Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, επλήγησαν περί τα 30 χιλιάδες στρέμματα, οι δηλώσεις θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες και θα παραλαμβάνονται από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Κρόκος, μίλησε στη «Θ» και επισήμανε τα εξής:
«Πράγματι, βρισκόμαστε σήμερα στην Ξάνθη, με εντολή του προέδρου μας του κου Κατσαρού για να δούμε από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νομό σας, από την τελευταία χαλαζόπτωση. Είναι μαζί μας το μέλος του Δ.Σ. ο κος Καρύδης, αλλά και ο επόπτης ο κος Πανταζής, ο οποίος και τις προηγούμενες μέρες βέβαια «όργωσε» όλο το νομό για να δει από κοντά τα προβλήματα όπου υπάρχουν. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις μιλάνε για μια έκταση περίπου 30.000 στρέμματα με έντονες ζημιές στο νομό Ξάνθης. Ήδη έχει δοθεί εντολή στους ανταποκριτές μας, ξεκίνησε η διαδικασία με την υποβολή των δηλώσεων ζημίας, έχουμε το λεγόμενο 12ήμερο προθεσμία και θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους αγρότες να τηρήσουν αυτές τις ημερομηνίες, γιατί πράγματι είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί, θέλουμε δηλαδή όλα να γίνουν εμπρόθεσμα και παράλληλα βέβαια, το υποκατάστημά μας στο ΕΛΓΑ Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη, είναι σε ετοιμότητα και από την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι συνάδελφοι γεωπόνοι και θα ξεκινήσουμε τις εκτιμήσεις. Οι ζημιές είναι σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες και θα γίνουν οι εξατομικεύσεις, θα προχωρήσει δηλαδή κανονικά η διαδικασία, η οποία προβλέπεται και απ’ το καταστατικό μας και βέβαια, πάντοτε εμείς τα τελευταία χρόνια, μέσα σ’ ένα τρίμηνο από τη συγκομιδή του προϊόντος, πληρώνουμε τις αποζημιώσεις. Και αυτή τη φορά, όπως εξάλλου τα τελευταία χρόνια συμβαίνει, νομίζω ότι θα βρεθούμε δίπλα στους αγρότες και θα τους βοηθήσουμε σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάνε με τις τελευταίες έντονες χαλαζοπτώσεις».
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Όπως σημείωσε ο κ. Κρόκος οι αποζημιώσεις θα δοθούν στους αγρότες, μετά την συγκομιδή της παραγωγής: «Δε μπορούμε προφανώς να πληρώσουμε ένα προϊόν πριν την περίοδο συγκομιδής του. Θα ήταν λίγο παράξενο, αν θέλετε, να πληρώνονται οι παραγωγοί οι οποίοι υφίστανται μια ζημιά, πριν από τους άλλους, οι οποίοι δεν έχουν τη ζημιά, γι’ αυτό και σας προανέφερα, ότι η φιλοσοφία μας τα τελευταία χρόνια είναι η εξής: το αργότερο τρεις μήνες μετά τη συγκομιδή του προϊόντος και το τηρούμε αυτό, να παίρνουν δηλαδή οι συνάδελφοι αγρότες και τα χρήματα της αποζημίωσης, γιατί θέλουμε να έχουμε μια ισορροπία πάνω σ’ αυτό το θέμα. Να μην ερχόμαστε εμείς στους ζημιωθέντες, να τους δίνουμε τα χρήματα πολύ πιο πριν από τους άλλους, οι οποίοι θα πάρουν χρήματα από την παραγωγή. Νομίζω, ότι το σωστό είναι να είμαστε χρονικά περίπου στα ίδια πλαίσια και με εκείνους που δεν έχουν τις ζημιές και παίρνουν τα χρήματα από την παραγωγή τους».
ΛΥΣΗ ΤΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ
Για τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, είναι λύση τα αντιχαλαζικά δίχτυα που επιδοτεί μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις από την πτώση χαλαζιού. Είπε: «Θα ήθελα τέλος να σας επισημάνω το εξής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε σ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από Λάρισα και προς τα πάνω, προβλήματα από τις έντονες χαλαζοπτώσεις, όπως βλέπουμε και σήμερα που βρισκόμαστε στην πόλη σας, το φαινόμενο ακόμη δεν έχει εκτονωθεί. Ειδικά στην περιοχή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα της αεροπορικής-αντιχαλαζικής προστασίας, δηλαδή στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λάρισα, είχαμε πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα και πραγματικά το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών, τις προηγούμενες μέρες απέτρεψε πολύ μεγάλες ζημιές σ’ αυτές τις περιοχές. Εξίσου αξιόλογο θέλω να πιστεύω ότι είναι και το πρόγραμμά μας με τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Επειδή και στο νομό Ξάνθης η δενδροκομία αναπτύσσεται συνεχώς, θα ήθελα να παροτρύνω τους συναδέλφους αγρότες, να μπουν πλέον και σ’ αυτά τα συστήματα προστασίας, τα οποία μας καλύπτουν και 100%, γιατί πάντοτε στόχος εμάς των αγροτών, θα είναι να έχουμε καλή και ποιοτική παραγωγή, παρά να έχουμε τη ζημιά. Για τη ζημιά βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έρθει ο ΕΛΓΑ και θα μας αποζημιώσει και θα μας δώσει το χαμένο μας εισόδημα, όμως με αυτό τον τρόπο, χάνουμε την αγορά. Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτό το πολύ ευέλικτο πρόγραμμα που έχει αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ με τα αντιχαλαζικά δίχτυα, νομίζω ότι μπορούμε και την παραγωγή να προστατεύσουμε, αλλά και να την κάνουμε καλύτερη και το κυριότερο να έχουμε μία συνέχεια στην παραγωγή, να μη χάνουμε δηλαδή τις αγορές που έχουμε ανοίξει, κυρίως τα τελευταία χρόνια και με τη Ρωσία. Εδώ στην περιοχή σας, έχουμε ένα πολύ αξιόλογο πρόγραμμα πιλοτικό κάλυψης της ροδιάς με αντιχαλαζικά δίχτυα και είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πρωτοπόρο παγκοσμίως διότι πέρα από την κάλυψη δοκιμάζουμε και διάφορα χρώματα στα δίχτυα. Από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι κάποια χρώματα βελτιώνουν και την ποιότητα, αλλά αυξάνουν και την παραγωγή. Πολύ σύντομα, προς το τέλος της χρονιάς, παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτού του πιλοτικού, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε στους συναδέλφους αγρότες κάποιες λύσεις που θα είναι ευνοϊκές γι’ αυτούς. Τα προγράμματα αυτά, κατά 60% επιδοτούνται, για την όλη εγκατάσταση, από την υποστήλωση μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου