26/11/09

Νωρίτερα θα κλείσουν τα σχολεία;

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ.


Μπορεί οι αρμόδιοι να συνεχίζουν να είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την εξάπλωση της νέας γρίπης στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας αλλά και της περιοχής μας, όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι το ένα μετά το άλλο τμήματα σχολείων αλλά και ολόκληρα σχολεία κλείνουν μετά από την εμφάνιση, ανεπιβεβαίωτων όπως επίσημα διαβεβαιώνεται, κρουσμάτων γρίπης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ίσως να ήταν και αναμενόμενο από πολλούς, εντείνεται η φημολογία για πρόωρο κλείσιμο δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων ενόψει της διακοπής των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα οι ίδιες φήμες μιλούν για επίσπευση κατά δέκα ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών των μαθητών λόγω …γρίπης.
Για το θέμα μιλήσαμε με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης, κ. Πυλαρινό, ο οποίος εξήγησε ότι «ακόμη δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος από το υπουργείο που να μας ενημερώνει επίσημα για εσπευσμένο κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ανεπίσημα πάντως υπάρχουν κάποιες συζητήσεις που έχουν γίνει, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια οριστική απόφαση. Το μόνο που υπάρχει είναι μία κατάσταση αναμονής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αναλόγως να δοθούν επίσημες οδηγίες για επίσπευση του κλεισίματος των σχολείων κατά μία εβδομάδα».

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μπορεί επίσημα να μην έχει ανακοινωθεί κάτι σε σχέση με το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα, όμως όπως δήλωσε ο κ. Πυλαρινός, μιλώντας στην «Θ» για το θέμα των μέτρων πρόληψης που έχει σχεδιαστεί να λαμβάνονται στα σχολεία «έχουν υπάρξει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαδικασία αναστολής των μαθημάτων, είτε λόγω απλής είτε λόγω νέας γρίπης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι προ λίγου καιρού ισχύοντα, η διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν υπεύθυνες να συγκεντρώνουν τα στοιχεία που αφορούσαν την απουσία μαθητών από τα μαθήματα λόγω ασθένειας και να ενημερώνουν στη συνέχεια το ΕΚΕΠΥ, μετά από σύσταση του οποίου και αφού οι απουσίες λόγω ασθένειας υπερέβαιναν τις πέντε σε ένα τμήμα, αποφασιζόταν το κλείσιμο του τμήματος αυτού. Σύμφωνα με τη ενημέρωση που λάβαμε πρόσφατα η διαδικασία αυτή έχει πλέον αλλάξει. Εφεξής ενημερώνουμε για τις απουσίες λόγω ασθενείας την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχίας, η οποία με την σειρά της αναλαμβάνει να ενημερώσει το ΕΚΕΠΥ, το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά, καταλήγοντας τελικά το θέμα στον οικείο Νομάρχη. Ο τελευταίος, λαμβάνοντας υπόψη του την γνωμοδότηση του ΕΚΕΠΥ και με την συμπλήρωση τεσσάρων απόντων μαθητών σε ένα τμήμα, προχωρά στο κλείσιμο του τμήματος. Αντίστοιχα, με το κλείσιμο του ενός τρίτου των τμημάτων ενός σχολείου, προχωρά στο κλείσιμο του σχολείου. Τα ίδια ακριβώς μέτρα ισχύουν όχι μόνο για τα σχολεία που ανήκουν στην ευθύνη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή σε γυμνάσια και λύκεια, αλλά και στα σχολεία που ανήκουν στην ευθύνη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία του νομού μας ο κ. Πυλαρινός ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «το πρόβλημα ακόμη δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα μόνα σχολεία που έχουν κάποια μικρά προβλήματα το πρώτο και το τέταρτο λύκειο, στα οποία έχει αποφασιστεί το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω απλής γρίπης, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν με τις νέες οδηγίες που έχουμε λάβει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: