22/12/09

Παν. Τσέτουρας: «Η οικολογική αμπελουργία κερδίζει και πάλι έδαφος»


ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ»


Μία εκδήλωση για τους λάτρεις της ερασιτεχνικής και όχι μόνο, ενασχόλησης με την αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2009 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο γεωπόνος, οινολόγος και συγγραφέας των δύο βιβλίων που παρουσιάστηκαν, κ. Παναγιώτης Τσέτουρας, ένα πολύ γνωστό όνομα στον χώρο της οινολογίας.



Η «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ
Μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» για την εκδήλωση και τα δύο νέα βιβλία που εξέδωσε και παρουσίασε στο κοινό, ο κ. Τσέτουρας τόνισε ότι «πρόκειται για δύο νέα βιβλία τα οποία εκδόθηκαν μέσα στο 2009. Το ένα είναι «Το οικολογικό κρασί και την βιολογική καλλιέργεια αμπέλου» και το άλλο «Η τέχνη της αμπελουργίας», το οποίο πραγματεύεται αποκλειστικά θέματα και ζητήματα που αφορούν το αμπέλι οινοποιίας». Αναφορικά με το περιεχόμενο των δύο βιβλίων ο κ. Τέτουρας διευκρίνισε ότι «το μεν πρώτο διαπραγματεύεται την βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου και την φυσική οικολογική οινοποίηση. Επειδή δεν έχουν καθοριστεί ακόμη κάποια standards από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την βιολογική οινοποίηση, καταγράφονται μέσα στο βιβλίο όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και πρέπει να γίνεται αυτή. Επίσης γίνεται και μία ιδιαίτερη αναφορά για προϊόντα τα οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία έγκρισης και τα οποία είναι φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία στοχέυουν να αντικαταστήσουν τα χημικά πρόσθετα στα κρασιά. Αν αυτό μπορέσει να γίνει, τότε κάποιες θειούχες ενώσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στην παρασκευή κρασιού, αν και είναι συντηρητικά που κάνουν ζημιές όταν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες, θα φύγουν τελικά από την αγορά. Όσον αφορά το δεύτερο, που πραγματεύεται αποκλειστικά θέματα του αμπελιού οινοποιίας, θα πρέπει να πω ότι ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αμπέλι συστηματικά γιατί θα πρέπει να μάθει ο οινοποιός ότι το κρασί «γεννιέται» μέσα στο αμπέλι. Εάν δεν φτιάξει υγειές και καλό αμπέλι, δεν θα πάρει ποτέ καλό κρασί. Άλλωστε δεν έχουν άδικο και οι Γάλλοι που λένε «φέρε μου το καλύτερο σταφύλι για να σου φτιάξω το καλύτερο κρασί». Έτσι και οι Έλληνες οινοποιοί θα πρέπει να προσέξουν τα αμπέλια τους για να δώσουν και αυτά με την σειρά τους ποιοτικά κρασιά».

Γ. ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ: «ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των βιβλίων που παρουσιάστηκαν, ο πολύ γνωστός τοπικός παραγωγός Γιώργος Βουρβουκέλης δήλωσε ότι «το αμπέλι από την φύση του είναι ένα πάρα πολύ δυνατό φυτό και είναι ένα φυτό που στην εποχή μας έχει συνυφαστεί με την βιολογική καλλιέργεια. Πόσο μάλλον σήμερα που η βιολογική καλλιέργεια δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την παραδοσιακή, όπως πολλοί μπορεί να σκέφτονται. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και βασίζεται σε ένα σημαντικό παράγοντα, την πρόβλεψη και την αποτελεσματική παρέμβαση στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Σε σχέση δηλαδή με την συμβατική καλλιέργεια, ο αμπελουργός πρέπει να είναι πολύ περισσότερο μέσα στο αμπέλι και να παρακολουθεί το φυτό σε όλα του τα στάδια. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο έρχεται το «μαγικό» χέρι της τεχνολογίας η οποία βοηθάει την βιολογική καλλιέργεια αλλά και την δημιουργία προϊόντων πολύ πιο υγιεινών αλλά και πιο κοντά στις ανάγκες του καταναλωτή. Αυτή η έξαρση της παρεμβολής της χημικής βιομηχανίας στην παραγωγή και την επεξεργασία του κρασιού στην δεκαετία του 1970 αποτέλεσε το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορούσε να γίνει. Σε απάντηση αυτής της εξέλιξης δημιουργήθηκε ο κίνημα της βιολογικής καλλιέργειας στη Γερμανία, σχεδόν με την μορφή ακτιβισμού, όχι μόνο στο κρασί αλλά σε πολλά προϊόντα της γης. Με την εξέλιξη των πραγμάτων αυτή η τάση κυριάρχησε, έφτασε και στην χώρα μας, ώστε να μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η Ελλάδα βγάζει εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, όπως το κρασί, μεταξύ άλλων».
Όσον αφορά την προσωπική του σχέση και γνωριμία με τον συγγραφέα, υπογράμμισε ότι «ο κ. Παναγιώτης είναι χρόνια φίλος και η αλήθεια είναι πως σαν φοιτητής έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία. Αυτά αποτέλεσαν ένα πολύ δυνατό εργαλείο για μένα, στα πρώτα μου βήματα, μιας και είναι βιβλία που απευθύνονται κατά βάση σε ερασιτέχνες αμπελουργούς, αφού περιέχουν μεγάλες δόσεις στοιχείων που μπορούν να σε μυήσουν τόσο στην οινοπαραγωγή όσο και στην αμπελλοκαλλιέργεια, δίνοντας πολλές και χρήσιμες λεπτομέρειες στον αναγνώστη. Γνωριζόμαστε περίπου δέκα χρόνια και αν και από τα βιβλία του τον είχα γνωρίσει νωρίτερα, πλέον είμαστε πολύ πιο κοντά. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και είναι χαρά που η Θράκη έχει τέτοιους ανθρώπους που ασχολούνται με ένα «πονεμένο» προϊόν, όπως είναι το κρασί και η αμπελοκαλλιέργεια. Είναι ένας χώρος όπου πρέπει να γίνουν άλματα πλεόν για να μπορέσουμε να δείξουμε στον καταναλωτή πως αυτά τα θρακιώτικα προϊόντα όχι απλά αξίζουν αλλά είναι και ανώτερα από πολλά άλλα».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των βιβλίων του κ. Τσέτουρα συγκέντρωσε αρκετούς επώνυμους και ανώνυμους λάτρεις της παρασκευής κρασιού, όπως ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ, Παναγιώτης Ταρενίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ και πρώην αντιπρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Γιάννης Ράπτης, ο εκδότης Γιάννης Διαφωνίδης καθώς και δύο από τους γνωστότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς επαγγελματιών οινοποιών της περιοχής μας, Ναπολέων Σγουρίδης και Γιώργος Βουρβουκέλης. Στην εκδήλωση μίλησαν για το έργο του κ. Τσέτουρα τόσο ο Ναπολέων Σγουρίδης όσο και ο εκπαιδευτικός – αμπελουργός, κ. Χρήστος Χούχος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: