ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται να συναντούν οι δημόσιες εξαγγελίες της νέας υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), με την σταδιακή ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής, 24ωρης λειτουργίας σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα. Η εισαγωγή του νέου αυτού συστήματος Π.Φ.Υ., σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των προμηθειών αναμένεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 2,5 δις ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο άκουσμα και μόνο του συγκεκριμένου σχεδιασμού από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται ν’ αντιδρά από επιφυλακτικά έως και αρνητικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κας Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «η κυρία υπουργός οφείλει να διευκρινίσει αν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος στους Δήμους θα συνοδευτεί με τους αντίστοιχους πόρους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι Δήμοι δεν πρόκειται να το δεχθούν…».
Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ»
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ ήταν και η πρώτη αντίδραση του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη, στο άκουσμα της δημιουργίας νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ευθύνη του οποίου μάλιστα να μετακινηθεί στους Δήμους. Στις δηλώσεις του στην «Θ» για το θέμα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «δεν γνωρίζω βέβαια τις ακριβείς λεπτομέρειες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει αυτή η μετάθεση της ευθύνης λειτουργίας αυτών των κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι αν πρόκειται απλά και μόνο για μία ακόμη μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς να γίνει κοστολόγηση αυτής της αρμοδιότητας αλλά και κάλυψη του κόστους αυτής, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε η ευθύνη για την περίθαλψη των πολιτών είναι ένα έργο τεράστιας ευθύνης το οποίο κατ’ αρχήν ανήκει στο Κράτος και το ασκεί μέσω των Δημόσιων Νοσοκομείων τα οποία εποπτεύουν και πρωτοβάθμιους φορείς, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας ή τα Αγροτικά Ιατρεία. Οι Δήμοι περιορίζονται στην ίδρυση και λειτουργία ιατροκοινωνικών κέντρων, όπως π.χ. αυτό που έχει ο Δήμος Ξάνθης στο Δροσερό. Ακόμη και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, περιορίζεται επίσης σε παρόμοια κέντρα, έστω και αν αυτά είναι κάπως μεγαλύτερα. Η Π.Φ.Υ. όμως χρειάζεται εντελώς διαφορετικές υποδομές σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που οι Δήμοι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν. Η δημιουργία τους μάλιστα θα πρέπει να γίνει με εξασφαλισμένους πόρους, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την υγεία των δημοτών μας…».
Ε. ΤΣΑΚΙΡΗ: «ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ Η ΥΓΕΙΑ»
Την δική της τοποθέτηση για τις προτάσεις της κας Ξενογιαννακοπούλου κάνει η γνωστή για τους αγώνες της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δήμαρχος Αβδήρων, Εύα Τσακίρη, η οποία σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της νέας υπουργού Υγείας ξεκαθάρισε ότι «κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία νέα ανάθεση αρμοδιοτήτων που δεν θα συνοδεύεται από τους αναλογούντες πόρους. Αναφορικά με την συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να πω ότι προσωπικά είμαι υπέρ της λειτουργίας μονάδων Π.Φ.Υ. διότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλύτερη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που προσφέρεται μέσω των Νοσοκομείων της χώρας, τόσο από υγειονομικής και οικονομικής άποψης, όσο και από την άποψη της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Όμως μία τέτοια μεταφορά αρμοδιοτήτων του τομέα της Υγείας στους Δήμους, όπως αυτή που εξήγγειλε η κυρία υπουργός, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να προηγηθεί ένας μεγάλος και αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς που εμπλέκονται και θα εμπλακούν σε αυτή τη μεταφορά, καθώς και η πλήρης και έγκαιρη χρηματοδότηση του εγχειρήματος γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και κάτι ακόμη, που είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η αρμοδιότητα δεν θα είναι όμοια με καμία άλλη αρμοδιότητα που έχει μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πλέον θα έχουμε να κάνουμε με την υγεία των πολιτών, η οποία δεν χωρά καμία απολύτως προχειρότητα στην αντιμετώπισή της. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω όροι πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα συναινέσει ποτέ σε αυτή την μεταφορά αρμοδιοτήτων».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου