3/7/09

Προσβολή στον Μάνο Χατζιδάκι

ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
-Τ. Θεοδωρίδης: «Κάνω τη δουλειά μου, δεν θ’ ακούσω πέντε… παράξενους»! -Αντιδρά η αντιπολίτευση στο Δήμο και ζητά παραίτηση Θεοδωρίδη -Προβληματισμός και στους πολιτιστικούς συλλόγους

Τις… σχεδόν καθιερωμένες απογευματινές καταιγίδες που εδώ και καιρό πλήττουν την Ξάνθη, ήρθαν να συμπληρώσουν άλλες που μπορεί να εξελιχθούν και σε… θύελλα, με αφορμή το «Χατζιδάκειο Φεστιβάλ».

Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου συνθέτη κι ενός εκ των πλέον οξυδερκών κι εξεχουσών προσωπικοτήτων που γέννησε αυτός ο τόπος, η Ξάνθη ακόμα ψάχνεται και μάλιστα σε απολύτως και «a priori» λάθος κατευθύνσεις!
Ποιος άραγε τολμά ν’ αμφισβητήσει ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα» του Χατζιδάκι, αν μπορούσε να πληροφορηθεί ότι το όνομά του γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από την αισθητική που πολεμούσε λυσσαλέα με τη ζωή και το έργο του; Από την αισθητική και τις εύπεπτες πρακτικές τού «τυχάρπαστου» και της «ύβρεως», στον καθημερινό πόλεμο των οποίων αντιπαρέβαλε τον καθημερινό αγώνα και το σπάνιο ήθος του…
Πριν δυο δεκαετίες, όλη η Ελλάδα «στεκόταν προσοχή» όταν μιλούσε ο Χατζιδάκις, ακόμα και ο αείμνηστος «εθνάρχης» και φίλος του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!
Και τώρα;
«Και βέβαια εμμένω στον Μουρατίδη, κάνω τη δουλειά μου και δεν θ’ ακούσω… πέντε παράξενους» δηλώνει ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού κ. Τάσος Θεοδωρίδης! Περιπίπτοντας αμέσως σε μια «καραμπινάτη» αντίφαση που καταδεικνύει περίτρανα τις προθέσεις των διοργανωτών, οι οποίοι πέρυσι διέγραψαν με μονοκοντυλιά το «Χατζιδάκειο» από τα πεπραγμένα τους: «Θα συσταθεί επιτροπή για το “Χατζιδάκειο”, θα βάλει κάτω όλες τις προτάσεις φορέων της πόλης και θ’ αξιολογήσει τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να γίνει κάτι καλύτερο από άλλες χρονιές». Σε ερώτησή μας «ποιοι θα είναι αυτοί οι φορείς;» ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε «δεν ξέρω ποιοι και πόσοι θα είναι, πάντως θα γίνει συζήτηση την προσεχή Τετάρτη»…
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού τονίζει ότι «η απόφαση θα ληφθεί με δεδομένες και τις προτάσεις Μουρατίδη, το σκεπτικό του και τι δουλειά θα κάνει», τονίζοντας ότι δεν θα πληρωθεί από τη Στέγη ή τον δήμο και πλέκοντας το εγκώμιο της γνωστής τηλεοπτικής περσόνας: «Μίλησα μαζί του, μακάρι να ήσασταν εκεί ν’ ακούσετε… Δεν είναι άσχετος με το αντικείμενο, έχει την εμπειρία, πολλές γνωριμίες και τα παλιά που κάναμε είναι μηδενικά γι’ αυτόν… Νομίζω ότι είναι ικανός σε θέματα πολιτισμού και λόγω των γνωριμιών που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας, έχει τη δυνατότητα να φέρει κόσμο…». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «για όλα αυτά άλλωστε θα κριθώ κι εγώ αύριο-μεθαύριο».

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ: «ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ;»
Πλήρης στήριξη του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη στις πρωτοβουλίες Θεοδωρίδη, προκύπτει μέσα από τα λεγόμενά του σε επικοινωνία μας: «Δε νομίζω ότι υπάρχει “θύελλα”, δηλαδή τι είναι ο Μουρατίδης;… Το ότι μετέχει σε reality δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ευαίσθητος και καλλιεργημένος. Από το λίγο που τον γνώρισα είδα πράγματι έναν ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Και μόνο το ότι είναι συγγραφέας αφήνει μια τελείως διαφορετική εικόνα και κακώς κάποιοι εκφράζονται με ανεπίτρεπτο τρόπο γι’ αυτόν».
Ο δήμαρχος τονίζει ότι τον ενδιαφέρει «τι μπορεί να προσφέρει κάποιος για την αναβάθμιση και βελτίωση του φεστιβάλ» και καταλήγει λέγοντας: «Δεν θα κρίνω από το όνομα, αλλά από την πρόταση που θα κάνει».


Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΛΑΦΡΟ ΤΡΟΠΟ»
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, κάνει λόγο για «ερήμην απόφαση» και αποτυπώνει τα πνέοντα μένεα μιας πολυπληθούς ομάδας σκεπτόμενων ανθρώπων που αντιτίθεται στα επιχειρούμενα: «Αμέσως καταθέσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την πρόθεση και καταθέσαμε την ισχυρή μας ένσταση. Πρέπει να καταλάβουν σ’ αυτή την πόλη και στον δήμο ότι κάποια πράγματα και κάποια ονόματα είναι σημαντικά και όλες οι υποθέσεις δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με τον ίδιο “ελαφρό” τρόπο που αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας από τη δημοτική αρχή μέχρι τώρα. Το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, έχει μία παγκόσμια βαρύτητα και είναι ευτυχία για τον δήμο που έχει αυτό το όνομα να διαχειριστεί και να υπερηφανεύεται».
Ο κ. Ανταμπούφης τονίζει ότι «πολλές φορές κάναμε προτάσεις για το “Χατζιδάκειο” που δεν εισακούστηκαν, όμως σήμερα πρέπει να αποτρέψουμε την πρόθεση του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού να τοποθετήσει ως υπεύθυνο τον κ. Μουρατίδη» και εξηγεί: «Από τη μεριά μας, η αντίθεση δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά με το γεγονός, ότι δεν συνάδει σε καμία περίπτωση η ενασχόληση και η εμπλοκή του ονόματός του σε μία υπόθεση που αφορά τον δήμο και το συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συσχέτιση γύρω από την τέχνη και δε μπορεί δίπλα στ’ όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, να μπει τ’ όνομα του κ. Μουρατίδη. Μπορεί να είναι ειδικός και ικανός στον τομέα του, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αφορά τον Χατζιδάκι, τη σοβαρή ελληνική μουσική και την δυναμική που θέλει να αναδείξει η Ξάνθη γύρω από αυτό το ζήτημα. Θεωρούμε ότι είναι προσωπικό ατόπημα του κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος χωρίς να ακολουθήσει καμία διαδικασία και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, προχώρησε σε συζητήσεις και μάλιστα θέλει να επιβάλλει μία επιλογή, η οποία έχει και τη σιωπηρή στήριξη του δημάρχου. Καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθεί αυτή εδώ η πρόταση. Διαφορετικά θα ζητήσουμε την άμεση παραίτηση του κ. Θεοδωρίδη, διότι κατά τη γνώμη μας δεν έχει αντιληφθεί την αξία και τη βαρύτητα που φέρει η έννοια του πολιτισμού. Θα γίνουμε πανελλήνια περίγελως ως δήμος και ζητάμε την εγρήγορση όλων των ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και όλων των συμπολιτών μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Ο κ. Ανταμπούφης κατέληξε προσπερνώντας –αυτονόητα- το γεγονός της αφιλοκερδούς συμμετοχής Μουρατίδη: «Δεν μας λέει κάτι αυτό. Θα μπορούσαμε να βρούμε και πολλούς άλλους που θα παρακαλούσαν αμισθί να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση, από την οποία έχουν να εισπράξουν μόνο θετικά. Αυτή είναι η ουσιαστική αμοιβή. Όποιος προσφέρεται αφιλοκερδώς, δεν σημαίνει ότι είναι και άξιος…»

Ν. ΧΑΤΖΗΜΗΛΙΟΥΔΗΣ: «ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΑ…»
Εδώ και καιρό έχει έτοιμη την πρότασή της για την αναβάθμιση του «Χατζιδάκειου Φεστιβάλ» η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Η οποία –ατυχώς για τους περί αντιθέτου γράφοντες στον τύπο για συλλήβδην «λησμονιά» της πρόσφατης επετείου του θανάτου του- έκανε εκτεταμένα ραδιοφωνικά αφιερώματα στη ζωή και στο έργο του (ο υπογράφων έχει αντίγραφο δίωρης εκπομπής-αφιερώματος που ο ίδιος κοπιωδώς ετοίμασε με σπάνιο υλικό). «Ετοιμάσαμε πρόταση, πιστεύοντας ότι η δομή και το ύφος του φεστιβάλ με το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι δεν μπορεί να είναι σαν όλα τ’ άλλα. Και μ’ έναν τελείως διαφορετικό στόχο, έτσι ώστε να μπορεί να εξελιχθεί –γιατί όχι;- ακόμα και σε διεθνές. Όχι μόνο με συναυλίες, αλλά με εκθέσεις, workshops, διαγωνισμούς και βήμα στη νέα δημιουργία. Επιτέλους, έχει ωριμάσει ο καιρός, μην τα καταστρέφουμε όλα…».
Ο πρόεδρος της ΦΕΞ τονίζει ότι «υπάρχουν φορείς αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι που μπορούν» και επισημαίνει: «Εμείς, έτσι κι αλλιώς, τον τιμούμε επί τριήμερο κάθε Οκτώβριο, στην επέτειο της γέννησής του στην Ξάνθη. Θέλουμε μαζί και με άλλους να δώσουμε τη μορφή που πρέπει να έχει μια τέτοια διοργάνωση που πέρυσι δεν έγινε, που έχει “καθίσει” και είναι ευκαιρία να “σηκωθεί”».
Σημειώνεται ότι στην πρόταση της ΦΕΞ που σύντομα θα κατατεθεί, επισημαίνεται η ιστορική διαδρομή του φεστιβάλ που έκανε τον κύκλο του ως χορωδιακό ή άλλων μορφών και γίνεται λόγος για άμεση σύνδεση Μάνου Χατζιδάκη και Ξάνθης: «Η Ξάνθη κερδίζει από τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι εκείνος από την Ξάνθη», αναγράφεται χαρακτηριστικά. Και προτείνεται η σύνδεση του ονόματος του μεγάλου συνθέτη με τη νέα δημιουργία «στην οποία θα πρέπει να δίνεται βήμα», καθώς και το να προσδοθεί νέα δυναμική στον θεσμό.
«Κερασάκι» στα παραπάνω, ο σεβασμός που επιφυλάσσεται στο όνομα του Μάνου Χατζιδάκη στο μακρινό Ρέθυμνο: Δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, η ιστορική «Άνοδος των Ανωγείων» αναβιώνει εκεί (14-20 Ιουλίου). Όπως το 1979 που πρωτοδιοργανώθηκε η «Άνοδος» με πρωτοβουλία του κορυφαίου συνθέτη, έτσι και φέτος το «παρών» θα δώσουν δύο παλιοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του: ο φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Γιώργος Μητρόπουλος και ο τότε δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος. Παρών θα είναι επίσης οι Νίκος Κούνδουρος, Γιώργος Χρονάς, Δημήτρης Βερνίκος, Αλίκη Καγιαλόγλου, Φρίξος Μόρτζος, Ντόρα Μπακοπούλου, ο Σπύρος Σακκάς, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μπουντούνης, Μάρω Ραζή, Ψαραντώνης, το ιστορικό γκρουπ «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω» κ.ά.
Κλαυσίγελως! Κι όπως όλα δείχνουν, έπεται μακρά κι «εκρηκτική» συνέχεια…

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: