Του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ
Γίνεται συχνά λόγος για το «πνεύμα των Χριστουγέννων» που προσπαθούμε λίγο- πολύ όλοι να βιώσουμε τούτες τις μέρες… Υπάρχει όμως μια λάθος αντίληψη περί του τι ακριβώς είναι αυτό το «πνεύμα».
Οι περισσότεροι, ασπάζονται την δυτικόφερτη- Αμερικανόφερτη αντίληψη, πως το πνεύμα των Χριστουγέννων αφορά σε όμορφα διακοσμημένες βιτρίνες, σε λαμπάκια και σε στολίδια, σε ευχάριστη ατμόσφαιρα της αγοράς, σε φαγοπότι και φυσικά στον περίφημο… Santa Claus! Ένα ψεύτικο Άγιο που καμία σχέση φυσικά δεν έχει με τον πραγματικό Άγιο Βασίλειο.
Ακόμη και υπ’ αυτήν την έννοια όμως, δεν μπορούν οι περισσότεροι να βιώσουν ένα τέτοιο «πνεύμα» αφού εκ των πραγμάτων βρίσκονται έξω από τις βιτρίνες και όχι στο εσωτερικό τους, βρίσκονται έξω από την υλική ευμάρεια και δεν συμμετέχουν λόγω οικονομικών συγκυριών, γεγονός που εντείνει την δυστυχία παρά την ευτυχία και την απόλαυση!
Είναι γνωστό, ότι όλα αυτά είναι ένα καλοστημένο σκηνικό με στόχο την κίνηση της αγοράς, την υπερκατανάλωση υλικών αγαθών και την ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι ζούμε καλά! Δεν διαφωνώ ακόμη και με αυτό το σκέλος, δηλαδή την τεχνητή ευδαιμονία, στοιχείο που θεωρείται ακόμη και υπ’ αυτή την έννοια απαιτούμενο στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε…
Όμως όσον αφορά, αυτό καθ’ αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αφορά ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα…
Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η ΑΓΑΠΗ και η ΕΛΠΙΔΑ… Στοιχεία που γεννήθηκαν μαζί με τον Ιησού Χριστό και αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της διδασκαλίας Του στη συνέχεια και μέχρι σήμερα. Αυτό το «πνεύμα» λοιπόν είναι προτιμότερο να βιώσουμε κυρίως σ’ αυτά τα Χριστούγεννα… Χριστούγεννα είπα και όχι «γιορτές»!
Ακόμη και στις ευχετήριες κάρτες, σπάνια βλέπουμε να αναγράφεται η φράση «Καλά Χριστούγεννα». Περισσότερες απ’ αυτές, αναφέρονται γενικά σε ευχές όπως «Καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος», «Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και ευτυχία» και άλλα παρόμοια, στα οποία πουθενά δεν αναφέρεται η γιορτή αυτή καθ’ αυτή!
Γιορτές, έχουμε και τις… αποκριές ή γιορτές με εκδηλώσεις οπουδήποτε! Άλλο πράγμα λοιπόν η οποιαδήποτε γιορτή και άλλο πράγμα η γιορτή των γιορτών, δηλαδή τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Επανερχόμενος στο θέμα του «πνεύματος» των Χριστουγέννων θα ήθελα απλά να επισημάνω, πως για να γίνει αντιληπτό και να μπορέσουμε έστω κατ’ ελάχιστο να το προσεγγίσουμε και ιδίως να το βιώσουμε, θα πρέπει να αποδείξουμε στον εαυτό μας και όχι στους άλλους, ότι αξίζει να λεγόμαστε Χριστιανοί… Και τι σημαίνει Χριστιανός; Αν και δεν είμαι ο αρμόδιος να το εξηγήσω, όπως το εκλαμβάνω προσωπικά, σημαίνει ΑΓΑΠΗ στους συνανθρώπους μας (Αγαπάτε Αλλήλους), εμπιστοσύνη στον Ιησού και εξ αυτού ΕΛΠΙΔΑ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για το αύριο! Αυτό βέβαια αφορά εκείνους που πραγματικά νιώθουν Χριστιανοί και όχι εκείνους που κατ’ ανάγκη ονομάζονται έτσι! Για τους δεύτερους σαφώς και διαφοροποιείται το «πνεύμα» περί ου ο λόγος στην σημερινή στήλη…
Εύλογο το δίλημμα, τι θα είναι προτιμότερο να βιώσει κάποιος αυτά τα Χριστούγεννα… Βόλτες στην αγορά και καταναλωτικά «όργια», ενδεχομένως ένα ταξίδι στις χιονισμένες Άλπεις, ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και κραιπάλη μέχρι το πρωί, ή μια ανθρώπινη χειρονομία στον συνάνθρωπο, μία προσπάθεια αυτοκριτικής και κάθαρσης ψυχής και συνείδησης και μία τιμή σ’ Εκείνον με την φυσική παρουσία μας στο σπίτι Του (Εκκλησία) εκείνη την ημέρα;
Βέβαια το ένα δεν αναιρεί στο σύνολό του το άλλο. Καθώς επίσης και το καθένα από μόνο του δεν μπορεί ίσως να προσδώσει στο σύνολο την συνολική εικόνα των Χριστουγέννων.
Θα πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν το σύνολο των «προβλεπομένων» της δεύτερης επιλογής και συγχρόνως, ως μέλη μιας κοσμικής κοινωνίας να βιώσουμε επιλεκτικά τα στοιχεία της πρώτης ώστε να μη θεωρηθούμε και… από άλλον πλανήτη!
Όσο για την «χαρά» των παιδιών (γιατί έτσι αποκαλείται η γιορτή των Χριστουγέννων) δεν συνίσταται στα δωράκια που θα τους φέρει ο ανύπαρκτος Santa Claus, αλλά στην ΧΑΡΑ και στην ΕΛΠΙΔΑ που μόνο ο Ιησούς Χριστός με την γέννησή του έδωσε στα παιδιά όλου του κόσμου και συνεχίζει να δίνει μέχρι και σήμερα. Γιατί αυτή τη χαρά και την ελπίδα, κανένας άλλος δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να την εγγυηθεί στα παιδιά μας.
Καλά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ λοιπόν και θα έχουμε στη συνέχεια καιρό να ευχηθούμε και «καλές γιορτές», αλλά για την… αποκριά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου