24/6/09

Αυτή την αδικία, ποιος θα την άρει;

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ

Μετά την απόφαση που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ κανείς δήμαρχος ή κοινοτάρχης, δεν δικαιούται να υπογράφει πλέον τη νομιμότητα χρήσης ή κτήσης ενός οικοπέδου ή ακινήτου, ενώ ακόμη αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος τι θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο ιδιοκτησίας από έναν κάτοχο ακινήτου.

Το θέμα έφτασε πολλές φορές στην επικαιρότητα, έγινε όμως ποιο σοβαρό για τους κατοίκους της ορεινής ζώνης και δη στα Πομακοχώρια, όπου το 75% των ακινήτων είναι χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, λόγω «κληρονομικού δικαίου» που ισχύει εκεί.
Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα απασχόλησε και το νομαρχιακό συμβούλιο, όμως δεν είναι θέμα που απασχολεί αποκλειστικά την Ξάνθη και ως έτσι αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι.

Τι λένε όμως οι μηχανικοί που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά το πρόβλημα επι της ουσίας, όταν τους ανατίθεται μία μελέτη για μία ανακατασκευή ή ανακαίνιση κτίσματος.
Διαβάστε την άποψη του συμπολίτη μας μηχανικού κου Μιχαηλίδη Παναγιώτη που μίλησε στη «Θ» σχετικά με το ζήτημα αυτό:

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει στον ορεινό όγκο στα πομακοχώρια, είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα κτήσεως των οικοπέδων τους, δεν έχουν συμβόλαια και μέχρι τώρα η όλη διαδικασία προχωρούσε με μια υπεύθυνη δήλωση του δημάρχου και με δυο-τρεις μάρτυρες για την κτήση του κάθε οικοπέδου. Θεωρώ, ότι η πολιτεία, έχει θεσπίσει τον Β΄ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας αρμοδιότητες, σε πάρα πολλούς τομείς, άρα λοιπόν δεν εμπιστεύεται η πολιτεία την δήλωση του δημάρχου και κάποιων ανθρώπων από εκείνη την περιοχή, να πιστοποιήσουν με την ευθύνη του δημάρχου βέβαια και των λόγων των μαρτύρων, ότι το κάθε οικόπεδο είναι του τάδε οικοπεδούχου. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν βέβαια, μετά με μια τροποποίηση του υπουργείου εσωτερικών καταργήθηκε η δυνατότητα να δίνουν οι δήμαρχοι τέτοιες βεβαιώσεις γι’ αυτό προέκυψε και αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι επάνω στον ορεινό όγκο με την ανεργία και με τα προβλήματα του καπνού, δε χρειάζεται να προσθέτουμε κι άλλα σ’ αυτό. Νομίζω ότι ο κάθε δήμαρχος φέροντας την ευθύνη των λόγων του και της υπογραφής του, μπορεί να πιστοποιήσει τα της ιδιοκτησίας του κάθε συμπολίτη μας Μουσουλμάνου στον ορεινό όγκο. Να δοθεί λοιπόν η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να χειρίζεται τα του οίκου της. Όπως εξάλλου χειρίζεται τόσα πολλά και σημαντικά θέματα που είναι η οργάνωση των τοπικών κοινωνιών, τα αποχετευτικά συστήματα, η λειτουργία του δήμου, το οδικό δίκτυο και όλες αυτές οι αρμοδιότητες μιας ευνομούμενης και καλώς λειτουργούσης τοπικής αυτοδιοίκησης. Άρα λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν, να εμπιστευτεί η πολιτεία τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς άρχοντες να λύνουν τα προβλήματα, χωρίς να τρέχουν οι άνθρωποι στην Αθήνα ή τις Νομαρχίες με τις εμπλοκές, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: