ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ;
Προς οριστική επίλυση βαίνει το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων που απασχολεί εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ΥΠεΧωΔΕ κ. Γεώργιος Σουφλιάς πρόκειται ν’ ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το σχέδιο που εκπονήθηκε από την ειδική επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος.
Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε -κυρίως από το υπουργείο Οικονομίας- ο υπουργός ΠεΧωΔΕ πήρε τον χρόνο που ήθελε προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο, το οποίο θα «κινείται» εντός των συνταγματικών πλαισίων και παράλληλα θα δίνει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για το δημόσιο. Τα οποία θα «κατευθυνθούν» με ευθύνη του ΥΠεΧωΔΕ στις δημόσιες επενδύσεις και ειδικότερα στα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και θα επικυρωθεί εντός των ημερών από την Κυβερνητική Επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Επιβολή του σχετικού τέλους ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, δεν είναι δίκαιο να υπάρξει ενιαίο τέλος, με δεδομένη την απόσταση που υπάρχει στις τιμές των ακινήτων σε διάφορες περιοχές. Το ποσό θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο του 30% επί της αντικειμενικής αξίας που είχε εισηγηθεί αρχικά το υπουργείο Οικονομίας). Εξαίρεση του ακινήτου οι ιδιοκτήτες του οποίου θα έχουν μετάσχει στη σχετική ρύθμιση από την κατεδάφιση ή από την επιβολή προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων. Το ποσό που θα οριστεί για την «τακτοποίηση» θα καταβληθεί εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δημιουργία -με τα έσοδα που θα υπάρξουν από την «τακτοποίηση»- ειδικού ταμείου που θα ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από το ΥΠεΧωΔΕ. Αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με ευθύνη του υπουργείου στις δημόσιες επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχετικό κονδύλι που υπάρχει σήμερα στον προϋπολογισμό να μειωθεί και να υπάρξουν έτσι οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Έναρξη εντατικών ελέγχων συνεργείων του ΥΠεΧωΔΕ και των κατά τόπους πολεοδομιών, μετά το τέλος της διορίας που θα δοθεί για την «τακτοποίηση». Σημαντική αύξηση των προστίμων διατηρησιμότητας των ημιυπαίθριων για εκείνους που συνειδητά δεν μετείχαν στη ρύθμιση. Ουσιαστικά αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως πίεση προς τους πολίτες να δηλώσουν τώρα τους ημιυπαίθριους που έχουν στο ακίνητό τους.
Επίσης, το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί δεν θα ξεπερνά το τέλος του έτους (ο κ. Σουφλιάς δέχεται εισηγήσεις το περιθώριο που θα δώσει για ρύθμιση να μην ξεπερνά τον προσεχή Οκτώβριο) και αυτό διότι είναι πιεστικές οι ανάγκες για έσοδα. Στο πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός γίνεται αναφορά και για το μέλλον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να «κλείσει» τώρα το κεφάλαιο «ημιυπαίθριοι», προκειμένου να μη δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα με τις ίδιες διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί παλαιότερη ρύθμιση του υπουργείου που ουδέποτε ενεργοποιήθηκε και προέβλεπε ότι οι νέοι ημιυπαίθριοι δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης και θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, με πλάτος έως 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,8 μέτρων, έτσι ώστε να μην μπορούν να μετατραπούν σε δωμάτια, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει.
ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ποσό που θα αγγίζει το 1,2 δις ευρώ από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι που είναι παράνομα κλειστοί φτάνουν το ένα εκατομμύριο και έχουν κατά μέσο όρο επιφάνεια που αγγίζει τα είκοσι τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΤΕΕ, το 20% των σπιτιών που ανεγέρθηκαν μετά το 1985 έχουν και από έναν ημιυπαίθριο χώρο, που έχει μετατραπεί σε δωμάτιο.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο ως προς τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠεΧωΔΕ, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολικότερη πολιτική αντιμετώπισης και στο ζήτημα των πολεοδομιών (που υπάγονται ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο ΥΠεΧωΔΕ) και των ελεγκτικών μηχανισμών. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος είχε ζητήσει να τεθεί οριστικό τέλος στο καθεστώς των ημιυπαίθριων: «Η πρόταση αυτή μπορεί να προχωρήσει μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο ξένων ημιυπαίθριων χώρων», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
«ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ (ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ) ΜΕΤΡΟ»
Την παραπάνω εκτίμησή του καταθέτει στη «Θ» ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι «πρόκειται για φοροεισπρακτικό μέτρο που ουσιαστικά δεν τακτοποιεί τίποτε» και αναρωτώμενος: «Ποιος θα είναι ο μηχανισμός είσπραξης; Πόσο θα μπορέσει να πετύχει ακόμα και ως εισπρακτικός μηχανισμός; Γιατί τα απαιτούμενα ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα για πολλούς… Να δούμε, θα ισχύσει ή θα γίνουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας;».
Ο κ. Αμοιρίδης δηλώνει ότι «πρόκειται για θέμα που το έχουμε παρακουβεντιάσει, καθώς έχει εκτεθεί και συζητηθεί κατά κόρον, κυρίως μέσα απ’ όσα ακούμε και διαβάζουμε όλοι» και καταλήγει: «Μένει να δούμε τι πραγματικά θα κάνουν, ώστε να μπορούμε να πούμε περισσότερα». Μάλιστα εκφράζει την άποψη –παρά τα παραπάνω- ότι «ακόμα και το ΤΕΕ είναι ενάντιο».
Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΥΤΕ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ»
Την πλήρη άγνοιά του αναφορικά με τις προθέσεις των ιθυνόντων διατυπώνει ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου Ξάνθης κ. Νίκος Νικολόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσείς γνωρίζετε κάτι από αυτά που ακούτε; Εμείς πάντως δεν καταλάβαμε τι θέλουν να κάνουν και νομίζω πως ούτε αυτοί ξέρουν!...».
Ο κ. Νικολόπουλος εκφράζει την απορία αλλά και τη δυσπιστία του αναρωτώμενος «τι θα ψηφιστεί; Οι παράμετροι είναι πολλές» και εκτιμά: «Το τοπίο είναι πολύ θολό, άλλος λέει έτσι κι άλλος αλλιώς, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει τι πάνε να κάνουν. Κάποια πράγματα που σκέφτηκαν στην αρχή κρίθηκαν αντισυνταγματικά, τώρα πια ακούμε από δω κι από κει και περιμένουμε, πιστεύοντας ότι ούτε αυτοί έχουν καταλάβει…».
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου