαν για δεύτερη φορά -είχε προηγηθεί ανάλογη δέσμευση του Αλ. Κοντού. Από τότε όμως δεν βρίσκουν κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα για να τους πει πού βρίσκεται το θέμα τους και πότε θα πάρουν τα χρήματα. Κι αν μεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε Τρίκαλα και Κιλκίς για να μαζέψει ψήφους, βρίσκουν αδιανόητο το να μην απαντούν στα τηλέφωνα υπηρεσιακοί παράγοντες που οφείλουν να είναι στις θέσεις τους».
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ, το κόστος για τις 800 οικογένειες που επλήγησαν δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κρίνεται μικρό, ωστόσο ικανοποιεί τους ψαράδες. «Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουμε», κατέληξε ο κ. Μωραΐτης.
«ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ»
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και υπερθεματίζει έμπλεος πίκρας ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ξάνθης κ. Μάκης Καπουσατζής: «Κοντά δυο χρόνια τώρα “τραβάει” αυτή η ιστορία. Μας δουλεύουν! Δεν εξηγείται αλλιώς, έχει γίνει όλη η διαδικασία και στην τελευταία συνάντησή μας με τον κ. Κιλτίδη –προ διμήνου- είπε επί λέξει ότι “το θέμα είναι τελειωμένο, μην το ξανασυζητάτε”!... Όμως, “στράβωσε” πάλι, δεν ξέρω τι να πω και δεν βλέπω τίποτα…».
Ο κ. Καπουσατζής επισημαίνει ότι η ομοσπονδία και ο σύλλογος μένουν εκτεθειμένοι απέναντι στους ψαράδες-μέλη που εύλογα περιμένουν να υλοποιηθούν τα υπεσχημένα. Και προσθέτει: «Από το υπουργείο είπαν αρχικά ότι δήθεν δεν μπορούν και ψάχνουν τρόπο, μιας και δεν είμαστε συνδρομητές του ΕΛΓΑ. Ζητήσαμε να γίνουμε συνδρομητές, όμως εκείνοι επέμεναν ότι θα βρεθεί τρόπος. Πράγματι, ακολούθως βρήκαν τρόπο κι έστειλαν έγγραφα στην ΕΕ (τα οποία ήταν λάθος, επιστράφηκαν κι υποβλήθηκαν ξανά!). Στο μεταξύ και πριν τη συνάντησή μας με τον κ. Κιλτίδη, μιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη ο οποίος είπε ότι έχει κονδύλι που μπορεί να διαθέσει και να το καλύψει από αλλού».
Παρόλα αυτά τίποτε δεν έγινε μέχρι σήμερα, κάτι που κάνει τον κ. Καπουσατζή να δηλώνει «μας δουλεύουν, δεν θέλουν, τι να πω;…».
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
«Η επόμενη κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, «προβλήματα τα οποία είναι καθημερινά και τα οποία έχουν να κάνουν πλέον με την επιβίωση του ψαρά». Έκανε δε λόγο για «κατάντια των λιμανιών, τα οποία άμεσα επηρεάζουν την καθημερινότητα ενός ψαρά και κατά συνέπεια το εισόδημα του, δελφίνια που καθημερινά μας σκίζουν τα δίχτυα καταστρέφοντας τα αλιεύματα χωρίς να μας αποζημιώνει κανείς, ιχθυαποθέματα και ανεξέλεγκτη αλιεία. Ένα άλλο θέμα είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007–2013. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη σχεδόν του 2009 δεν έχει ανοίξει κανένα μέτρο που να αφορά το κλάδο μας».
Να σημειωθεί πως οι ψαράδες είναι ο μόνος κλάδος που δεν αποζημιώνεται από τις καταστροφές. Αυτό που ζητούν οι παράκτιοι αλιείς από τη νέα κυβέρνηση, είναι να σκύψει πάνω από τα προβλήματα τους. «Με το νέο υπουργό, ελπίζουμε σε μια νέα κυβέρνηση με διαφορετική αντίληψη πάνω στα προβλήματα της αλιείας».
Ειδικότερα, τα αιτήματα των αλιέων ΑΜ-Θ έχουν ως εξής:
• Η προβληματική οικονομική κατάσταση που φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης
• Η δραματική μείωση των ιχθυοπληθυσμών
• Τα προβλήματα από την μη κατοχύρωση του επαγγέλματος του παρακτίου ψαρά
• Οι τραγικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους από την ανεξέλεκτη δραστηριότητα των συρόμενων και δυναμικών εργαλείων (μηχανότρατα, γρι-γρι)
• Η ασύδοτη αλιευτική δράση των ερασιτεχνών, που ασκείται με επαγγελματικά μέσα
• Η καθημερινή καταστροφή των εργαλείων από τα δελφίνια αλλά και τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες μηχανοτράτων
• Η μη αποζημίωση από την τρίμηνη λαίλαπα του φυτοπλαγκτόν στις αρχές του 2008
• Η μη ασφάλιση της παραγωγής και των εργαλείων από τον ΕΛΓΑ
• Οι αθρόες εισαγωγές, επιβαρημένων με επικίνδυνα συντηρητικά αλιευμάτων που βαφτίζονται ελληνικά
• Η έλλειψη σωστής αστυνόμευσης, ειδικά για τους υπότροπους
• Οι επιπτώσεις στο Θρακικό πέλαγος από την λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού.
ΣΤΟΝ… ΠΕΝΘΙΜΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ
Την αντίθεσή τους με την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ που καταργεί το δίχτυ για τον ερασιτέχνη ψαρά, εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΕΣΕΑ), ζητώντας παράλληλα -σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε επιστολή τους- την ένταξή τους με νομοθετική ρύθμιση σε ειδική κατηγορία επαγγελματιών αλιέων, όπως συνέβη στην Ισπανία και την Κύπρο. Για τον παραπάνω λόγο η ΠΕΣΕΑ έχει αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας ακόμα και στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για ολιγωρία του ΥπΑΑ-Τ να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση που έχουν περάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες αλιείς που δεν συμφωνούν με την χρήση διχτιού από τους ερασιτέχνες. Ενώ πολλές είναι οι φορές που οι δύο πλευρές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) έχουν έρθει σε ανοιχτή κόντρα.
Οι ερασιτέχνες αλιείς διεκδικούν 200 μέτρα μονωμένο δίχτυ, αφού βάσει του ΠΔ 373/85, σήμερα επιτρέπεται αμάνωτο δίχτυ 100 μέτρων. Επίσης κάνουν λόγο για 250 αγκίστρια παραγάδι ανεξαρτήτως αριθμού επιβαινόντων στο ερασιτεχνικό σκάφος. Σήμερα, βάσει του ίδιου ΠΔ, επιτρέπονται 150 αγκίστρια παραγάδι για τον ερασιτέχνη ψαρά και 300 αγκίστρια παραγάδι αν ο αριθμός των επιβαινόντων στο ερασιτεχνικό σκάφος είναι από δύο και άνω. Παράλληλα ζητούν 50 μέτρα αθερινόδιχτο και τονίζουν ότι η αλιεία θα πρέπει να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: επαγγελματική, ερασιτεχνική και αθλητική. Τέλος, διεκδικούν την ενοποίηση των τριών αδειών σε μία, αφού σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργήσει στους ερασιτέχνες ψαράδες η έκδοση και ιδιαίτερα η ανανέωση των τριών αδειών (ατομική, σκάφους, πλόων). Η μεγάλου ενδιαφέροντος επιστολή που δεν μπορεί να δημοσιευτεί λόγω έκτασης, συνοψίζεται στην προτροπή-επικεφαλίδα της: «Με την ψήφο σας τιμωρήστε τους δυνάστες σας»…
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου