21/8/09

Κανονικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς…

ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΝΕΑΡΧΟΥ: «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΓΡΙΠΗΣ» ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η νομαρχία Ξάνθης για ν’ αντιμετωπίσει την ορατή πλην αβέβαιη ακόμη πιθανότητα μαζικών εμβολιασμών.
Αυτό προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του νομάρχη Ξάνθης κ. Γεωργίου Παυλίδη, όσο και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας κ. Ανδρέα Νεάρχου: «Όχι μόνο υπάρχει έτοιμο και πλήρες σχέδιο από τη νομαρχία Ξάνθης, αλλά ήταν και αυτό που υπεδείχθη να υιοθετηθεί ως πρότυπο από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» δήλωνε χθες από τη Βουλγαρία όπου βρέθηκε ο νομάρχης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Νεάρχου: «Το σχέδιο της νομαρχίας Ξάνθης, όντως υιοθετήθηκε από το υπουργείο.

Πρόκειται για μνημόνιο που περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που θα γίνουν στην περίπτωση αθρόων εμβολιασμών» δήλωσε και εξήγησε: «Έχουν επιλεγεί και στελεχωθεί τα κέντρα εμβολιασμών (σσ. πρόκειται για σχολεία), τα οποία για τον νομό μας ανέρχονται σε 23. επίσης έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για μέσα ατομικής προστασίας τα οποία είναι αποθηκευμένα και έτοιμα προς διανομή, αν χρειαστεί. Προβλέπονται συσκέψεις με φορείς (νοσοκομείο, ιατρικός και φαρμακευτικός σύλλογος κ.α.), ενώ θα ανακοινωθούν περισσότερα αν και όταν χρειαστεί. Πάντως η νομαρχία είναι πανέτοιμη» κατέληξε ο κ. Νεάρχου.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτασε στα 1.631, καθώς προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ακόμη 207 κρούσματα, ενώ για τα 114 από αυτά παραμένει άγνωστος ο τρόπος μόλυνσης από τον ιό. Από προχθές τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο ιατρείο γρίπης του δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει προσδιορίσει 27 σημεία που θα λειτουργήσουν ως κέντρα εμβολιασμού (σσ. σχεδόν όσα και στο νομό Ξάνθης των πολύ λιγότερων κατοίκων…), ενώ συνολικά στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν περίπου 150 κέντρα. Ο πανελλαδικός χάρτης των εμβολιαστικών κέντρων για τη νέα γρίπη αναμένεται να έχει καταρτιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το φλέγον ζήτημα της προτεραιότητας που θα δοθεί στους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι αυτό που απασχολεί τα αρμόδια όργανα. Σε προχθεσινή συνεδρίαση προτάθηκε να εμβολιαστούν αρχικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυες και όσοι φροντίζουν βρέφη κάτω των έξι μηνών, πληθυσμός που υπολογίζεται σε περίπου 300.000 άτομα. Οι έγκυες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μετά τον τρίτο μήνα κύησης, καθώς είναι πιθανό να εμφανισθούν επιπλοκές στο έμβρυο αν νοσήσουν από τη γρίπη, ενώ όσες βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να εμβολιασθούν μόνον εάν παρουσιάζουν διαβήτη ή άσθμα. Σειρά θα έχουν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (διαβητικοί, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι και γενικά όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή), καθώς και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Η τρίτη ομάδα είναι -σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της επιτροπής- οι υγιείς ενήλικες 18-49 ετών, η τέταρτη οι υγιείς ενήλικες 49-65 ετών και στο τέλος τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα συναρμόδια υπουργεία.
Αναμένονται οι προτάσεις της επιτροπής για τον αριθμό των εμβολίων που θα χρειαστούν προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε θέσεις του δημόσιου τομέα και έχουν καθημερινή και άμεση επαφή με κοινό, όπως όσοι εργάζονται στις ΔΕΚΟ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον στρατό.
Σύμφωνα πάντως με το επιδημιολογικό δελτίο της περασμένης εβδομάδας που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚεΕλΠΝο), η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε «ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ είναι η πρώτη φορά που η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις προγενέστερες εβδομάδες». Καθώς η καταγραφή είναι δειγματοληπτική, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι πολλαπλάσιος, ενώ η συμπτωματολογία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένει ήπια.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς δηλαδή καμία καθυστέρηση, εισηγείται το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την Πανδημία Γρίπης προς τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους αρμόδιους υπουργούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ αν γίνει δεκτή η εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου, το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει και φέτος κανονικά. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του συμβουλίου.
Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Η1Ν1, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται απολύτως ασφαλές. Με ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές του εμβολίου της «Sanofi-Aventis» σε ενηλίκους που είχαν ξεκινήσει στις 7 Αυγούστου στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς από την εξέταση των στοιχείων από τον τριπλό εμβολιασμό 500 υγιών ενηλίκων δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια του εμβολίου. Το επόμενο στάδιο δοκιμών για το εν λόγω σκεύασμα είναι ο εμβολιασμός με αυτό 650 παιδιών ηλικίας από έξι μηνών έως και 17 ετών σε έξι αμερικανικές πόλεις.
Τέλος, έρευνά μας καταδεικνύει ότι έκανε την εμφάνισή της και μερίδα πολιτών η οποία αρνείται να εμβολιαστεί. Με την παρότρυνση «εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να συγκεντρώσουμε τις φωνές μας με τη μορφή υπογραφών, αφού αυτό απαιτούν οι γραφειοκράτες - Τέλος με τα “παιχνιδάκια”, το σώμα μας και το σώμα των παιδιών μας δεν είναι κρατική ιδιοκτησία» οι… αντιρρησίες συλλέγουν ήδη υπογραφές. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται ήδη σε διάφορους ιστότοπους και το κείμενο της συλλογής υπογραφών αποτελεί μετάφραση στα ελληνικά από αντίστοιχη δράση που ξεκίνησε ήδη στο εξωτερικό.

Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: