4/7/09

Απειλή «λουκέτου» στο παζάρι από το Δήμο


ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Με «λουκέτο» απειλεί τους πωλητές και μικροπωλητές στο παζάρι της Ξάνθης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, θέλοντας να επιβάλλει επιτέλους την τάξη στο θέμα της καθαριότητας του χώρου που καταλαμβάνει η λαϊκή αγορά.
Το θέμα – που είχε αναφέρει η «Θ» κατά την κάλυψη του ρεπορτάζ – είχε συζητηθεί στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχε τεθεί το θέμα από την αντιπολίτευση, με σκοπό να υπάρξει μία λύση.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιαγτζόγλου ομολόγησε ενώπιον του σώματος ότι μόνο αν επέλθει σοβαρό μέτρο εις βάρος των πωλητών και της διοργανώτριας Νομαρχίας, ίσως τότε κα μόνο τότε φιλοτιμηθούν οι κατέχοντες θέσεις στο παζάρι να φροντίσουν το χώρο που τους αποδίδει κέρδη κάθε Σάββατο, από τους χιλιάδες επισκέπτες.
Ο κ. Γιαγτζόγλου, επανήλθε χθες με νεότερες δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, σημειώνοντας τα εξής:
«Όντως το πρόβλημα του παζαριού είναι τόσο μεγάλο που δε λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως αυτό που παρατηρείται, είναι κάτι που κατ’ εμέ και κατά πολλών, είναι τελείως απαράδεκτο, γιατί αν έχετε επισκεφθεί άλλες λαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, της Κομοτηνής ή της Αλεξανδρούπολης, δε θα αντικρίσετε την εικόνα που βλέπετε στο δικό μας παζάρι. Δε νοείται, αυτός που έρχεται να πωλήσει την πραμάτεια του μέσα στο παζάρι, φεύγοντας να τα πετάει και να τα σκορπίζει όλα τα σκουπίδια του, αφήνοντας πίσω του μία εικόνα απελπιστική! Αυτή τη στιγμή, η νομαρχία εκδίδει τις άδειες, η νομαρχία δίνει τις τοποθεσίες και σαν δήμος Ξάνθης έχουμε την υποχρέωση να καθαρίζουμε και όντως το κάνουμε αυτό με συνεργεία του δήμου. Το θέμα είναι όμως, ότι έχει γίνει κατάχρηση από την πλευρά των μικροπωλητών μας γι’ αυτό και πολλές φορές το άκουσα και παλαιότερα: «Επιτέλους δε θα μπει ένας φραγμός, σ’ αυτό που παρατηρείται μέσ’ το παζάρι;» Δηλαδή αυτοί που εκθέτουν τα προϊόντα τους κι έρχονται όταν είναι πεντακάθαρος ο χώρος στο παζάρι και δεν υπάρχει ούτε ένα σκουπιδάκι, γιατί πλένεται και καθαρίζεται σχολαστικότητα από τα συνεργεία του δήμου μας, τουλάχιστον αυτά που βγάζουν από τα εμπορεύματά τους, φεύγοντας να τα βάζουν στο αυτοκίνητό τους ή να τα εναποθέτουν μέσα στους κάδους απορριμμάτων του δήμου και όχι να τα σκορπούν μέσα στο χώρο του παζαριού. Βλέπουμε σκουπίδια και μέσα στα παρτέρια πρασίνου και είναι πολύ άσχημη η εικόνα κάθε Σάββατο απόγευμα στο χώρο αυτό. Μήπως εκδικούνται τη φιλοξενία μας; Επειδή έχω ιδία αντίληψη, 4-5 φορές επισκέφθηκα το χώρο μετά το τέλος του Σαββατιάτικου παζαριού, αντιμετώπισα μία κατάσταση απελπιστική, εκτός των άλλων που κάποιοι πέραν του ωραρίου τους, καθόταν άλλες 2-3 ώρες καταχρηστικά εμποδίζοντας και τα συνεργεία του δήμου για τον καθαρισμό, αλλά και τα σκουπίδια που πετούσαν, τα τελάρα που άδειαζαν, ήταν το κάτι άλλο. Θα σας παρακαλούσα, για να μη λέτε ότι υπερβάλλω, να επισκεφθείτε κι εσείς το χώρο με την φωτογραφική σας μηχανή ένα Σάββατο μετά το τέλος του παζαριού, για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος! Αν ήθελαν να βοηθήσουν την κατάσταση οι μικροπωλητές, σίγουρα θα προσπαθούσαν να βγάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια… Το θέμα ετέθη στο δημοτικό συμβούλιο και επόμενη ήταν η αντίδραση από όλες τις πλευρές. Συντάξαμε εμείς ένα έγγραφο, έρχεται στη δημαρχιακή Ξάνθης σήμερα κιόλας, οπότε θα συζητηθεί και από εκεί θα απευθυνθούμε στη νομαρχία. Δίνεται ένα περιθώριο για να συμμορφωθούν, οπότε αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί ο δήμος να μην επιτρέψει να ξανακάνουμε στο χώρο παζάρι»!

Σε ερώτηση της «Θ», αν υπάρχει ενδεχόμενο να «κλείσει» το παζάρι για λόγους «τιμωρίας» ο κ. Γιατζόγλου είπε:
«Συζητήθηκε κάτι τέτοιο στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και γι’ αυτό δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συμμορφωθούν, όπως προανέφερα. Εάν, βέβαια, δεν υπάρξει ανταπόκριση, σε κάποιο άλλο συμβούλιο κι εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκαστεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, να πάρει κάποια μέτρα, τα οποία θα είναι δυσάρεστα. Δεν θέλουμε φυσικά να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο και γι’ αυτό ζητούμε να δείξουν τη σχετική κατανόηση και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μικροπωλητές, άλλωστε βγάζουν το μεροκάματό τους σ’ αυτό το χώρο, είναι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες και επιζητούν τον επιούσιο, γι’ αυτό μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, κάποιους άλλους, οι οποίες και αυτοί εργάζονται. Μιλάω για τους υπαλλήλους του δήμου που ξεκινούν να καθαρίζουν από τις 3 το μεσημέρι και εξαιτίας του όγκου των σκουπιδιών τελειώνουν στις 10 ή 11 το βράδυ. Είναι απαράδεκτο για μένα, αλλά και για οποιονδήποτε θα πάει να το δει για να έχει ιδίαν αντίληψη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: