6/11/09

Ανακάλυψη «άγνωστων» δεξιοτήτων στην Τρίτη Ηλικία


ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕΛΗ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ


Οι δράσεις και τα κατά καιρούς καταγεγραμμένα λόγια των μελών του ΚΑΠΗ Ξάνθης στον τύπο, αποτελούν τα καλύτερα διαπιστευτήρια για το έργο που γίνεται εκεί.
Οι πολυποίκιλες δραστηριότητες στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τους… δήθεν απόμαχους της ζωής σε μαχητές, σε ζωντανό παράδειγμα δημιουργικότητας, ενθουσιασμού και όρεξης για ζωή και δράσεις.

Ανάμεσα στα τόσα άλλα, ήρθε να προστεθεί κι ένα σεμινάριο ζωγραφικής που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο ΚΑΠΗ με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Τα αποτελέσματα επί των νέων δεξιοτήτων των μελών του ΚΑΠΗ τα θαυμάσαμε στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης, τον καιρό των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Όμως, πέρα και πάνω από αυτά στέκει η συντροφικότητα, η δημιουργική διάθεση και το ενθουσιώδες μεράκι των συμμετεχόντων. «Το ΚΑΠΗ είναι ο πλέον επιτυχημένος θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τα μέλη τον αγκάλιασαν γιατί βρήκαν ένα στέκι να περνούν όμορφα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους» λέει -δικαίως- ο πρόεδρος του και αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπασταματίου. «Στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης εντάχθηκε από πέρυσι και η ζωγραφική, που τα μέλη την αγκάλιασαν με ιδιαίτερη αγάπη, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο και το ταμπεραμέντο τους. ως πρόεδρος, εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου για τη συμμετοχή και τα δημιουργήματα και συγχαίρω τα μέλη και τη δασκάλα που έρχεται από τη ΝΕΛΕ».
«Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά τη δημιουργική δουλειά με το ΚΑΠΗ και είμαστε όλοι μας πάρα πολύ ευχαριστημένοι» λέει η επιμορφώτρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) κα Χρυσούλα Χαμαλίδου. «Η συμμετοχή είναι μεγάλη και παρουσιάζονται συνεχώς νέα άτομα που έρχονται με μεγάλη αγάπη κι ενδιαφέρον. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και κάθε φορά έχουμε και νέες συμμετοχές, για παράδειγμα σήμερα είχαμε ακόμα δύο νέες μαθήτριες!» Στο πρόγραμμα –που διανύει την τρίτη εβδομάδα του- συμμετέχουν περί τα είκοσι άτομα και είναι διάρκειας 75 ωρών. «Ξεκινάμε με εισαγωγή χρώμα» λέει η επιμορφώτρια, «μαθαίνουμε γραμμικό σκίτσο, πάμε στην ακουαρέλα και μπαίνουμε στο λάδι που είναι μαγικό και σε ταξιδεύει, αφού έχεις τη δυνατότητα να μάθεις μίξεις και να προχωρήσεις». Όσο για τα υπόλοιπα, η κα Χαμαλίδου τα «ζωγραφίζει» με τα φωτεινότερα των χρωμάτων, όπως άλλωστε και όλοι οι εκπαιδευόμενοι στη συνέχεια: «Ερχόμαστε για να βγάλουμε την ψυχούλα μας, είναι έκφραση, δημιουργία, χαρά, αγάπη. Και έχοντας αφετηρία την αγάπη, πιστεύω ότι μπορούμε να διανύσουμε μεγάλα ταξίδια σε ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας και στη ζωγραφική ένα παραπάνω. Μαθαίνουμε βασικούς κανόνες, αλλά από κει και πέρα οι κανόνες είναι για να καταπατώνται, ειδικά στη ζωγραφική που είναι θέμα ελευθερίας. Πέρα από το ότι βλέπουμε με τα μάτια μας όπως όλοι, αυτό που μαθαίνουμε εδώ είναι να βγάζουμε προς τα έξω τα μάτια της ψυχής μας, γιατί η ουσία και η αλήθεια είναι εκεί. Κι αποδεικνύουμε περίτρανα ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ηλικία. Τα περισσότερα κορίτσια είναι από εξήντα χρόνων και πάνω κι όμως έχουν μια παιδική ψυχούλα και βγάζουν αθωότητα και γλύκα. Κι αυτό έχει σημασία…».

«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑ»
«Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι» λέει η κα Χρυσούλα Βολοβότση, «είναι εξαιρετική εμπειρία και είναι πάρα πολύ σημαντικό που μας δόθηκε αυτή ευκαιρία. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τους άλλους παράγοντες που κατάφεραν να ξαναέρθουμε και φέτος. Γιατί μας δίνουν την ευκαιρία ν’ ασχοληθούμε με πράγματα που δεν είχαμε ασχοληθεί ως τώρα και να βρούμε δεξιότητες που δεν ξέρουμε ότι τις έχουμε! Γιατί αν δείτε εδώ, όλες οι κυρίες μπορούν και κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι θα τα κάνουμε! Εγώ ανακάλυψα τώρα ότι μπορώ να ζωγραφίσω, να κάνω προσωπογραφίες, τόσα πράγματα που παρότι ήμουν εκπαιδευτικός κι ασχολιόμουν με παιδιά τόσα χρόνια, δεν ήξερα ότι μπορώ να τα κάνω. Η δασκάλα μας μάς βοηθάει, όλες οι κυρίες συνεργαζόμαστε, περνάμε όμορφα, εποικοδομητικά αλλά κι ευχάριστα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και όταν δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους –σε οποιαδήποτε ηλικία- είναι πάρα πολύ σημαντικό γι’ αυτούς».
«Υπάρχουν οι προχωρημένες που έχουν έρθει και πέρυσι, καθώς και το τμήμα των αρχαρίων» λέει η αεικίνητη και πολυπράγμων κα Βέρα Μακρή, που συμμετέχει σε διάφορες τέτοιες δράσεις και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα, αν κρίνουμε και από το σεμινάριο ραδιοφωνίας! «Μάθαμε τα χρώματα, κάνουμε σχέδιο, θα περάσουμε σε ακουαρέλα και λάδι. Το περιβάλλον είναι πολύ ευχάριστο, με μικρό πρόβλημα στον φωτισμό που δεν είναι ο καταλληλότερος. Ακούμε και… τους παππούδες κάτω που παίζουν τάβλι, σερβίρουν πολύ ωραίο ελληνικό καφέ, ανοίγουμε ψιλοκουβέντα και είναι γιατρειά για την ψυχή. Δεν αναπληρώνεται με τίποτα, αυτές οι ώρες που περνάμε εδώ σαν φιλενάδες και ζωγραφίζοντας με οδηγίες, είναι ένα πράγμα που έχουμε ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι πέρα από ο,τιδήποτε ευχάριστο και δημιουργικό μαζί, είναι γιατρειά».
Ο μόνος άντρας που βρήκαμε ανάμεσα σε τόσες γυναίκες, είναι ο κ. Αλέξανδρος Τοπάλογλου, που ενθουσιασμένος δηλώνει: «Περνάμε υπέροχα, μαθαίνουμε κάτι πολύ καλό για να γεμίζουμε ευχάριστα τις ώρες μας, ζωγραφίζοντας στον ελεύθερο χρόνο μας. Είναι φανταστικό να μπορείς ν’ αποτυπώσεις τα συναισθήματά σου στο χαρτί, όπως και το συναίσθημα που νοιώθεις όταν τελειώνεις ένα έργο. Είναι ωραίο να δίνεις ζωή σ’ ένα φύλλο χαρτί, ζωγραφίζοντας και βγάζοντας προς τα έξω την ψυχή σου. Έχει μια ανεκτίμητη αξία για τον καθένα που το κάνει, αλλά και για τον θεατή που μια ζωγραφιά μπορεί να του γεννήσει χίλιες σκέψεις. Έχουμε μια πολύ καλή δασκάλα η οποία μας μαθαίνει πολύ ωραία πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να τα μάθουμε πουθενά. Ελπίζω ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και του χρόνου κι όσοι θέλουν να μπορούν να έρθουν και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωγραφική».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: