ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Διακόσιες εξήντα οκτώ επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Ξάνθης, αποτυπώνεται καθημερινά τόσο στην οικονομική εφορία όσο και στο Επιμελητήριο, όπου υποβάλλονται αιτήσεις διακοπής εργασιών, από επιχειρήσεις με μακρόχρονη λειτουργία, ενώ κάθε νέα που ανοίγει – κυρίως για την απορρόφηση κονδυλίων επιδότησης – είναι αμφίβολη η πορεία της μέσα στην κρίση που διανύουμε.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτόματα δημιουργεί και νέους άνεργους στην ήδη βεβαρυμμένη λίστα του ΟΑΕΔ, που από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχει σημειώσει αύξηση κατά 35%.
Όλα τα παραπάνω ήδη έχουν δημιουργήσει και το μεγάλο πρόβλημα των ανασφάλιστων, λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση ιατροφαρμακευτικού βιβλιαρίου.
ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ…
Από έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα μας χθες, σε υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς, διακόσιες εξήντα οχτώ επιχειρήσεις υπέβαλαν αιτήματα διαγραφής από το Επιμελητήριο προκειμένου να διακόψουν εντελώς την λειτουργία τους και από την οικονομική εφορία, ενώ στις Δ.Ο.Υ. παρουσιάζεται μία αύξηση των αιτήσεων που καταφθάνουν από το Πρωτοδικείο Ξάνθης για πτωχεύσεις!
Οι εν λόγω επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτημα διαγραφής από τα μητρώα του επιμελητηρίου, είχαν μία μακρόχρονη λειτουργία και παρουσία στην Ξάνθη, γεγονός που δείχνει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικό στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η «Θ» είναι, ότι το 80% των επιχειρήσεων που έκλεισαν δεν είχαν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους σε εφορία, ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε ρυθμίσεις που είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να τηρήσουν για να αποφύγουν άλλα σε βάρος τους μέτρα είσπραξης.
ΕΝΑΡΞΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ… ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Φυσικά οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων για το πρώτο πεντάμηνο του 2009 μπορεί να είναι κατά λίγο περισσότερες, αλλά ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και αυτές δεν θα οδηγηθούν άμεσα (κάτι που απευχόμαστε όλοι) σε λουκέτο; Λογιστές και φοροτεχνικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Θ» εξήγησαν ότι «οι νέες ενάρξεις συνδυάζονται πολλές φορές με προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν» την περίοδο αυτή και συνεπώς δεν ξέρουμε αν πρόκειται για νέες επιχειρήσεις που στοχεύουν στην βιωσιμότητα ή για επιχειρήσεις που απλά εκταμιεύουν επιχορηγήσεις…»
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Κατά τέσσερις και πλέον χιλιάδες αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Ξάνθη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι πάνω από έξι μήνες το χρόνο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων απασχολούνταν ως εποχικοί στα συνεταιριστικά εργοστάσια και τη βιομηχανία ζάχαρης, κάτι που πλέον δεν συμβαίνει λόγω του ότι και αυτές οι επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά.
Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν η ένταση της εργασίας πέφτει, οι εργασιακές σχέσεις μεταβάλλονται και ήδη έχουμε πάνω από χίλιους εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων», δηλαδή που εργάζονται με μεταβλητό, πάντως όχι σταθερό ωράριο με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να είναι μειωμένες και όχι σταθερές.
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι απολύσεις έχουν φέρει σε απροχώρητο σημείο τους εργαζόμενους που βλέπουν να μην μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα απαιτούμενα ένσημα για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας.
Ήδη, από απώλειες εργατοωρών από το 2008, φέτος έχουν παραμείνει ανασφάλιστοι πάνω από 2500 εργαζόμενοι που ψάχνουν απελπισμένα να εξαγοράσουν ένσημα για να έχουν τη στοιχειώδη κάλυψη από το ΙΚΑ και το Νοσοκομείο.
Οι κατηγορίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές των βιομηχανικών υπαλλήλων καθώς και των οικοδομικών εργατών.
ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου