24/9/09

Εκλογές… παρασκηνίου

«ΒΟΥΒΗ» Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
-Μάχη στήθος με στήθος για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ
-Μονότερμα παίζει ο Κοντός στη Ν.Δ.
-«Απειλεί» την τρίτη έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ με Μαλκότς
-Αυξάνει τις δυνάμεις του ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες…
Κόσμος «βουβός», ανέκφραστος και μακριά από τα εκλογικά κέντρα…
Βεβαίως «τάση» εκλογικής συμπεριφοράς και κλίματος πρωτιάς για κόμμα υπάρχει, αλλά όλα είναι διαφορετικά!

Δεν ακούς τίποτα, δεν βλέπεις τίποτα που να σε παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο, με εξαίρεση κάποιες πινακίδες υποψηφίων μπροστά στα πολιτικά τους γραφεία ή των κομμάτων στα εκλογικά κέντρα.
Τι γίνεται λοιπόν; Που είναι οι εκλογές;
Κι’ όμως… το παρασκήνιο που υπάρχει αυτή τη φορά, είναι πέρα από κάθε προηγούμενο!!!

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Όλα γίνονται στο παρασκήνιο. Τίποτα στο προσκήνιο, γιατί πολύ απλά, κανείς δεν ασχολείται παρορμητικά, όπως άλλες περιόδους. Ετσι τα πολιτικά γραφεία, οι «άνθρωποι» των ανθρώπων και των υποψηφίων έχουν την τιμητική τους. Τάζονται… λαγοί με πετραχήλια… κανείς δεν συζητά χωρίς να ζητά και να κατοχυρώνει τις απαιτήσεις τους.
Οι υποψήφιοι Βουλευτές, αντιμετωπίζονται, όχι πλέον ως «Εθνοπατέρες», αλλά ως αμιγώς επαγγελματίες, μιας άλλης προνομιακής κατηγορίας.
Ο πολίτης – σύμφωνα με ομολογίες των ιδίων υποψηφίων στη «Θ» - βλέπει και αντιμετωπίζει τον βουλευτή «φάτσα – κάρτα» και δεν δεσμεύεται αν δεν δεσμευθεί πρώτα ο υποψήφιος.
Τούτο σημαίνει, ότι έχει χαθεί κάθε έννοια πλέον, πολιτικής προσέγγισης!

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Αν και οι δύο έδρες στο ΠΑΣΟΚ θεωρούνται βέβαιες από την πρώτη κατανομή, εντούτοις η μάχη γίνεται για το ποιος θα εκλεγεί, ανάμεσα σε ισχυρούς αντιπάλους.
Ο Βουλευτής Τσετίν, που απευθύνεται σε ξεχωριστή δεξαμενή ψήφων, δεν απειλείται σοβαρά από τους χριστιανούς υποψηφίους που απλά θέλουν ένα μερίδιο, εγνωσμένα μικρό και εθιμοτυπικό.
Από την άλλη όμως οι τρείς «ισχυροί» Σγουρίδης – Παπαδόπουλος και Ξυνίδης δίνουν πραγματική μάχη για την εκλογή τους.
Τα χτυπήματα είναι κυριολεκτικά «κάτω από τη μέση» και η λέξη συντροφικότητα, ήδη έχει πάει… περίπατο για μετά τις εκλογές!
Το ότι το ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται να είναι όχι μόνο πρώτο κόμμα αλλά και αυτοδύναμη κυβέρνηση κάνει τους υποψηφίους να μην κοιμούνται ήσυχοι και να προσπαθούν να πάρουν ψήφους απ’ όπου μπορούν!

ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ ΚΟΝΤΟΥ
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται μάχη προσώπων για την εκλογή, στη Ν.Δ. έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, έχουμε πραγματικό μονότερμα στο πολιτικό παιχνίδι για Κοντό, που παίζει άνευ επικίνδυνου αντιπάλου και προσπαθεί όχι μόνο να διατηρήσει δυνάμεις αλλά και να βρει όσο το δυνατόν «αλώβητος» από αυτή την δύσκολη προεκλογική και προσωπική πολιτική μάχη.

ΑΠΕΙΛΗ ΣΥΡΙΖΑ;
Η παρουσία του Μαλκοτς στο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει στα προεκλογικά δεδομένα της Ξάνθης, αφού ο γιατρός ναι μεν μπορεί να βρίσκεται στον φυσικό του πολιτικό χώρο, εντούτοις η απήχησή του ενισχύει σημαντικά τον αριστερό χώρο, δημιουργεί νέα δεδομένα και διέξοδο στη μειονοτική ψήφο και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ίσως – αν πάρει πάνω από 6 000 ψήφους – απειλήσει ανοιχτά την Τρίτη έδρα στο νομό, χάνοντας έτσι την έδρα από την τρίτη κατανομή η Ν.Δ., αλλά ίσως να δημιουργήσει και πρόβλημα εκλογής στον Τσετίν.

ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΛΑ.Ο.Σ.
Εκείνο που βγαίνει κερδισμένο από μία τέτοια «καραμπόλα» είναι το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που παίρνει όλους τους δυσαρεστημένους ψήφους της Ν.Δ., παρά τις ύστατες προσπάθειες των τοπικών στελεχών που πάνε να περάσουν γραμμή «ψήφος διαμαρτυρίας στο ΛΑΟΣ, ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ…».

ΤΡΕΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Στις εκλογές του 2007 τη Νέα Δημοκρατία προτίμησαν 30.549 ψηφοφόροι και της έδωσαν το 39,97% των ψήφων και μία έδρα στο Κοινοβούλιο. Την κατέλαβε ο Αλέξανδρος Κοντός, πρώην υφυπουργός και στη συνέχεια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος είχε πάρει 14.674 σταυρούς. Ο κ. Κοντός είναι για μία ακόμη φορά υποψήφιος, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ξάνθη μετέχουν για πρώτη φορά στον εκλογικό «στίβο». Πρόκειται για τον πραγματογνώμονα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, Σταμάτη Σταματιάδη, την πολιτική επιστήμονα και δημοσιογράφο Αϊσέλ Ζεϊμπέκ, τη μηχανολόγο - ηλεκτρολόγο Γεωργία Ανδρέου και τον εργολάβο Αχμέτ Μπουδούρ.
Το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει άνετα στην περιοχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, όπου είχε καταφέρει να αποσπάσει το 48,90% και 37.376 ψήφους και να εκλέξει δύο βουλευτές. Πρόκειται για το γιατρό Τσετίν Μάντατζη, ο όποιος με 15.438 σταυρούς είχε καταφέρει να έρθει πρώτος στο νομό μεταξύ των υποψηφίων από όλα τα κόμματα, και τον αγρονόμο - τοπογράφο Παναγιώτη Σγουρίδη, που συγκέντρωσε 8.061 ψήφους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σγουρίδης εκλέγεται στην περιοχή από το 1989, ενώ διετέλεσε για συνολικά έντεκα χρόνια αντιπρόεδρος της Βουλής. Μία ακόμη ηχηρή υποψηφιότητα είναι από το γιατρό Τριαντάφυλλο Παπαδόπουλο, ο οποίος κατεβαίνει για τρίτη φορά υποψήφιος και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές κατάφερε να αποσπάσει 7.867 σταυρούς, και οι δύο νέοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκλογική μάχη, ο δικηγόρος Σωκράτης Ξυνίδης και η ψυχολόγος Σεβάλ Οσμάνογλου.
Συνολικά 2.700 σταυρούς και ποσοστό 3,53% είχε συγκεντρώσει το ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές στην περιοχή, όπου αναδείχθηκε τρίτη δύναμη. Ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιό του σε σχέση με το 2007, αφού νέος υποψήφιος είναι μόνο ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιώργος Πυργέλης. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο οικοδόμος Χασάν Εφέντι (711 σταυρούς το 2007), ο φαρμακοποιός Δημήτρης Φωτιάδης (663 σταυρούς το 2007), η ιδιωτική υπάλληλος Παρασκευή Μαχαιρίδου - Νεοφυτίδου (221 σταυρούς το 2007) και ο ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Βογιατζής (218 ψήφους το 2007).
Ανανεωμένο κατά τα 4/5 είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη σε σχέση με το 2007. Εκ νέου υποψήφιος είναι μόνο ο άνεργος βιομηχανικός εργάτης Νίκος Καλιαμπάκας, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε πάρει 73 σταυρούς. Κατεβαίνουν επίσης ο φαρμακοποιός Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η συνταξιούχος δασκάλα Μαρία Καρανάσου - Μπατζακίδου, η φαρμακοποιός Ευαγγελία Κεχαγιά και ο οδοντίατρος Χασάν Μαλκότς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη το 2007 πάρε 1.922 σταυρούς και ποσοστό 2,51%.
Ανάλογα με το ΣΥΡΙΖΑ κινείται και ο ΛΑΟΣ, αφού και το ψηφοδέλτιο του εν λόγω κόμματος περιλαμβάνει μόνο ένα ίδιο όνομα σε σχέση με το 2007. Πρόκειται για το δικηγόρο Μιχάλη Στεφανίδη, ο οποίος είχε πάρει τότε 440 σταυρούς και είχε βγει πρώτος μεταξύ των συνυποψηφίων του στο κόμμα. Οι υπόλοιποι είναι η εκπαιδευτικός Διονυσία Βούζου, η οποία προέρχεται από τους Οικολόγους Ελλάδος, ο γιατρός Γιώργος Ζεμπεκάκης, η διδάκτωρ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Αγγελική Μπαρμπέρογλου και ο επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Βιστονίδας Σπύρος Χαλκίδης. Συνολικά 2.109 σταυρούς και το 2,76% των ψήφων είχε πάρει ο ΛΑΟΣ στην περιοχή το 2007.
Τέλος, νέα πρόσωπα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων. Υποψήφιοι είναι ο μελισσοκόμος Γιώργος Μασκαλίδης, η δασολόγος Μαρία Παναγιωτοπούλου και ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημοσθένης Σόφης. Μόλις 425 σταυρούς και το 0,56% των ψήφων είχε πάρει το κόμμα στην περιοχή στις εκλογές του 2007, ωστόσο στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου «εκτινάχθηκε» στο 2,60% (1.398 ψήφοι).


Δεν υπάρχουν σχόλια: