Α. ΚΑΤΣΙΜΠΕΡΗΣ: «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ…»
Για εκμετάλλευση των δόκιμων συναδέλφων τους υπό τον μανδύα της εκπαίδευσης και απασχόλησή τους σε κανονικά αστυνομικά καθήκοντα, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΠΟΑσΥ).
Η διαμαρτυρία περιέχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΑσΥ μετά το πέρας του γενικού συμβουλίου της, με κύριο αντικείμενο την αποτίμηση της πορείας των χρόνιων εκκρεμών ζητημάτων του αστυνομικού προσωπικού. Οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, που παρέδωσαν και υπόμνημα με τις προτάσεις τους στην πολιτική τους ηγεσία, τονίζουν ότι «λυδία λίθος για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων αποτελεί η αποκοπή από παρελθοντικές αντιλήψεις, που εγκλωβίζουν τον οργανισμό σε στρατιωτικά πρότυπα λειτουργίας» και προσθέτουν: «Δεν είναι τυχαίο ότι εκ των έξι τραυματισθέντων συναδέλφων μας από την τρομοκρατική επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, οι πέντε ήταν δόκιμοι». Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστική περίπτωση, ότι ένας από τους τραυματίες έλαβε αναρρωτική άδεια εννιά ημερών «με το πρόσχημα ότι θα χάσει το “εκπαιδευτικό του έτος”. Πάνω από όλα, ακόμα και για το θύμα της τρομοκρατίας, το γράμμα του νόμου...».
Τα μέλη της ΠΟΑσΥ χρησιμοποιούν και επιστολή δοκίμου που κάνει την πρακτική του στην Αθήνα, για να καταδείξουν «το μπάχαλο που επικρατεί στο επίπεδο της αστυνόμευσης και ιδιαίτερα της πρακτικής εκπαίδευσης»: «Η πρακτική που κάνουμε στην Αττική δεν είναι τίποτε περισσότερο από κάλυψη κενών και τίποτε άλλο, αφού κανείς δεν έχει την “πολυτέλεια” του χρόνου, αλλά και την όρεξη να μας δείξει. Οι υπηρεσίες που κάνουμε περιορίζονται σε σκοπιές και πεζές περιπολίες, που καταλήγουν σε μια καφετέρια (πάνω από τρεις ώρες), με τους ειδικούς φρουρούς (που έχουν λιγότερο καιρό στην αστυνομία από μας) να μας λένε πώς θα λουφάρουμε! Η όρεξή μας για δουλειά και για πραγματική εκπαίδευση πνίγεται στη χαιρετούρα της σκοπιάς. Το μόνο που μας έμεινε είναι η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ελπίζω αυτή να μη μας εγκαταλείψει».
Στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΑσΥ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων «η απόσυρση των συνοροφυλάκων από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, η έμπρακτη εφαρμογή του π.δ. για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, η ανάγκη για ένα νέο μισθολόγιο που θα αίρει τις ήδη υπάρχουσες, κατάφωρες αδικίες» και άλλα ζητήματα θεσμικού, εργασιακού και οικονομικού περιεχομένου.
«ΓΙΑ 63 ΚΕΝΑ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ… ΕΝΑΝ!»
Ως γνωστόν, τα παραπάνω είναι πράγματα που ταλανίζουν πολλούς εργασιακούς τομείς. Αρκεί και μόνο η θεσμοθέτηση της δήθεν «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» μέσα από τα «stage» και τα πλείστα όσα παραδείγματα ανεκπαίδευτου προσωπικού πολλών κλάδων, που ασκεί κανονικά αν όχι πιο αυξημένα καθήκοντα από το εκπαιδευμένο και μόνιμο…
Όσο για την αστυνομία, στο τέλος θα… κατηγορηθούμε ότι γεμίζουμε σελίδες επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια: «Τα πράγματα είναι γνωστά. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 63 κενά σ’ εμάς και ενώ το ξέρουν, μας έστειλαν… μόνο έναν!» δηλώνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ανδρέας Κατσιμπέρης.
Αναφορικά με τα όσα καταμαρτυρεί η ΠΟΑσΥ, ο κ. Κατσιμπέρης δηλώνει: «Στην Ξάνθη δεν έχουμε δόκιμους αστυνομικούς για πρακτική. Ωστόσο είναι γνωστό ότι κάνουν πρακτική και στην πράξη συμβαίνει να τους χρησιμοποιούν στις μεγάλες πόλεις. Κάνουν πρακτική μαζί με παλιούς, αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω»…
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου