ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Στον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με Stage στο Δημόσιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συγκεκριμένο θεσμό.
Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα συγκεκριμένα προγράμματα («απόκτησης εργασιακής εμπειρίας») είναι το γεγονός ότι κανείς αρμόδιος δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νέων που δουλεύουν στο Δημόσιο (καλύπτοντας πολλές φορές πάγιες και διαρκείς ανάγκες) με πολύ χαμηλό μισθό και χωρίς ασφάλιση.
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως 30.000 έως 80.000 νέοι δουλεύουν με τα Stage μέχρι και τρία χρόνια χωρίς ένσημα, με μισθούς κάτω από 600 ευρώ (μεικτά) και χωρίς να δικαιούνται επίδομα αδείας και δώρα εορτών. Περίπου 3.000 άτομα εργάζονται με Stage στο ΙΚΑ, ενώ -σύμφωνα με καταγγελίες- υπάρχουν και στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας.
Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης ή Stage δεν καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΣΥΕ.
Η κυβέρνηση δείχνει να αποκλείει τη λύση της μονιμοποίησης, επιλέγοντας την επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολη η λύση της μονιμοποίησης για όλους.
Την Τρίτη, ο υπουργος Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ και θα ζητήσει την πλήρη καταγραφή του αριθμού των νέων που εργαζόνται στα συγκεκριμένα προγράμματα.
Ερώτημα για τη δυνατότητα μονιμοποίησης των εργαζομένων με προγράμματα Stage, με βάση τους γενικούς κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, έχει υποβάλει στην Κομισιόν από τις 18 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην γγ της ΓΣΕΕ, Κ.Πουπάκης.
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Εσωτερικών (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα), ενώ αντίθετος στη μονιμοποίηση όσων πέρασαν από τα Stage -και επιλέχτηκαν με... χαρτάκια από υπουργικά γραφεία- είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Χθες ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης πήγαν για το θέμα αυτό στον ΟΑΕΔ, ενώ θα γίνει μία ακόμη «επίσκεψη» στον Οργανισμό την ερχόμενη Τρίτη. Στόχος είναι να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που μετέχουν στα προγράμματα Stage και τη διάρκεια της απασχόλησής τους (κάτι που αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα ο Οργανισμός).
Η μέχρι τώρα καταγραφή δείχνει πως περίπου 30.000 άτομα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στα προγράμματα, ενώ τα ακριβή στοιχεία θα υπάρχουν στο τέλος του μήνα οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές. Αγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνο και οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν αξιώσεις για μονιμοποίηση (εκτιμάται πως μπορεί να είναι πάνω από 15.000).
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι και το τι θα γίνει με τα περίπου 10.000 άτομα που μπήκαν στα Stage προεκλογικά και υπήρξαν καταγγελίες για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι το αν θα συνεχιστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα ή θα τερματιστούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης, την υπηρεσία κ.ά.) Η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στα Stage στον δημόσιο τομέα και θα τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για όσους είναι αυτή τη στιγμή στα προγράμματα.
Για το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει πολιτική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Στις εξελίξεις παρενέβη χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας πως «αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα Stage, αυτή η βαρβαρότητα, να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση, τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Παραδιδόμαστε στο εμπόριο ελπίδας και στην κομματικοκρατία, τότε να καταργήσουμε και το ΑΣΕΠ».
Συνεχίζει, επισημαίνοντας με νόημα πως «δεν συμφωνώ με τη διατύπωση που αφήνει παραθυράκια, που θεωρεί ότι κάποιοι που πέρασαν από βουλευτικό γραφείο, γιατί αυτές οι θέσεις δεν προκηρύχτηκαν και επιλεχθήκαν οι υποψήφιοι με χαρτάκια από τα υπουργικά γραφεία, ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν».
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Ανησυχία για το θέμα επικρατεί και στους εργαζόμενους της Ξάνθης, που προσλήφθηκαν με αυτό το καθεστώς στις δημόσιες υπηρεσίες και «κρέμονται» στην ουσία από την πολιτική πρόθεση του νέου Υπουργού.
Πληροφορίες της «Θ» κάνουν λόγο για περισσότερα από 25 άτομα που προσλήφθηκαν με stage, εννέα εκ των οποίων στις Εφορίες και τώρα βρίσκονται προ της εξόδου, αν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημά τους για «ειδικό καθεστώς μεταχείρισης».
Σύντομα, η έρευνα της εφημερίδας μας θα αποκαλύψει πολλά και φυσικά ποιοι εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία των νέων μας να τους δώσουν υποσχέσεις μονιμοποίησης στο δημόσιο μέσα από αυτή την άθλια μέθοδο…
ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου