ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η συσσώρευση των ακάλυπτων επιταγών φαίνεται να κλονίζει σιγά σιγά την συναλλακτική πίστη στην αγορά, κάτι που σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί το «ψαλίδισμα» των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Την άμεση, αποτελεσματική αλλά και χωρίς αιφνιδιασμούς αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που δημιουργεί στην αγορά ο κατακλυσμός της από αλλεπάλληλα κύματα ακάλυπτων επιταγών, ζητούν από την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο από κοινού ο εμπορικός Σύλλογος αλλά και το Επιμελητήριο της πόλης μας.
Π. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ»
Μιλώντας στην «Θ» για το θέμα που ταλαιπωρεί τον επιχειρηματικό κόσμο τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλη την χώρα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, υπενθύμισε ότι «εδώ και 15 χρόνια περίπου η αγορά κινείται με μεταχρονολογημένες επιταγές. Το πρόβλημα δεν είναι στην χρήση τους καθεαυτή αλλά στον τρόπο που «τιμωρείται» ο κάθε επιχειρηματίας που δεν θα μπορέσει να καλύψει έγκαιρα μία επιταγή έστω και ενός μικρού σχετικά ποσού από τον «Τειρεσία». Πρόκειται για πραγματική εξόντωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για τον λόγο αυτό όλα τα Επιμελητήρια της χώρας έχουμε ζητήσει να γίνει μία εκ βάθρων αναθεώρηση του «Τειρεσία» ώστε να είναι ελαστικότερο το σύστημα και οι προϋποθέσεις ένταξης κάποιου σε αυτό, ώστε να μην δημιουργούνται, σε συνδυασμό με την χαμηλή ρευστότητα αλλά και την απροθυμία των τραπεζών για χρηματοδοτήσεις, συνθήκες ασφυξίας στην αγορά…».
Γ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΑΛΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης τόνισε στην «Θ» ότι «εμείς, σαν εμπορικός κόσμος, δεν είμαστε ούτε οικονομολόγοι, ούτε τραπεζικοί για να μπορούμε να δώσουμε τις τεχνικές λύσεις που απαιτούνται. Είμαστε όμως αυτοί που υφιστάμεθα τις δυσμενείς επιπτώσεις της σημερινής κατάστασης. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, δεδομένου ότι βοηθούν την αγορά χρόνια τώρα. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται από τη στιγμή που οι επιταγές χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Από την πλευρά μας έχουμε εμπιστοσύνη στους ιθύνοντες ότι μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις ώστε ν’ απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα όμως να τονίσω είναι πως ό,τι και ν’ αποφασιστεί δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά, φέρνοντας ανεπιθύμητους αιφνιδιασμούς στην αγορά. Θα πρέπει να υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί που να βλέπουν συνολικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να το αντιμετωπίζουν έτσι και όχι αποσπασματικά. Άλλωστε, αφού υπήρξε μέχρι σήμερα ανοχή στην χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, θα πρέπει να δοθεί και ένα εύλογο περιθώριο προσαρμογής στην όποια νέα κατάσταση, χωρίς να δημιουργηθούν κρανδασμοί στην αγορά οι οποίοι μπορούν να είναι καταστροφικοί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να εξοντώσει όλους τους μικρομεσαίους στην αγορά, αφήνοντάς την στα χέρια των «μεγάλων», δημιουργώντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις που θα επιτείνουν τις ανισορροπίες και την κρίση στην αγορά…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου