24/10/09
Οι θέσεις για το 2% έφεραν ζωηρές αντιθέσεις
Α. ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ: «ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ;»
Συνεχίζονται οι «κραδασμοί» από το ζήτημα της επαναφοράς του 2% που απασχόλησε χθες και προχθές τη «Θ», τη φορά αυτή από πλευράς καταστηματαρχών.
Μετά την πρόθεση των δήμων να πιέσουν για την επαναφορά του μέτρου και τις δηλώσεις του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, τον λόγο ζητούν οι καταστηματάρχες.
Αναφερόμαστε στον κ. Αντώνη Ζουρνατζίδη, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος από τις απόπειρες επαναφοράς του «κεφαλικού φόρου» όπως χαρακτηρίζει το 2%, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας: «Έχουμε συλλογικό όργανο, αλλά σαν επαγγελματίας δεν μίλησα καθόλου τόσα χρόνια» λέει και εξαπολύει επίθεση κατά της επαναφοράς και των εκπεφρασμένων θέσεων του δημάρχου: «Θέλω να τοποθετηθώ και να πω ότι για μένα αυτός είναι… κεφαλικός φόρος που μπαίνει όπως τουρκοκρατίας, για να μην μπορείς να σηκώσεις κεφάλι. Μια επιχείρηση που έχει τζίρο, αλλά από τη χρήση έχει ζημίες, θα πληρώσει το 2% κανονικότατα. Εγώ που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Ξάνθη από το 1981, τόσα χρόνια πλήρωνα. Κι ακούω τον δήμαρχο να λέει τώρα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και μιλάει για απώλεια εσόδων. Μην τρελαθούμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι για ποιους, για τους δήμους; Ή για τους επαγγελματίες;…».
Ο κ. Ζουρνατζίδης εμμένει στην άποψη ότι σε περίπτωση ισχύος του 2%, αυτό πρέπει να είναι ανταποδοτικό και επισημαίνει: «Αν ο δήμος είχε ένα κωδικό στην καθαριότητα και στον πολιτισμό και αξιοποιούσε ανταποδοτικά αυτά τα χρήματα, τότε ναι. Όχι στον πολιτισμό όχι με τις… κορμαροφωνάρες, αλλά όπως έχουμε τις γιορτές παλιά πόλης ή το καρναβάλι, να δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες ώστε να έχουν κίνηση τα μαγαζιά. Και φυσικά από κοντά η καθαριότητα που είναι πολύ σημαντική, να έχουμε μια καθαρή και όμορφη πόλη. Τότε ναι. Αλλά έτσι όπως κάνουν χρήση και λένε για απώλεια εσόδων, μάλλον θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους με τα δικά μας λεφτά που τους έρχονται από το πουθενά! Κάθε μήνα το πιο μικρό μαγαζί θα δώσει 300-500 ευρώ. Και αυτό για ένα μαγαζί είναι σχεδόν ένα ενοίκιο».
«ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΜΕ, ΤΙΣ ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ!»
Ο συνομιλητής μας στέκεται στο γεγονός ότι οι δήμαρχοι επικαλούνται απώλεια εσόδων για τα μικρά νησιά: «Αυτοί μιλάνε για απώλεια εσόδων και βγάζουν μπροστά τους δήμους στα μικρά νησιά. Εκεί να το εφαρμόσουν, αφού υπάρχει εποχική τουριστική κίνηση. Ένας Θεσσαλονικιός ή Αθηναίος που δραστηριοποιείται σε τουριστικές περιοχές και τον Οκτώβριο κλείνει και φεύγει, να πληρώσει. Έχει περάσει μια τουριστική σεζόν, έχει κάνει μια χρήση, πληρώνει και φεύγει. Και ο δήμος καλύπτει έτσι τις αυξημένες ανάγκες του για να εξυπηρετήσει τον κόσμο του. Εδώ στην Ξάνθη, σε τι διαφέρω εγώ από το διπλανό μαγαζί με τα παπούτσια ή από οποιαδήποτε άλλο κατάστημα; Ίσα-ίσα που εμείς εδώ πουλάμε φτηνό και ποιοτικό καφέ. Αυτά πρέπει να τα βλέπουν οι δήμοι. Συνέχεια κλείνουν μαγαζιά. Αντί να πουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις χαρατσώνουμε! Εγώ απασχολώ έξι άτομα, άλλος απασχολεί δέκα, αυτά τα μαγαζιά πρέπει να κρατηθούν κι όχι να βάλουμε επιπλέον δυσχέρειες. Παίρνουν 2% από τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, 5% από ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης και κάνουν πολιτική με τις δικές μας πλάτες».
Κατά τον κ. Ζουρνατζίδη «μέσα στον δήμο θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλες φωνές που να στηρίζουν αυτά τα επιχειρήματα. Αλλά εκεί, δεν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που να είναι επιχειρηματίας και να ξέρει τι σημαίνουν αυτά. Θα έπρεπε κάποια στιγμή να πει το κράτος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα ανακατευτούν ξανά με τα κοινά. Άλλες παραστάσεις έχουν αυτοί κι άλλες εγώ που σκέφτομαι πώς θα βγάλω πέρα. Κάποιοι δεν ξέρουν και δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ν’ ανοίξεις μαγαζί, να έχεις να πληρώνεις υπαλλήλους, γραμμάτια, υποχρεώσεις. Ποιος το ξέρει αυτό εκεί; Συνεπώς, δεν μπορούν να επικαλούνται και να στηρίζουν τέτοια μέτρα».
Εν κατακλείδι, ο αγανακτισμένος από τη διαμορφούμενη κατάσταση κ. Ζουρνατζίδης, επιτίθεται κατά των θέσεων Στυλιανίδη και ζητά την ολοκληρωτική κατάργηση του 2%. «Αυτό που έχω να πω προς τον δήμαρχο, είναι να μην παίρνει τέτοιες θέσεις. Να είναι υπέρ και όχι κατά της αγοράς, όχι να ζητάνε να επαναφέρουν τέτοια μέτρα, έναν καθαρά κεφαλικό φόρο. Μην τρελαθούμε, είναι τελείως άκαιρο. Να υπήρχε κάποια ανάκαμψη, να έχουμε μια σχετική ευημερία και τότε να δώσουμε. Ζητώ να καταργηθεί τελείως ή έστω να εφαρμόζεται όπως στη δεκαετία του ‘80 στα νησιά με τουριστική κίνηση, όχι στην Ξάνθη και σε πόλεις σαν αυτή...».
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου