5/11/09

Μ. Στυλιανίδης: «Πειραματικά οι ρομποτικοί κάδοι»


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Υπεραμύνθηκε των επιλογών τόσο της Τεχνικής Υπηρεσίας όσο και της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την προμήθεια ρομποτικού κάδου, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, μιλώντας για το θέμα στην «Θ».

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης έδειξε ν’ απορεί από το μένος με το οποίο επιτέθηκε η παράταξη των «Πολιτών για την Ξάνθη» στην επιλογή του αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η σχετική πρόταση και έρευνα έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, όπου ο κ. Γιατζόγλου και υπάλληλοι της πρώτης υπηρεσίας μετέβησαν στην Λάρισα, όπου ήδη χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους κάδοι και τους αξιολόγησαν ως μία πολύ καλή επιλογή, ώστε να μπορέσουμε ν’ αποσύρουμε μία σειρά κάδων, αντικαθιστώντας τους με κάτι πολύ πιο όμορφο και πρακτικό, κάτι που βρήκε σύμφωνο και εμένα προσωπικά. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τις τεχνικές τους προδιαγραφές, ο κάθε ρομποτικός κάδος έχει την δυνατότητα να αυτοαπολυμαίνεται, έχει μεγάλη χωρητικότητα, κάτι που επιτρέπει το άδειασμά του μόλις δύο φορές την εβδομάδα, αντί για κάθε μέρα, ενώ μπορεί να χωρέσει απορρίμματα 35 ή 40 συμβατικών κάδων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει της ανάγκες μιας αρκετά ευρύτερης περιοχής από αυτή που εξυπηρετείται σήμερα από τους συμβατικούς κάδους. Άλλωστε, το πρόγραμμα αυτό έχει εφαρμοστεί με σημαντική επιτυχία και σε πολλούς άλλους δήμους όπως στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Λάρισα, το Κιλκίς αλλά ακόμη και στην Καβάλα. Εμείς θα το εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση πειραματικά και αν επιβεβαιωθούν και στην Ξάνθη οι θετικές γνώμες που διατυπώθηκαν γι’ αυτούς στις άλλες πόλεις, τότε θα σκεφτούμε αν θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα δίκτυο από ρομποτικούς κάδους και στην πόλη μας».

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ «ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ»
Τα βασικά σημεία πάντως των αιτιάσεων τόσο του δημοτικού συμβούλου, Νίκου Ανταμπούφη, όσο και συνολικά του συνδυασμού των «Πολιτών για την Ξάνθ绨, έχουν να κάνουν τόσο με το κόστος κτήσης του συγκεκριμένου κάδου, όσο και με το κατά πόσο συμβάλλει στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι δεν τα διαχωρίζει ώστε να προωθηθούν για ανακύκλωση. Στις αιτιάσεις αυτές ο κ. Στυλιανίδης αντέταξε το ότι «αναφορικά με το κόστος κτήσης του θα πρέπει να πω ότι τα νούμερα που ακούστηκαν απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι η προσφορά που αρχικά είχε γίνει τόσο σ’ εμάς όσο και σε άλλους δήμους, ήταν αρκετά αυξημένη. Όμως προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερο διακανονισμό, μέσω και της παρέμβασης του δήμου Λάρισας με τον οποίο διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις, ώστε να προμηθευτούμε κατ’ αρχήν ένα κάδο σε πειραματική βάση και σε πολύ καλή τιμή και αν μείνουμε ευχαριστημένοι να διαπραγματευτούμε και την τιμή των άλλων κάδων που τυχόν θα προμηθευτούμε. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι σε κάποιους δήμους η προμήθεια αυτών τω κάδων έγινε σε πολύ χαμηλότερη τιμή εξ’ αιτίας των συμβάσεων που έγιναν με διάφορους ιδιώτες οι οποίοι ανέλαβαν μέρος της δαπάνης, με αντάλλαγμα την παροχή διαφημιστικού χώρου επί του κάδου, κάτι που δεν αποτελεί δική μας επιλογή. Από την άλλη, είναι πραγματικά μακριά από την πραγματικότητα να θεωρεί κανείς αυτούς τους κάδους ως αντιοικολογικούς, δεδομένου ότι σε αυτούς, όταν εφαρμοστεί συστηματικά και μαζικά ο διαχωρισμός των απορριμμάτων, θα καταλήγουν αποκλειστικά και μόνο ζυμώσιμα οικιακά απορρίμματα, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν μπορούν ν’ ανακυκλωθούν…».
Αναφορικά, τέλος, με το που προορίζεται να τοποθετηθεί ο ρομποτικός αυτός κάδος του Δήμου Ξάνθης, ο κ. Στυλιανίδης μας ενημέρωσε ότι «προορίζεται να τοποθετηθεί στην βορινή πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, ώστε ν’ αντικαταστήσει τους συμβατικούς κάδους που υπάρχουν αυτή την στιγμή εκεί».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΣΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: