8/7/09

Ζουν και βασιλεύουν τα αυθαίρετα κτίσματα στην Ξάνθη

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥΣΤο ζήτημα των αυθαιρέτων κτισμάτων δεν έπαψε ν’ απασχολεί την επικαιρότητα, άλλοτε οξυνόμενο κι άλλοτε με μικρότερη ένταση, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα ελέγχου και –πολύ περισσότερο- τακτοποίησής του.
Τα θέμα αυτό και κυρίως η αντιμετώπισή του με αποτελεσματικό τρόπο, τέθηκαν σε συζήτηση σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ μεταξύ εκπροσώπων φορέων (Συλλόγων Μηχανικών, Αυτοδιοίκησης, Νομικών, ιδιοκτητών κ.α.), οι οποίοι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν γνώση και δικαίωμα να ομιλούν περί του μείζονος αυτού πολεοδομικού, περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού ζητήματος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρός του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, «με τη γνώση ότι το φαινόμενο τρέφεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις, σκοπός του ΤΕΕ είναι μέσα στο επόμενο τρίμηνο να καταθέσει προτάσεις για συνολική πολιτική θετικών και κατασταλτικών μέτρων». Ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει συνδέσει τη μισή και πλέον έκταση της επικράτειάς της με την αυθαίρετη δόμηση, όπως επίσης έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με νομοθετικές ρυθμίσεις που υπαγορεύτηκαν από απροκάλυπτο λαϊκισμό. Δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις, αποδεικνύεται -εκ του αποτελέσματος τους πλέον- ότι έφεραν την επέκταση της αυθαίρετης δόμησης, παρόλο που έγιναν στο όνομα της πάταξης! Κάθε νομιμοποίηση μιας προηγούμενης γενιάς συνοδεύονταν από μέτρα που αποδείχθηκαν παντελώς αδύναμα στο να αποκρούσουν την επόμενη, πιο προκλητική γενιά αυθαιρέτων». Ο κ. Αλαβάνος επέρριψε στο κράτος όλες τις ευθύνες για την επέκταση του φαινομένου, αφού «λειτουργεί κατά τρόπο μη αξιόπιστο και αντιφατικό κι ενώ υποτίθεται ότι λαμβάνει σειρά μέτρων που θέλουν να προστατεύσουν τη δόμηση και το περιβάλλον, επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός έκανε λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση, υπογράμμισε πως πρόκειται για κορυφαία ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και τόνισε ότι «κάθε εξαγγελία για νομιμοποίηση ή τακτοποίηση έχει ως συνέπεια την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης». Τέλος, μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφερόντων που τέθηκαν στην ημερίδα, η υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη πρότεινε την δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα.

«Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΣΧΥΕΙ» ΑΛΛΑ… ΟΥΔΕΜΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ
Τι γίνεται όμως στα καθ’ ημάς; Η πολεοδομία του δήμου είναι υπεύθυνη μόνο για την πόλη και μάλιστα για τον πρώην δήμο. Κιμμέρια, Εύμοιρο, Λεύκη, Πετροχώρι και ΒιΠε υπάγονται στην πολεοδομία της νομαρχίας μαζί με όλο τον υπόλοιπο νομό.
Σημειώνουμε ότι ακούστηκε από υψηλά ιστάμενα… χείλη ακόμα και η άποψη ότι «το δημόσιο θα πρέπει να επιδοτεί όποιον χτίζει είτε νόμιμα είτε αυθαίρετα, γιατί δένεται με τον τόπο και όχι να τον κυνηγά»! Εμείς ωστόσο ζητήσαμε πιο υπεύθυνες απαντήσεις και συνομιλήσαμε με τον αναπληρωτή διευθυντή της Πολεοδομίας της νομαρχίας ο οποίος μας είπε ότι «η νομοθεσία ισχύει, αλλά προχωρά με ρυθμούς χελώνας» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διαδικασίες, συνεργεία, αλλά όλα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου. Γενικά τα αυθαίρετα είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα και κολλάει στο ζήτημα των συνεργείων κατεδάφισης. Δεν υπάρχουν μηχανήματα κατεδάφισης, δεν μπορεί να συσταθεί συνεργείο, ταμπουρώνονται και οι κάτοικοι στα σπίτια και δεν μπορείς εύκολα να προχωρήσεις. Αυτά που γίνονται παντού δηλαδή και τα βλέπουμε συχνά. Η γειτονική Καβάλα έχει κάνει δύο κατεδαφίσεις τα τελευταία χρόνια. Αν δεν είναι κάτι τρανταχτό, δεν γίνεται τίποτε…».
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει στα χέρια του ακριβή αριθμό όσον αφορά τη ζώνη ευθύνης της υπηρεσίας του (!) ενώ σύμφωνα με δικά του στοιχεία από το 2004(!) υπήρχαν περί τα χίλια αυθαίρετα στις παραλίες του νομού…

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΧΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Στα ίδια σημεία στέκεται και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου Ξάνθης κ. Νικολόπουλος: «Αυθαίρετα υπάρχουν, άλλα είναι καταγεγραμμένα και άλλα καταγράφονται μετά από καταγγελίες, ενώ εκκρεμούν και ενστάσεις λέει κι επισημαίνει: «Η ευθύνη κατεδάφισης είναι της πολιτείας, ενώ εμείς δεν έχουμε προβεί σε κατεδάφιση αφού υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία σύστασης συνεργείων και γενικότερη αδυναμία. Με επείγουσες διαδικασίες γίνονται κάποιες κατεδαφίσεις σε ρέματα και σε αιγιαλούς. Όσο για τα υπόλοιπα αυθαίρετα ανά την Ελλάδα, δεν έχει πειραχτεί κανένα».
Γνωστά πράγματα σε όλους, γνωστές ακόμα και οι αιτίες καίτοι η νομοθεσία βρίσκεται εν ισχύι. Και το πρόβλημα έρχεται, παρέρχεται κι επανέρχεται…

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: