23/9/09

Η Σμύρνη του ονείρου και του εφιάλτη


ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Θ. ΔΕΥΤΟΥ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Με την παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009, στις 20:00’, η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Θεόδωρου Δεύτου, «Σμύρνη, συγνώμη». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Το βιβλίο σχολίασαν ο Σοφιανός Ουτατζής, ιστορικός και διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η κυρία Ελένη Φυτιλή, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ παράλληλα την εκδήλωση πλαισίωσαν τα τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης.

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η υπόθεση του βιβλίου μεταφέρει τον αναγνώστη από τα αρώματα της Ανατολής έως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κοκκινιάς και από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντας ένα ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών. Πρόκειται για μία διαδρομή στο άγνωστο που ξεκινούν δύο αδέλφια από το Κορδελιό προσπαθώντας να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες: ο Πέτρος θα κυνηγήσει το όνειρο στη θάλασσα, ενώ η αδελφή του, Ευτέρπη, θα το αναζητήσει στη Σμύρνη: στη Σμύρνη του πλούτου, του έρωτα, του πολιτισμού και της υψηλής αισθητικής. Στη γοητεία της αρχοντικής πολιτείας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τις γεύσεις, με τους ήχους της και τις μυρωδιές της. Στην πόλη όμως όπου και η Ιστορία θα οργανώσει το δικό της σχέδιο, για να κλονίσει για πάντα τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τραγική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για τις πιο έντονες, τις πιο ελπιδοφόρες, αλλά και τις πιο καταστροφικές στιγμές μιας πόλης που αγαπήθηκε και υμνήθηκε όσο καμία άλλη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: