25/9/09

Αυξήθηκε κατά 66% με… κρατική βούλα το κουλουράκι του μαθητή


ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ;

Το θέμα των σχολικών κυλικείων –με το οποίο είχε ασχοληθεί εκτεταμένα πέρυσι η «Θ»- επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα.
Τη φορά αυτή τα άσχημα νέα ξεκινούν από την ακρίβεια, η οποία δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανέγγιχτα ούτε τα κυλικεία. Έτσι, πανάκριβο και με… κρατική βούλα έγινε το κουλουράκι του μαθητή, μετά την αγορανομική διάταξη του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Βλάχου με την οποία το κουλουράκι στα σχολικά κυλικεία ακρίβυνε κατά 66%. Ενώ ακριβοθώρητα είναι και τα υπόλοιπα γεύματα που αγοράζουν τα παιδιά για να κολατσίσουν.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με αγορανομική διάταξη του κ. Βλάχου είχε επιβληθεί «πλαφόν» στις τιμές συγκεκριμένων ειδών, αλλά αυτές που ορίστηκαν είναι αυξημένες σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν όταν ήταν απελευθερωμένες. Έτσι οι γονείς και τη νέα σχολική χρονιά, έχουν άλλο ένα επιπλέον έξοδο να υπολογίσουν μετά τις δαπάνες για τετράδια, τσάντες, μολύβια κλπ. Κατά τον κ. Βλάχο, ο λόγος έκδοσης της συγκεκριμένης αγορανομικής διάταξης, ήταν η συγκράτηση των τιμών και η προστασία των μαθητών στις αγορές των σχολικών κυλικείων, όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Παρότι τελικώς «επιτεύχθηκε» το αντίθετο, οι μαθητές στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ημερήσια και νυχτερινά) θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα είδη που έχουν «πλαφόν», καθώς επίσης ότι υψηλότερες τιμές από αυτές που όρισε το υπουργείο είναι παράνομες: Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) μέχρι 1,30 ευρώ. Βέβαια, η τιμή που ίσχυε πριν από τη διατίμηση ήταν έως 1,10 ευρώ, άρα τώρα είναι αυξημένη 18%. Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, μαργαρίνης και άλλων) μέχρι 1,70 ευρώ. Πριν από τη διατίμηση το συγκεκριμένο σνακ έφτανε μέχρι 1,40 ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 22%. Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50 γραμμάρια) έως 0,50 ευρώ. Προ της αγορανομικής διάταξης το κουλουράκι με σουσάμι είχε ακόμη και 0,30 ευρώ, συνεπώς ανατιμήθηκε κατά 66%. Τυρόπιτα-σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους (μέχρι 200 gr ανά τεμάχιο) έως 1,30 ευρώ. Όταν οι τιμές ήταν ελεύθερες πωλούνταν από 0,80 έως 1,10 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν από 18% έως 62%. Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 330 ml έως ένα ευρώ. Οι μαθητές αγόραζαν τον χυμό έως και 0,80 ευρώ, αλλά με την αγορανομική διάταξη αυξήθηκε κατά 25%. Τέλος, εμφιαλωμένο νερό των 500ML (μισού λίτρου) μέχρι 0,50 ευρώ.

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Πίσω από τους τσουχτερούς τιμοκαταλόγους, υπάρχει… παραπεταμένη και η διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τα επιτρεπόμενα προς διάθεση είδη από τα σχολικά κυλικεία. Υπενθυμίζεται ότι η «Θ» είχε φωτογραφίσει –χωρίς ωστόσο να κατονομάσει- κυλικεία που διέθεταν μη επιτρεπόμενα είδη. Από κυλικείο μας είχε δηλωθεί ότι «δεν έχουν περάσει για έλεγχο από τη νομαρχία, αλλά έχουν περάσει από την αστυνομία. Έχουμε και καθημερινό έλεγχο από τη διεύθυνση του σχολείου», ενώ σε άλλο είχαμε φωτογραφίσει είδη τύπου «Rolls» μαζί με άλλα που ρητά απαγορεύονται από τον κατάλογο του ΥπΕΠΘ. Σε τρίτο σχολικό κυλικείο, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Με φόντο τα κρουασάν (τα οποία απαγορεύονται) και με πάμπολλα μη προβλεπόμενα είδη γύρω, ο υπεύθυνος ήταν απρόθυμος να μας πει ο,τιδήποτε. Ισχυρίστηκε δε ότι από το προεδρείο του σωματείου τους ειπώθηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πουλάνε βάσει αυτού του καταλόγου! «Αλλιώς θα κλείσουμε όλοι. Ποιος έχει μόνο αυτά που λέει ο κατάλογος; Κανένας!», ήταν μια από τις λίγες κουβέντες του!
Παρόλα αυτά, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας –δια στόματος του προϊσταμένου της κ. Νεάρχου- δήλωνε ότι «η νομαρχία, όπως πάντα, βγάζει συνεργεία που ελέγχουν όχι μόνο τα κυλικεία αλλά και τους λοιπούς χώρους των σχολείων από πλευράς υγιεινής και υποβάλλει έκθεση. Και όσα κυλικεία δεν πληρούν τους όρους, παραπέμπονται στον εισαγγελέα». Χθες δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε για… νεότερα, όμως το θολό περσινό τοπίο αναμένεται να φωτίσουμε ενδελεχώς τις προσεχείς μέρες…

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: