Φθηνότερες διακοπές έως και 40% αναμένεται να κάνουν φέτος οι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι -σε αντίθεση με τους Έλληνες που φημίζονται για την... ικανότητά τους να αφήνουν τα πάντα για την τελευταία στιγμή- έχουν κάνει εδώ και μήνες τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας.
Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου των ξενοδόχων της Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιου: «Την επόμενη εβδομάδα περιμένω ένα ζευγάρι Γερμανών τουριστών, οι οποίοι έκαναν κράτηση από τον περασμένο... Οκτώβριο!». Και συμπληρώνει ότι αυτή την τακτική ακολουθεί σχεδόν το 80% των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται το νομό για τις καλοκαιρινές διακοπές: «Αντιθέτως, έχει συμβεί να με πάρει τηλέφωνο Έλληνας τουρίστας και να θέλει να κάνει κράτηση για την ερχόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι προκρατήσεις («early booking» στη γλώσσα των ταξιδιωτικών πρακτόρων) μπορούν να μειώσουν την τιμή των δωματίων από 25% ως και 40%, ανάλογα με τις παροχές του ξενοδοχείου και την τουριστική περίοδο. Ωστόσο οι μόνοι που φαίνεται να ακολουθούν πιστά τον νόμο «όσο νωρίτερα τόσο φθηνότερα» είναι οι ξένοι τουρίστες. Μάλιστα, σε γενικές γραμμές οι προκρατήσεις από το εξωτερικό ξεκινούν από τον προηγούμενο Νοέμβριο με αποτέλεσμα οι τιμές των δωματίων να είναι πάντα πιο προσιτές. Σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των διακοπών τους πετυχαίνουν όμως και όσοι επιλέγουν να κάνουν κρατήσεις μέσω κάποιου τουριστικού πρακτορείου, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές «πόρτας» μπορεί να μειωθούν έως και 40% στη... διαδρομή μέχρι το τουριστικό πρακτορείο. «Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία υπογράφουν μήνες νωρίτερα συμβόλαια με τους ξενοδόχους κι έτσι μπορούμε να προσφέρουμε πολύ καλύτερες τιμές στους πελάτες μας», δηλώνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Μαντούσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και οι ξένοι τουρίστες που δεν θέλουν να αγοράσουν κάποιο συγκεκριμένο πακέτο διακοπών, επιλέγουν να κάνουν τις κρατήσεις δωματίων μέσω των πρακτορείων.
Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό είναι και οι κρατήσεις μέσω του διαδικτύου, αφού εκτός από την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση εξασφαλίζουν και μεγάλο ποσοστό εκπτώσεων στις τιμές. Ωστόσο, οι μοναδικοί που προς το παρόν φαίνεται να εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα είναι οι αλλοδαποί τουρίστες, αφού σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν τη διαδικασία ή φοβούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο. Τέλος, μια ακόμη «ελληνική» συνήθεια που ανεβάζει κατακόρυφα τον τελικό λογαριασμό, είναι οι διακοπές κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου (μέσα Ιουλίου με τέλη Αυγούστου). Ενώ για τους τουρίστες του εξωτερικού οι διακοπές ξεκινούν από τα μέσα Μαΐου και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι και το Σεπτέμβριο, για τους περισσότερους Έλληνες οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ταυτιστεί με τον Αύγουστο. «Οι τιμές του Αυγούστου είναι αυξημένες κατά 20%-30% ανάλογα πάντα με το είδος του ξενοδοχείου. Έτσι, ένα δίκλινο δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο τριών αστέρων που τον Ιούνιο μπορεί να κοστίζει 60 ευρώ, τον Αύγουστο η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 80-100 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων από 80-90 ευρώ τον Ιούνιο μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ τον Αύγουστο», καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής.
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»
Αρκετά ελπιδοφόρα φαίνονται τα πράγματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων της Ξάνθης και με δεδομένη την οικονομική κρίση που περισφίγγει τα νοικοκυριά και τα κάνει να περικόπτουν πολλές δαπάνες. «Υπάρχει κίνηση, υπάρχουν κρατήσεις και τα νησιά δείχνουν να κινούνται καλύτερα απ’ όλους τους προορισμούς» δηλώνει ο κ. Αδαμίδης του «Esmeralda Tours», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα όχι γρήγορα και παλιά καράβια που έχουμε, αλλά… μ’ αυτά παλεύουμε». Ο κ. Αδαμίδης δηλώνει ότι δεν μπορούν ακόμα να γίνουν εκτιμήσεις και συγκρίσεις με περασμένες χρονιές: «Κάτι τέτοιο θα γίνει τον Οκτώβριο, με το κλείσιμο της περιόδου, πάντως για την ώρα δείχνει να υπάρχει κίνηση. Ωστόσο, κάνοντας σύγκριση με άλλες περιόδους της φετινής χρονιάς (Χριστούγεννα , Πάσχα κ.α.) τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα». Τέλος, όσον αφορά την παροιμιώδη ελληνική αναβλητικότητα και την μετάθεση των πάντων για την τελευταία στιγμή, ο κ. Αδαμίδης επισημαίνει το αυταπόδεικτο και γενικώς παραδεκτό: «Αυτό δεν αλλάζει, έτσι είναι ο Έλληνας. Έχει την εντύπωση ότι μπορεί να βρει αυτό που θέλει την τελευταία στιγμή…».
«ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ»
Σχεδόν αντιδιαμετρικές οι απόψεις του κ. Τάσου Αναστασιάδη του «Vistonis», ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλη πτώση: «Τα πράγματα είναι πολύ πεσμένα και ειδικά όσον αφορά τους προορισμούς του εσωτερικού. Και βέβαια αιτία είναι τόσο η οικονομική κρίση, όσο και μια σειρά άλλων πραγμάτων, καθώς και η αρνητική ψυχολογία». Σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα αλλά και μέσα από επαφές με συναδέλφους του, ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι «τα μεγάλα ταξίδια και οι προορισμοί του εξωτερικού κινούνται αρκετά καλά» και προσθέτει: «Για την περιοχή μας βλέπω αισθητή πτώση, τόσο στις κρατήσεις δωματίων όσο και στις υπαίθριες δραστηριότητες. Αντίστοιχα μηνύματα μας έρχονται και από Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αν και δεν μπορεί να γίνει ακόμη ασφαλής εκτίμηση, καθώς είναι νωρίς. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι άλλες χρονιές -αν και ο Ιούνιος είναι μήνας που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ενδιαφέρον- υπήρχαν τουλάχιστον τηλεφωνήματα και ενδιαφέρον για Ιούλιο και Αύγουστο».
Τέλος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ελπιδοφόρα κίνηση παρά τα όποια –γνωστά- προβλήματα, ο κ. Αναστασιάδης σχολιάζει: «Είναι και αναλόγως με το ποιο είναι το πελατολόγιο της κάθε επιχείρησης. Αλλά και με τον προορισμό: για παράδειγμα η Ρόδος έχει άνοδο, ενώ άλλα νησιά έχουν πτώση».
Βέβαια η αναφορά του κ. Αναστασιάδη στη Ρόδο ελέγχεται, καθώς τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα και τα μηνύματα που εμείς λαμβάνουμε από το «σμαραγδένιο νησί» κάνουν λόγο για τελείως διαφορετική κατάσταση. Ποιος μπορεί να ξέρει όμως, πριν από την ώρα του απολογισμού;…
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου