ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εδώ και δεκαετίες η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, η φροντίδα του εορτασμού της οποία «πέφτει» παραδοσιακά στους «ώμους» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έτσι στις μνήμες όλων, ακόμη και στα πενιχρότερα χρόνια αυτής της χώρας, η ημέρα αυτή έχει συνδεθεί με τις καθιερωμένες ομιλίες στα σχολεία για την αποταμίευση, με την συγγραφή των σχετικών εκθέσεων από τους μικρούς μαθητές, καθώς και με το μοίρασμα σε αυτούς του γνωστού «κουμπαρά», ένα ψυχολογικό περισσότερο ερέθισμα προς τους εκκολαπτόμενους πολίτες ώστε να στραφούν και να «μυηθούν» στην ιδέα της αποταμίευσης.
Ο ΦΕΤΙΝΌΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Την φετινή χρονιά, προφανώς με απόφαση της διοίκησής του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τίμησε για μία ακόμη χρονιά την ημέρα της αποταμίευσης. Μάλιστα σε πόλεις όπου οι καταναλωτές – αποταμιευτές – πελάτες περισσεύουν, οι εκδηλώσεις αυτές ήταν μάλλον «πλουσιοπάροχες», με μεγάλα και πανάκριβα περίπτερα, περιλαμβάνοντας ακόμη και το μοίρασμα παραμυθιών στους μελλοντικούς καταναλωτές εκτός από τους παραδοσιακούς κουμπαράδες. Έτσι διαβάζουμε στον αθηναϊκό Τύπο ότι: «Σειρά εκδηλώσεων με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης προγραμματίζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009. Το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που βρίσκεται ήδη τοποθετημένο στην Πλατεία Συντάγματος υποδέχεται τους μικρούς φίλους σε κλίμα εορταστικό. Η διοίκηση της τράπεζας διανέμει δωρεάν δύο παραμύθια με θέμα την αποταμίευση.
Πρόκειται για το «Τσεπούλα» και ο «Κουμπαράκος» για παιδιά από 4 έως 6 ετών και το «Μαθαίνω και Αποταμιεύω» για μαθητές του Δημοτικού. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις».
Μπορεί να φανεί εξαιρετικά ρομαντικό σε κάποιους, όμως από τις παραπάνω γραμμές που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Έθνος», δύο είναι τα σημεία που μας «ξένισαν». Πρώτα είναι η αναφορά του Ταμιευτηρίου ως «τράπεζα». Δεν ξέρω κατά πόσο οι ιθύνοντες σπουδαιολογούν την συγκεκριμένη μεταβολή που φέρνει η αλλαγή μίας λέξης στην ψυχολογία των ανθρώπων, όμως σήμερα πια, μετά από 10.000.000 πιστωτικές κάρτες, εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια, δεκάδες εισπρακτικές εταιρείες και έντεκα εκατομμύρια Έλληνες να κυκλοφορούν καθημερινά με την ψυχή τους μαυρισμένη με βασικό υπαίτιο στο μυαλό τους το τραπεζικό μας σύστημα, το να σε λένε «τράπεζα», είναι κάτι μάλλον δυσφημιστικό… Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνδέθηκε επί δεκαετίες με μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση του τραπεζικού χώρου και των τραπεζικών εργασιών. Προσωπική μας άποψη είναι ότι η σχετική αναφορά του ως τράπεζα μάλλον το υποβιβάζει στα μάτια των συν – Ελλήνων παρά το ωφελεί…
Από την άλλη, το δεύτερο που μας ξένισε είναι η αναφορά ότι «το πρόγραμμα εκδηλώσεων αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις». Κάτι άλλο στο οποίο έχουμε συνηθίσει είναι το να μην κάνει ο φορέας αυτός τέτοιου είδους διακρίσεις, δηλαδή μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» πόλεων, όπου στις πρώτες γίνονται πολυδάπανες εκδηλώσεις και στις δεύτερες να μην γίνεται τίποτε. Μάλιστα η Ξάνθη, για φέτος τουλάχιστον, κατατάχθηκε στις δεύτερες με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία απολύτως εκδήλωση… Βεβαίως, όπως μας εξήγησε και ο διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Χαραλαμπίδης, «η ευθύνη της επιλογής των πόλεων βρίσκεται στα χέρια της διεύθυνσης Μάρκετινγκ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία αποφασίζει που και ποιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν. Πιθανότατα κάποια από τις επόμενες δράσεις να γίνει και στην Ξάνθη». Όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος η οποία είναι πως ένας ακόμη οργανισμός με ανθρώπινο πρόσωπο και φιλική συμπεριφορά προς τους πολίτες (και όχι μόνο πελάτες…) μετατράπηκε και αυτός σιγά σιγά σε αυτό που μάθαμε να λέμε «τράπεζα»… Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ευθύνη το προσωπικό ή ο διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος. Αντιθέτως οι άνθρωποι κρατούν σε ψηλό επίπεδο όχι μόνο την εξυπηρέτηση που παρέχουν όσο και την φροντίδα τους για τους Ξανθιώτες αποταμιευτές. Κάτι τέτοιες «επιλογές μάρκετινγκ» όμως σίγουρα ξενίζουν όλους όσους μάθαμε ότι το Τ.Τ. είναι κάτι περισσότερο από αυτό…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου