Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ ΜΙΛΑ ΣΤΗ «Θ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ως μοναδικό «όπλο» τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση έχει στη διάθεσή του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Παν. Ανδρικόπουλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στη «Θ» για την πρωτόγνωρη κατάσταση στην αγορά.
Μίλησε για τις ακάλυπτες επιταγές που έχουν κάνει «μπλόκο» στην ρευστότητα, για τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» αλλά και για την πρόσφατη επίδειξη δύναμης του ΕΒΕ στο θέμα του εμπορικού κέντρου της «Αθωνικής».
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, τόνισε:
«Η αγορά έχει μεγάλη ύφεση αυτή τη στιγμή. Να σας πω ένα παράδειγμα. Σήμερα στο Επιμελητήριο έλαβα ένα ανώνυμο γράμμα από κάποιον επαγγελματία, ο οποίος μου έλεγε τον πόνο του βέβαια ο άνθρωπος, ο οποίος όπως γράφει έχει ένα κατάστημα επίπλων κι ενώ έκανε ένα τζίρο γύρω στις 15.000 ευρώ το μήνα, τώρα έχει πέσει στις 3.000. Όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, μ’ αυτή την πτώση του τζίρου, ο άνθρωπος αυτός δε μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδά του. Βέβαια απευθύνεται σε μένα σαν πρόεδρο του Επιμελητηρίου, εγώ όμως δεν είμαι αρμόδιος και ούτε μπορώ να βοηθήσω. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εισηγούμαι και να πιέζω καταστάσεις. Απ’ τη μεγάλη άσκηση πίεσης τον τελευταίο χρόνο, καταφέραμε να γίνουν και ρυθμίσεις στις τράπεζες και οι τράπεζες γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν προσωπικό, να μπορούν να τους δανειοδοτούν με κάλυψη του Ελληνικού δημοσίου έως την αξία των ημερομισθίων που είναι μέσα σ’ ένα χρόνο. Αυτή είναι μια προσπάθεια που έχει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα, δεν είναι ενδεχομένως αυτό που θέλανε στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες, αλλά κάποιους βοηθάει και κάτι κινείται.
Τώρα το θέμα του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», δεν είναι σημερινό, είναι πολύ παλαιότερο. Τι σημαίνει «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ». Όταν ο επαγγελματίας έχει μία ταμειακή δυσκολία κάποια στιγμή, του σφραγίζουν μια επιταγή, τον βάζουν δηλαδή στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» και του κλείνουν τις πόρτες. Αυτό βέβαια δε συμφέρει και τις τράπεζες, δεν είναι μόνο εις βάρος των επαγγελματιών, διότι επειδή κάποιος δεν μπόρεσε μια δεδομένη στιγμή να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί και στη συνέχεια και επίσης θα έχει δυσκολίες από κει και πέρα στις συναλλαγές του με τις τράπεζες. Έγινε κάποια διευκόλυνση, η επιταγή που σφραγίζεται σε οκτώ (8) μέρες να αναγγέλλεται στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» μετά από άλλες οκτώ (8) μέρες. Αυτό νομίζω, ότι είναι ένα πολύ σύντομο διάστημα και το λένε κι άλλα Επιμελητήρια και άλλοι συνάδελφοι, έπρεπε δηλαδή να δοθεί ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να βάλουμε για παράδειγμα ένα (1) ή δύο (2) μήνες εάν δε μπορέσει να πληρωθεί κάποια επιταγή και βέβαια στην περίπτωση που πρόκειται για την πρώτη ακάλυπτη επιταγή που σφραγίζεται, όχι κάποιος που έχει σφραγίσει δέκα (10) επιταγές, πλέον δεν έχει κανένα νόημα, καμία αξία να μιλάμε για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Μιλάμε δηλαδή γι’ αυτούς, οι οποίοι κάποια δεδομένη στιγμή, είχαν κάποια δυσκολία και δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν αλλά μπορούν τον επόμενο μήνα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν στον «μαύρο πίνακα», διότι και αυτούς τους επαγγελματίες πλέον οι τράπεζες τους χάνουν κι από πελάτες, άρα είναι διπλό το κακό και αυτοί έχουν δυσκολίες στη δουλειά τους και οι τράπεζες χάνουν τον καλό πελάτη τους».
-Για τη στήριξη εκπροσώπων του Επιμελητηρίου στην απόφαση των νομαρχιακών συμβούλων να μη στηθεί το εμπορικό κέντρο στην περιοχή «ΔΕΡΑΣ»
«Το συμβούλιο του Επιμελητηρίου του Ν. Ξάνθης είναι κάθετο, δε θέλουμε να δεχθούμε μεγάλα εμπορικά κέντρα. Αρκετά είναι τα πολυκαταστήματα τα οποία υπάρχουν και μάς έχουν πνίξει και όχι μόνο μάς έχουν πνίξει, αλλά δήθεν ότι απασχολούν κόσμο, ο οποίος κόσμος εργάζεται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, φεύγουν τα λεφτά από την πόλη μας και πηγαίνουν κάπου αλλού και όταν φεύγει το χρήμα από δω και πηγαίνει για παράδειγμα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή στο Βερολίνο κ.λπ., τότε πλέον λείπει από την περιοχή μας. Έχουμε αυτά τα στοιχήματα και τα τυχερά παιχνίδια που γίνεται μεγάλη αφαίμαξη απ’ όλη την επαρχία και τα λεφτά φεύγουν προς το κέντρο, να μην έχουμε και τα εμπορικά κέντρα.
Τα εμπορικά κέντρα, δυστυχώς, δεν είναι για τον τόπο μας και δεν είναι για τόσο μικρές πόλεις και κοινωνίες, όπως είναι οι δικές μας, γι’ αυτό και τα μέλη του Επιμελητηρίου που παραβρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο νομαρχιακό συμβούλιο, διατύπωσαν την άποψη όλου του συμβουλίου του επιμελητηρίου και το οποίο συμβούλιο του ΕΒΕ Ξάνθης βέβαια αφουγκράζεται και μεταφέρει την άποψη των εμπόρων – επαγγελματιών και όλων των μελών του.
Το μεγάλο εμπορικό κέντρο που πρόκειται να στηθεί στον γειτονικό Ίασμο Κομοτηνής, νομίζω ότι και αυτό δεν είναι σωστό και θα πρέπει ενδεχόμενα και η Κομοτηνή να ξεσηκωθεί διότι ένα τόσο μεγάλο εμπορικό κέντρο θα βλάψει οπωσδήποτε και την μία αγορά και την άλλη και ιδίως οι συγκυρίες αυτή τη στιγμή είναι οι χειρότερες. Σας προανέφερα για τον επαγγελματία που πωλούσε έπιπλα 15.000€ κι έπεσε στις 3.000€, φανταστείτε τώρα τα μισά καταστήματα της Ξάνθης να κλείσουν και να πάνε σε κάποια εμπορικά κέντρα, τα οποία θα έχουν κάποια πολυκαταστήματα και λένε, ότι θα απασχολήσουν κάποιο προσωπικό, δεν πιστεύει κανείς όμως, ότι ένας κινηματογράφος μπορεί να έχει εκατό (100) άτομα προσωπικό. Ένας κινηματογράφος σήμερα δουλεύει με δύο (2) άτομα εφόσον είναι ηλεκτρονικά όλα τα μηχανήματα, έχει αλλάξει η τεχνολογία. Γενικότερα θα λέγαμε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα δεν περπάτησαν, απλώς κάνουν ζημιά στις τοπικές αγορές, αλλά και αυτοί που γνωρίζω σε επώνυμα εμπορικά καταστήματα του κέντρου των Αθηνών κι έχουν νοικιάσει χώρους περιμένουν να λήξουν οι συμβάσεις για να φύγουν. Άρα το μόνο που θα προξενήσουν αυτά τα κέντρα, είναι: θα μας χαλάσουν την αγορά και θα δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση (αναμπουμπούλα), γι’ αυτό το καλύτερο είναι να μη γίνουν στο νομό μας τέτοια.»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου