22/9/09

Στα φαρμακεία 41 νέα σκευάσματα


Ν. Λεοντής: «Όφελος για καταναλωτές, ζημιά για εμάς»

Στα ράφια των φαρμακείων θα βρίσκονται σύντομα, αν δεν βρίσκονται ήδη, τα σκευάσματα που ορίζει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 187 τιμές νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Από αυτά, τα 146 είναι πρωτότυπα σκευάσματα όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην χώρα μας, τα οποία αντικαθιστούν σκευάσματα που ήδη κυκλοφορούσαν στην χώρα μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε υψηλότερη τιμή. Τα υπόλοιπα 41 είναι πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, από τα οποία τρία είναι φάρμακα με εντελώς νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην χώρα μας με τις ονομασίες Venbig, Victoza και Ellaone.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινοτική Νομοθεσία, οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων έγιναν μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ. και σχετική εισήγηση τη Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Όσον αφορά τις τιμές των νέων φαρμάκων, αυτές προσδιορίστηκαν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής καθώς και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπονται, ενώ οι τιμές των αντιγράφων φτάνουν περίπου στο 80% της αντίστοιχης τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων που αντικαθιστούν.
Στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, φάρμακα για αδενοματώδεις πολύποδες του εντέρου, για αιμοκάθαρση, για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αντιϊκό της νέας γρίπης για παιδιά, ανοσοσφαιρίνη και διαβητολογικά σκευάσματα.

Ν. ΛΕΟΝΤΗΣ: «ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ»

Σχολιάζοντας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Νίκος Λεοντής, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης δήλωσε στην «Θ» ότι «πρόκειται για μία θεσμοθετημένη διεργασία, η οποία πραγματοποιείται ανά τρεις μήνες περίπου και αφορά τις πατέντες φαρμακευτικών σκευασμάτων οι οποίες λήγουν και αντικαθίστανται από νέες. Αυτές συνήθως συνοδεύονται και από κάποιες εντελώς νέες πατέντες σκευασμάτων οι οποίες παράγονται στο ενδιάμεσο, σαφώς μικρότερες σε αριθμό βέβαια». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το τι σημαίνουν αυτές οι μεταβολές στα διαθέσιμα σκευάσματα για τους καταναλωτές, ο κύριος Λεοντής ήταν κατηγορηματικός, διευκρινίζοντας ότι «ιδιαίτερα όσον αφορά την αντικατάσταση πρωτότυπων σκευασμάτων με όμοια αντίγραφα το όφελος είναι σημαντικότατο για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι τιμές τους είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Το πρόβλημα υπάρχει για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν αγοράσει το στοκ τους σε σημαντικά υψηλότερη τιμή και αναγκάζονται να το διαθέσουν στις νέες, πολύ χαμηλότερες τιμές. Όμως και τα εντελώς νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν δεν αποτελούν ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα αυτούς που τα καταναλώνουν μέσω μειωμένης συμμετοχής τους, αφού η τελική επιβάρυνση που φτάνει σε αυτούς είναι πραγματικά αμελητέα. Για παράδειγμα, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο πωλούνταν προς 50 ευρώ, αν αντικατασταθεί από ένα εντελώς νέο θα κοστίζει πλέον περίπου 55 ευρώ. Για έναν ασφαλισμένο ο οποίος πληρώνει συμμετοχή της τάξης του 10% στα φάρμακά του, η μεταβολή αυτή σημαίνει ότι αντί για να πληρώσει 5 ευρώ για να αγοράσει το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα πληρώνει πλέον 5,5 ευρώ, κάτι που δεν αποτελεί τελικά ιδιαίτερη επιβάρυνση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakis@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: