ΜΕΣΙΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οργασμός παρατηρείται αυτές τις μέρες στα μεσιτικά γραφεία, με τους φοιτητές να αναζητούν εναγωνίως τη στέγη της αρεσκείας τους τόσο εκεί, όσο και στις αγγελίες των εφημερίδων αλλά και στους δρόμους.
Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν καινούργια, κεντρικά και μεγάλα διαμερίσματα για να τα κατοικήσουν μόνοι, κάτι που δίνει και τον τίτλο στο ρεπορτάζ της «Θ». Ωστόσο, τα δημοσιεύματα του κεντρικού τύπου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για πολλές από τις «φοιτητουπόλεις», κάνοντας λόγο για «καπελωμένα» ενοίκια, για... ανήλιες τρύπες, σχεδόν ανύπαρκτη θέρμανση, μπόλικη υγρασία και παλιά ξεφτισμένα ντουλάπια... Κάτι που όμως δεν φαίνεται να μπορεί να χαρακτηρίσει την πόλη μας. Πάντως η μάχη γονιών και φοιτητών για την εύρεση στέγης, προκειμένου οι δεύτεροι να περάσουν τα πιο όμορφα χρόνια τους, έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά, αλλά εν μέσω πολλών παγίδων. Κυριότερη εκ των οποίων είναι η κερδοσκοπική πρακτική επιτήδειων να ανεβάζουν για δύο μήνες τα ενοίκια.
Πάντως, γενικό είναι το συμπέρασμα ότι οι τιμές ενοικίασης -λόγω της οικονομικής κρίσης- παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας των προηγούμενων ετών, η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα πράγματα είναι πιο ομαλά. Στη βόρεια Ελλάδα η προσφορά ακινήτων εμφανίζεται αυξημένη, ενώ η ζήτηση θα κρίνει τελικά αν οι τιμές θα κρατηθούν στα σημερινά επίπεδα ή αν θα πέσουν ελαφρά τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Μεγάλη προσφορά και μικρή ζήτηση είναι η εικόνα στην Αλεξανδρούπολη, με τους φοιτητές να ζητούν γκαρσονιέρες σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. «Μόνο τρεις στους εκατό ζητούν μεγάλα σπίτια για συγκατοίκηση. Όλα τα παιδιά θέλουν να μείνουν μόνα τους», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης κα Αγγελική Γκρασνέλη. Οι τιμές ξεκινούν από 250 ευρώ για ένα επιπλωμένο στούντιο, 230 ευρώ για μια γκαρσονιέρα παλιάς κατασκευής, 300 ευρώ για ένα δυάρι επίσης παλιό και 370 ευρώ για ένα δυάρι σε νεόδμητη οικοδομή». Ανάλογη είναι η κατάσταση στις άλλες πόλεις, με τα Γιάννενα να διαφοροποιούνται από τη γενική εικόνα, αφού η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και μάλιστα ακόμα και για αγορά, προς μελλοντική εκμετάλλευση.
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ…
Μικρές αποκλίσεις αποτυπώνονται στις δηλώσεις μεσιτών της πόλης μας στη «Θ», ωστόσο γεγονός είναι ότι η «πόλη των χιλίων χρωμάτων» κινείται όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη «φοιτητούπολη».
«Χαμός!» αναφωνεί ο κ. Γιάννης Δασκαλόπουλος, εξηγώντας: «Έρχονται “κύματα” ενδιαφερομένων, όλοι για κέντρο, δίχωρο με αυτόνομη θέρμανση! Εφτά συμβόλαια είχαμε μόνο χθες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα γραφεία όλων των συναδέλφων». Ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνει ότι «κάποιοι βρήκαν και μόνοι τους, καθώς υπάρχουν αρκετά σπίτια και νέα» και συμπληρώνει: «Το κέντρο ήδη στην πρώτη βδομάδα εμφανίζει πληρότητα 100%, αφού οι περισσότεροι αποζητούν την ασφάλειά του και το γεγονός ότι βολεύει για όλα. Πάντως, θ’ αρχίσουμε σιγά-σιγά να φεύγουμε προς τα έξω και θα υπάρξουν προβλήματα αν συνεχιστεί αυτό το κύμα. Περιμένουμε και πολλούς το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έρθουν τις εργάσιμες μέρες. Ήδη έχει κλείσει η αφρόκρεμα και αναγκαστικά νοικιάζονται ακόμα και… γραφεία, ενώ στο τέλος θα δοθούν και τα studios που δεν τα προτιμούν αλλά τα έχουν ως εναλλακτική λύση, όπως έγινε και πέρυσι. Και μετά ψάχνουν για κάτι καλύτερο». Τέλος, όσον αφορά τις τιμές, αυτές κατά τον κ. Δασκαλόπουλο «ξεκινούν από 280 ευρώ για πιο παλιά διαμερίσματα με ένα δωμάτιο και φτάνουν και στα 350 ενώ στα δυάρια είμαστε περί τα 350 ευρώ».
«Ήδη ξεκίνησε η ζήτηση και ο κόσμος εξυπηρετείται από γραφεία ή ψάχνει κατ’ ιδίαν» επιβεβαιώνει ο κ. Γιώργος Κεφαλίδης και προσθέτει: «Δυστυχώς, φέτος δεν υπάρχουν νέα διαμερίσματα στο κέντρο κι έτσι τα πράγματα κινούνται πιο περιφερειακά ή σε παλιότερα διαμερίσματα. Αναγκαστικά θα βγούμε πιο έξω μιας και όλοι ζητούν 60 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο, ενώ υπάρχουν ελάχιστα. Κι αυτό λόγω έλλειψης νέων κατασκευών ή λόγω του ότι πολλά διαμερίσματα είναι ήδη κατειλημμένα από παλαιότερους φοιτητές. Οι τιμές για τα studios κυμαίνονται στα 200-250 ευρώ και για τα δυάρια από 250 ως 350 ευρώ» καταλήγει ο κ. Κεφαλίδης.
Διαφοροποιείται λιγάκι από τα προαναφερθέντα η κα Θεοδώρα Χατζηαναστασίου, λέγοντας: «Υπάρχουν διαμερίσματα 50-55 τετραγωνικών με τιμές μεταξύ 250 και 300 ευρώ. Στο κέντρο υπάρχουν ωραιότατα διαμερίσματα μέχρι και δεκαετίας, ενώ τα νεότερα ή μεγαλύτερα κοστίζουν περί τα 300 ευρώ. Δεν γέμισε το κέντρο, εκτός αν εννοούμε την πλατεία… Ακόμα και ως την πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου θεωρείται κέντρο, αφού εύκολα φτάνει κάποιος από εκεί στο πανεπιστήμιο. Οι ανάγκες θα καλυφθούν όπως γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο».
«Έχουν φύγει σχεδόν όλα τα διαμερίσματα κι έμειναν λίγα» δηλώνει η κα Αναστασία Τσιάνη, εξηγώντας: «Οι σίγουροι που περνούσαν στην Ξάνθη και οι Ξανθιώτες που ήθελαν ν’ αλλάξουν σπίτι, κινήθηκαν αστραπιαία! Υπάρχει κίνηση που κορυφώνεται από χθες και θα πάει έτσι –πιστεύω- ως και το τέλος της επόμενης βδομάδας». Η κα Τσιάνη λέει ότι «στο κέντρο υπάρχουν κάποια διαμερίσματα σε παλιές οικοδομές, που η κατάστασή τους κρίνεται μέτρια και δεν τα προτιμούν σε πρώτη φάση» και –όσον αφορά τις τιμές- προσθέτει: «Οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 200-250 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 300 αν διαθέτουν κι εξοπλισμό, στα studios 180-220 και στα δυάρια 300-350 ευρώ. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, απλά δεν είναι δυνατό να βρουν όλοι το νέο διαμέρισμα ή αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Η ανοικοδόμηση στην Ξάνθη ήταν ξαφνική, οι γκαρσονιέρες και τα studios έγιναν κατά βάση μικρά και τώρα οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Οι περισσότεροι προτιμούν διαμέρισμα με δεύτερο δωμάτιο ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και κάποιον, να έχουν γραφείο ή μεγαλύτερη άνεση. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια, έχει αυξηθεί και ο πληθυσμός της πόλης…», καταλήγει.
ΕΠΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Επτά συμβουλές προς τους γονείς και τους φοιτητές που αναζητούν στέγη προς ενοικίαση δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς:
1. Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων!
2. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
4. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
5. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
6. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
7. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά μην προκαταβάλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.
Ανάλογες συμβουλές δίνει και το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕλΚεΚα), όπως δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο της «Θ».
Θοδωρής Μπακάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου