27/8/09

Οι εθελοντές φυλάνε τα βουνά της Σταυρούπολης


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΚΑΡΑΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ
Την έλλειψη κονδυλίων για την πυρασφάλεια εντοπίζει ως κύριο πρόβλημα για το Δήμο αυτή την περίοδο της κρίσης λόγω των πυρκαγιών, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Για τον Δήμαρχο του ακριτικού μας Δήμου, «ευτυχώς που υπάρχουν οι εθελοντικές ομάδες και φυσικά η καλή προαίρεση των υπηρεσιακών παραγόντων… και σώθηκαν τα βουνά μας…», ενώ «σωτήριες επίσης αποδείχθηκαν και οι πολλές φετινές βροχές…»
«Θα ήθελα αρχικά να πω το εξής, ότι δυστυχώς, τις μέρες αυτές, ξυπνάνε μνήμες απ’ το 2007. Μνήμες οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες, τόσο στους ανθρώπους της πατρίδας μας, όσο και στους ανθρώπους όλων των χωρών του κόσμου, γιατί οι εκτεταμένες πυρκαγιές είχαν δώσει μια άλλη διάσταση και είχαν αναδείξει τη χώρα μας σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να πούμε ότι το θέμα της πυρασφάλειας αντιμετωπίζεται από τον Δήμο υπεύθυνα με τα λιγοστά κονδύλια τα οποία δίνονται. Χρήματα τα οποία είναι περίπου 25.000€ από τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, κάποιο ποσοστό πηγαίνει στο Φ.Π.Α., στα εργολαβικά οφέλη κ.λπ. και ότι μ’ αυτές τις 25.000€ είναι πάρα πολύ δύσκολο σ’ έναν ορεινό και μικρό δήμο, ο οποίος από τις 360.000 στρέμματα που έχει το 88% είναι ορεινά και δασώδη. Παρ’ όλα αυτά όμως οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής είναι συγκροτημένες κι έχουν σα σκοπό και στόχο να διασφαλίσουν αυτόν τον τεράστιο φυσικό πλούτο. Πλούτος ο οποίος ανήκει σε όλο τον νομό και πολύ δε περισσότερο στους κατοίκους του δήμου της Σταυρούπολης. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες, έχουνε μπει για πρώτη φορά κάποιες δεξαμενές, και μία δεξαμενή πυρασφάλειας από την περυσινή μάλιστα αντιπυρική περίοδο στο ύψος του Λειβαδιτίου. Γίνονται εκτεταμένες αποκλαδώσεις και καθαρισμοί όπως επίσης γίνονται ενέργειες πρόληψης κατά των πυρκαγιών, πρόσφατα μάλιστα στο 8ο χιλιόμετρο είχε δοθεί στους διερχόμενους οδηγούς ένα έντυπο το οποίο συμβούλευε να μη γίνονται ρίψεις αντικειμένων, γενικότερα για τη χρήση των χώρων της δασικής αναψυχής ούτως ώστε πηγαίνοντας και διασκεδάζοντας στους χώρους αυτούς να μην αφήνουμε υπολείμματα από σκουπίδια, να μην αφήνουμε υπολείμματα από φωτιές που τυχόν ανάβουμε κατά τη διαμονή μας εκεί, γιατί όλα αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Συνεπώς, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλη, και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και το πυροσβεστικό κλιμάκιο, τις εθελοντικές ομάδες, κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να αναδεικνύεται και η δουλειά όλων αυτών των ομάδων, οι οποίοι βοηθούν συνεπικουρικά το δήμο. Να πω ακόμη κάτι το οποίο οφείλουμε να πούμε κι είναι πολύ σημαντικό, ότι τις ημέρες που έχει πολύ μεγάλο και υψηλό δείκτη για την εκδήλωση πυρκαγιάς, οι εθελοντικές ομάδες και οι σύλλογοι με την υλικοτεχνική υποδομή του δήμου, βγαίνουν στους δρόμους και με εθελοντές για την προστασία και την πυρασφάλεια… Θέλω επίσης να τονίσω, ότι η μέριμνα της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή θα ολοκληρωθεί με την αγορά ενός σύνθετου τέτοιου μηχανήματος, το οποίο θα μας βοηθήσει για τις αποκλαδώσεις και τους καθαρισμούς γιατί, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά δύσκολο σε 300 και χιλιάδες στρέμματα να γίνονται πολύ γρήγορα αυτές οι αποκλαδώσεις».

-Συνεργάζεστε με τους υλοτόμους της περιοχής;
«Βεβαίως. Να πούμε ότι ένα σημαντικό τμήμα των υλοτόμων του νομού έχει θα έλεγα τις ρίζες του στην ορεινή περιοχή. Να πούμε ότι η συμβολή αυτών των ανθρώπων και η εμπειρία τους είναι πολύ μεγάλη, την οποία και ο δήμος με τη σειρά του αξιοποιεί πολυεπίπεδα. Να πούμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις των πυρκαγιών και της πρόληψης είναι και αυτή και συνεπικουρικά βοηθούν το δήμο προς την κατεύθυνση αυτή».

-Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι αν υπάρχει προϋπολογισμός;
«Εύλογο είναι το ερώτημά σας. Να πω ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στη δική μας την περιοχή οι ιδιαιτερότητες αυτές έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχουν γύρω στους 10 με 15 φύλακες με κωνοφόρα. Να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την ιδιορρυθμία των δασών, ότι από τη φύση τους και λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε τουλάχιστον στη φετινή περίοδο, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία πυρκαγιάς… Όμως, αυτό που προέχει για μένα, και για να υπάρχει η διασφάλιση αυτής της αντιπυρικής πρόληψης ενάντια στις πυρκαγιές, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν και στο τμήμα του δήμου Σταυρούπολης, γιατί στο τμήμα του δήμου Μύκης υπάρχουν έργα από την πλευρά του δασαρχείου, όσον αφορά τις δεξαμενές ύδατος για να παίρνουμε νερό και να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά στη γέννησή της, το ίδιο χρειάζεται και από την πλευρά του δήμου Σταυρούπολης, στα όρια δηλαδή του δήμου και στα όρια αυτών των κωνοφόρων εκτεταμένων πυρήνων, όπως λέγονται, να υπάρχει μια πρώτη, ας το πούμε έτσι, αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς, όταν θα υπάρχουν κάποια δίκτυα που θα περνούν και θα μπορούμε εύκολα να πάρουμε νερό για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη γέννησή του. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι για μας σημασία έχει η ΠΡΟΛΗΨΗ και όχι η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, όπως βλέπετε η καταστολή είναι τις περισσότερες φορές, δυστυχώς λυπηρή γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα και γίνεται αφού ήδη η φωτιά έχει ολοκληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει. Ακόμη, να πούμε κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι αυτά τα έργα ο δήμος θα τα εντάξει στην προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο στην καινούργια προγραμματική και με το υπουργείο γεωργίας».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: