23/10/09
Κ. Τάτσης: «Δεν συζητάμε για κατάργηση των Νομαρχιών…»
Ο ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ , ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Θ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Την δική του άποψη αλλά και αυτή της Ε.Ν.Α.Ε. σε σχέση με την προωθούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης, Κωνσταντίνος Τάτσης με δηλώσεις του στην «Θ», μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ν.Α.Ε., που έγινε χθες στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχε . Σύμφωνα με τον κ. Τάτση «το υπουργείο φαίνεται να υιοθετεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις προτάσεις και τις θέσεις της Ε.Ν.Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν μετά από μακροχρόνιες μελέτες και συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας».
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τάτση, υπάρχει ένα αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο που πρέπει να συμπληρώσει την όποια προσπάθεια για μεταρρύθμιση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η τελευταία να μην μείνει για μία ακόμη φορά «κενό γράμμα», χωρίς να πραγματοποιεί καμία ουσιαστική καινοτομία στην Περιφέρεια της χώρας. Έτσι, όπως διευκρινίζει ο κ. Τάτσης, «θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τρεις ακόμη όροι, για να μπορέσει να προχωρήσει η όποια μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και να είναι αυτή ουσιαστική και αποτελεσματική. Πρώτον, θα πρέπει να μην περιοριστεί η όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά να επεκταθεί ευρύτερα, σε όλη την Διοίκηση. Η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση θα πρέπει, ως δεύτερη προϋπόθεση, να συνοδεύεται από μία επίσης ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία να εξασφαλίζει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να μην καταστεί η όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πάλι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τέλος, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα αποτελέσματα σχετικής επιστημονικής μελέτης που έγινε για λογαριασμό της Ε.Ν.Α.Ε., σύμφωνα με την οποία οι Περιφέρειες της χώρας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι περισσότερες από 17 και σε καμία επίσης περίπτωση λιγότερες από 13. Αυτή φυσικά είναι και η δική μας θέση την οποία δεν προτιθέμεθα να εγκαταλείψουμε».
ΑΙΡΕΤΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Διευκρινίζοντας τα όσα έχουν μέχρι σήμερα ακουστεί σε σχέση με το νέο τρόπο εκλογής των αυτοδιοικητικών «αρχόντων», μιας και οι φήμες μιλούν ακόμη και για κατάργηση των Νομαρχών και των Νομαρχιών, ο κ. Τάτσης δήλωσε στην «Θ» ότι «δεν τίθεται κανέναν ζήτημα κατάργησης των Νομαρχιών, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουμε και φαίνεται να αποδέχεται και το αρμόδιο υπουργείο. Η διαφοροποίηση βρίσκεται στον τρόπο εκλογής των Νομαρχών, οι οποίοι θα επιλέγονται μέσα από το ψηφοδέλτιο που θα επικρατήσει για την θέση του Περιφερειάρχη, χωρίς να διενεργείται αυτόνομη διαδικασία εκλογής τους. Αυτή είναι η πρόταση της Ε.Ν.Α.Ε., την οποία έχουμε θετικά προμηνύματα ότι θ’ αποδεχτεί τελικά και το υπουργείο ως βάση συζήτησης για τη νέα αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Όσον αφορά τα οφέλη που προσδοκούν στην Ε.Ν.Α.Ε. από αυτή την μεταρρύθμιση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τάτση, είναι η πολυπόθητη αποκέντρωση καθώς και ο πολλές φορές υποσχεμένη αλλά ακόμη απραγματοποίητη περιφερειακή ανάπτυξη.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Τα βασικότερα από τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν και προβληματίζουν τα μέλη της Ε.Ν.Α.Ε. άπτονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οικονομικών ζητημάτων, καθώς και καθυστερήσεων στην χρηματοδότηση που έχει υποσχεθεί η Κεντρική Διοίκηση στην Περιφέρεια. Έτσι παραμένουν άλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα που αφορούν τόσο την επιχορήγηση για να καλυφθούν οι οφειλές που αφορούν τις μετακινήσεις των μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή ταξί, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν τις επισκευές του οδικού δικτύου που βρίσκεται στην ευθύνη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου