20/8/09

ΟΧΙ στη «συνδιοργάνωση» του Χατζιδάκειου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

-Επιβάλλουν τη συμμετοχή Τούρκου καλλιτέχνη, ενώ ο θεσμός δεν έχει διεθνή χαρακτήρα
-Σε προεκλογικό αδιέξοδο ο Πρόεδρος της Στέγης Τ. Θεοδωρίδης

Την εκμετάλλευση πολιτιστικών θεσμών έχει βάλει ως στόχο το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, που δια των «αντιπροσώπων» του προσπαθεί να εισβάλλει σε κάθε διοργάνωση για να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Στη προκειμένη περίπτωση, ο επικεφαλής του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στο Δήμο Ξάνθης κ. Μαλκοτς ζήτησε επιμόνως τόσο από το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη όσο και από τον Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού κ. Θεοδωρίδη να υπάρξει συμμετοχή Τούρκου καλλιτέχνη στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του «Χατζιδάκειου Φεστιβάλ».
Αν και οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές εντούτοις ο δημοτικός σύμβουλος επέμενε και τελικώς φαίνεται να απέσπασε τις «θετικές» (;) γνώμες των προαναφερόμενων προσώπων…

Η ΠΡΟΦΑΣΗ
Το άκουσμα και μόνο ότι μπορεί ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης από την Τουρκία να έρθει και να συμμετάσχει σε ένα Φεστιβάλ, σαφώς και δεν είναι άσχημο, θα ήταν δε το ενδεδειγμένο, εάν ο θεσμός είχε διεθνή χαρακτήρα, κάτι που όλοι το ευχόμαστε και θα στηρίξουμε για να συμμετέχουν από όσο περισσότερες χώρες της ευρύτερης βαλκανικής μπορούν καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας που θα τιμούν με την παρουσία τους τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη.
Αλλά τα πράγματα για τους ανθρώπους του Προξενείου δεν είναι έτσι απλά και η πρόφαση αυτή, φαντάζει ως σενάριο της καλύτερης φαντασίας!
Ο κ. Μαλκότς αλλά και όσοι εισηγούνται τις συμμετοχές αυτές, έχουν ένα και μοναδικό στόχο, να «τουρκοποιήσουν» τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να υποδηλώσουν άμεσα και απροκάλυπτα ότι και η «τουρκική μειονότητα στη Θράκη έχει δικαίωμα σε πολιτιστικά ακούσματα…» διεκδικώντας και κατοχυρώνοντας έτσι την εθνική πολιτιστική κουλτούρα…

Η ΑΝΟΧΗ
Αξιο απορίας είναι, πως ο Δήμαρχος Ξάνθης και κυρίως ο Πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Τ. Θεοδωρίδης βρέθηκε σε ένα τέτοιο πολιτικό – προεκλογικό αδιέξοδο, πιεζόμενος από τον Μαλκοτς και τους ανθρώπους του Προξενείου να δεχθεί μία τέτοια συμμετοχή, σε έναν θεσμό που ψάχνει ταυτότητα και προσανατολισμό, στόχο αλλά και σκοπιμότητα.
Πως είναι δυνατόν ένας Χατζιδάκις, να γίνει ο «βατήρας» για τις εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας με την ανοχή των τοπικών παραγόντων που δείχνουν ελέω ψήφου και εκλογών να τα… «χαρίζουν» όλα;

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Ζουλφί Λιβανελί είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας, ένας άνθρωπος με βαθιά πατριωτική συνείδηση. Ανήκει στην κατηγορία των μαχόμενων συγγραφέων όπως ο Γιασάρ Κεμάλ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Ορχάν Παμούκ. Ο Λιβανελί είναι συγγραφέας, συνθέτης, τραγουδιστής, δημοσιογράφος και ανεξάρτητος βουλευτής του Τουρκικού Κοινοβουλίου. Τα έξη μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες χώρες, όταν οργανώνει συναυλίες γεμίζει ολόκληρα στάδια με 500.000 κόσμο, έχει μαζέψει πολλά βραβεία ακόμη και τον αμερικάνικο των βιβλιοπωλείων Μπαρνς εντ Νομπλ, για την πρόσφατα μεταφρασμένη στα αγγλικά δουλειά του, το μυθιστόρημα «Ευτυχία». Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου τότε αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, έχει σταθερή συνεργασία με την Μαρία Φαραντούρη και πρόσφατα η Φαραντούρη τραγούδησε στο έργο του «Mνήμη του νερού» όπως ονόμασαν τα τραγούδια που μελοποίησε ο Λιβανελί σε στίχους Aγαθής Δημητρούκα (και Λευτέρη Παπαδόπουλου).
Έχει τραγουδήσει με την Τζοάν Μπαέζ και άπειρες φορές με τον φίλο του και συναγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη προσπαθώντας να φέρουν κοντά τους δύο γειτονικούς λαούς. Από το 1996 παραμένει Πρέσβης Καλής Θελήσεως στην Ουνέσκο, ενώ γράφει καθημερινά στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Σαμπάχ».
Αυτόν τον καλλιτέχνη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να χρησιμοποιήσει το Τουρκικό Προξενείο, για να περάσει το μήνυμα ότι «στη Θράκη ζουν Τούρκοι…»

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Είναι προφανές ότι το νέο μοντέλο συνδιοίκησης που επιχειρεί στη Θράκη η Τουρκία δεν είναι άλλο, από το να αξιώνει δια μέσω της μειονότητας και δη των αιρετών εκπροσώπων της, να πετυχαίνει συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με μεγάλη απήχηση, όπως θα είναι πάντα ένα Φεστιβάλ με την επωνυμία του «Χατζιδάκι».
Μία τέτοια αποδοχή προτάσεων στην παρούσα φάση, χωρίς θεσμικά να κατοχυρώνεται το αδιάβλητο της φιλοσοφίας και της στόχευσης αλλά και της μη καπήλευσης, θα είναι στην ουσία μία παραχώρηση εντός κεκτημένου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι άνθρωποι του Προξενείου θέλουν και επιδιώκουν να αλλοιώσουν κάθε έννοια της ελληνικής μουσικής παράδοσης νοθεύοντας τα ακούσματα με απώτερο στόχο την εξομοίωσή τους με το πολιτιστικό μωσαϊκό της Τουρκίας!
Η «Θ» συναισθανόμενη τον κίνδυνο και την προβλεπόμενη εκχώρηση δικαιωμάτων συνδιοργάνωσης, λέει ΟΧΙ και καλεί τους Δήμαρχο Ξάνθης και Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους…
Άλλως, ο ίδιος ο Ξανθιώτικος λαός θα δώσει τη δική του απάντηση με την απουσία του από έναν θεσμό «προθάλαμο» συνδιοίκησης της περιοχής μας…

«Θ»



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια...Καταφαίρατε να αποκλείσετε την παρουσία του Λιβανελί στην πολη μας{άν μου επειτρεπετε να την κατανομάσω "μας"}.Δεν σας επιτρέπω όμως να χρεώνετε την πρότασή μου στο Τουρκικό Προξενείο.Δηλαδή εγώ προσωπική άποψη δεν μπορώ να έχω;Ωςμέλος του Δ.Σ.της Στέγης δέν έχω το δικαίωμα να καταθέσω πρόταση;Κρίμα,στερήσατε την Ξάνθη μας απο μία γιορτή Δημοκρατίας και φιλίας.... Οδοντίατρος Χ.Μαλκότς