30/9/09

Επίδοση… προπέρσινων φορητών υπολογιστών σήμερα στο 1ο γυμνάσιο Ξάνθης


Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ… ΑΡΓΗΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, Η ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ

Επίδοση φορητών υπολογιστών σε πρωτεύσαντες πρωτοετείς γυμνασίου γίνεται σήμερα στις 12.00 από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, στο χώρο του 1ου γυμνασίου Ξάνθης.
fullpost
Όλα θα ήταν καλώς καμωμένα, αν οι αποδέκτες των laptops δεν φοιτούσαν ήδη στην πρώτη τάξη του λυκείου, αφού η επίδοση αφορά το σχολικό έτος 2006-2007! Γράφει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, με την υπογραφή του προϊσταμένου της κ. Πυλαρινού: «Η πολιτεία, ανταποκρινόμενη με συνέπεια στις δεσμεύσεις της, θα επιβραβεύσει με τη συγκεκριμένη της ενέργεια την εντατική προσπάθεια των μαθητών της, αναδεικνύοντας τη θετική συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαίδευσης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο προκειμένου να συνεχίσουν οι μαθητές την ενδελεχή μελέτη τους και να στοχεύουν με επιμονή στην επίτευξη των στόχων τους».
Μετά το μελάνι που χύθηκε για την… αμαρτωλή ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα παραπάνω μόνο ως αδέξιο προεκλογικό μανιφέστο μπορούν να εκληφθούν. Οι αναγνώστες της «Θ» θα θυμούνται τι δήλωνε προ εξαμήνου (27 Μαρτίου!) επί της σημερινής «συνέπειας» ο κ. Πυλαρινός: «Είχαν πει ότι θα δοθούν οι φορητοί υπολογιστές, αλλά δυστυχώς δεν έχει έρθει κάποιο επίσημο έγγραφο ώστε να μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο». Σημείωνε δε τότε ότι «ακόμη οφείλονται οι υπεσχημένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους πρωτεύσαντες μαθητές της α΄ γυμνασίου των ετών 2006-07 και 2007-08»!... Πάντως, σε χθεσινή επικοινωνία μας, ο κ. Πυλαρινός δήλωσε ότι «πρόκειται να δοθούν 44 φορητοί υπολογιστές (ανάμεσά τους και μαθητές της μειονοτικής εκπαίδευσης) που σήμερα φοιτούν πλέον στην α΄ λυκείου».
Όπως αναμενόταν -αφού είχε προηγηθεί η… εκταφή και εκ νέου διακοίνωση παλαιότερων προεκλογικών δεσμεύσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας- το έγγραφο ήρθε και οι υπολογιστές δίνονται σήμερα με διετή καθυστέρηση. Κάτι που βέβαια, δεδομένης και της ζοφερής για την κυβέρνηση προεκλογικής κατάστασης, κάθε άλλο παρά «ανταπόκριση με συνέπεια στις δεσμεύσεις» συνιστά. Οι «δεσμεύσεις» επεκτεινόταν στο πρόγραμμα «Ένας φορητός υπολογιστής ανά μαθητή», προβλέποντας τη δωρεάν διανομή φορητών υπολογιστών σε όλους του μαθητές που θα εγγραφόταν φέτος στην α' γυμνασίου…

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ, ΑΚΑΡΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πάντως, η ιστορία αυτή έχει αρκετό βάθος χρόνου, ερχόμενη και επανερχόμενη ως προς τις προθέσεις και τις διακηρύξεις και μετατρεπόμενη σε εργαλείο άσκησης πολιτικής, που όμως παραμένει μετέωρο. Γυρίζοντας στο 2006, τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος ο ΓΓ κ. Kofi Annan, παρείχαν στήριξη στο σχέδιο του Nicholas Negroponte -αδελφού του αμερικανού «τσάρου των μυστικών υπηρεσιών» John- για την παραγωγή εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών των 100 δολαρίων για τους μαθητές (προσοχή:) των αναπτυσσόμενων χωρών (πρόκειται για σχέδιο που επινοήθηκε από τον κ. Negroponte το 2005). Ο επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) κ. Kemal Derviş, υπέγραψε τότε μνημόνιο συνεργασίας με τον Negroponte, πρόεδρο της ΜΚΟ «One laptop per child», στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός. Στόχος του ελληνικής καταγωγής προέδρου του «Media Lab» στο MIT κ. Negroponte, ήταν να έχει παραδώσει ένα εκατομμύριο φθηνούς φορητούς έως τα τέλη του 2007. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο της οργάνωσης, οι φορητοί θα αγοράζονταν από τις κυβερνήσεις ή από δωρητές, θα θεωρούνταν όμως περιουσιακό στοιχείο των μαθητών που τους παραλαμβάνουν.
Όμως, η αμερικανική βιομηχανία των υπολογιστών δεν είχε υποστηρίξει όσο θα μπορούσε την οργάνωση του κ. Negroponte. Οι εταιρείες «Intel» και «Microsoft» είχαν εκφράσει δημόσια αμφιβολίες για την πρωτοβουλία, προτείνοντας αντίθετα τη δημιουργία ανταγωνιστικών εκπαιδευτικών υπολογιστών χαμηλού κόστους.
Ο κ. Negroponte αποκάλυψε μάλιστα ότι η Microsoft αρνήθηκε να πουλήσει το λογισμικό «Windows» στη ΜΚΟ, σε τιμή που θα επέτρεπε τη χρήση του στον φθηνό φορητό υπολογιστή. Λόγω της ολιγωρίας της «Microsoft», οι φορητοί υπολογιστές του κ. Negroponte λειτουργούν με το δωρεάν λειτουργικό σύστημα «Linux», που αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στον Τρίτο Κόσμο.
Στις 16/3/2007 ο κ. Negroponte είχε έρθει στην Αθήνα και σε εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα η διάθεση φθηνών φορητών υπολογιστών στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών, μπορεί να συμβάλει δραστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σε ένα κόσμο με λιγότερες ανισότητες». Μετά τη διάλεξη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και συζήτησαν θέματα ψηφιακής στρατηγικής και εισαγωγής νέων τεχνολογιών στα σχολεία…
Ωστόσο, μόλις πριν λίγους μήνες ο κ. Negroponte παραδέχθηκε σε γραπτή δήλωσή του τις δύσκολες ώρες που περνά η προσπάθεια: «Με πονάει που το γράφω, τους τελευταίους μήνες προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε αλλά είναι αναπόφευκτο. Εξορθολογίζουμε τη δραστηριότητά μας, μειώνοντας κατά σχεδόν 50% το προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες και θέτουμε γενικούς στόχους για το νέο έτος». Με αυτές τις γραμμές ο διαχειριστής του blog για το πρόγραμμα του «υπολογιστή των 100 δολαρίων» ανακοίνωσε ότι το φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο ίδιος χρέωσε τις δυσκολίες στην οικονομική κρίση, που κατά τον ίδιο επηρεάζει κάθε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσπάθεια, ενώ έκανε γνωστό ότι οι 32 υπάλληλοι που θα παραμείνουν στη δύναμη του Οργανισμού δέχτηκαν τις προτεινόμενες περικοπές στις αποδοχές τους! Άσχετα με το αν όντως ευθύνεται η οικονομική κρίση ή κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα ο ανταγωνισμός, οι αριθμοί δείχνουν πως το όραμα του καθηγητή του ΜΙΤ δύσκολα θα ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως δεν έχουν διατεθεί περισσότεροι από 600.000 υπολογιστές, όταν στόχος του κ. Negroponte και της ομάδας του ήταν να πλημμυρίσουν τον πλανήτη με τα μικρά, ανθεκτικά και καινοτομικά φορητά συστήματα.

Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: