25/8/09

Σωκράτης Ξυνίδης: «Ώριμες οι συνθήκες για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ»


Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΚΟΥ

Με τις δηλώσεις και την άποψη του Λεωνίδα Κύρκου σχετικά με την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ο πρώην Συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης.
Μιλώντας στη «Θ» για το θέμα, όχι μόνο επικροτεί το θέμα αυτό, αλλά υπενθυμίζει «ότι η πρόσκληση ισχύει εδώ και καιρό δια στόματος Γ. Παπανδρέου…»

Σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου από πάρα πολύ καιρό, είχε απευθυνθεί προς την αριστερά κι είχε εκφράσει την πρόθεσή του να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος με την αριστερά και στο βαθμό που διαπιστωθούν ότι υπάρχουν ουσιαστικές συγκλίσεις και δυνατότητα προγραμματικών δεσμεύσεων, να υπάρξει συνεργασία και αργότερα και σε εξελικτικό επίπεδο και διακυβέρνηση της χώρας, από μια ευρύτερη παράταξη της κεντροαριστεράς, που δεν θα περικλείει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ‘χουμε πει ξεκάθαρα. Βεβαίως υπάρχει ιστορική φόρτιση στις σχέσεις της αριστεράς κα του ΠΑΣΟΚ, όμως πιστεύουμε, ότι ήρθε η ώρα για να γίνει αυτό το βήμα. Νομίζουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να ξεκινήσει μια πράγματι ειλικρινής προσπάθεια και βεβαίως όλα αυτά δοκιμάζονται στην πορεία.
Ειδικότερα, θέλω να πω, ότι εδώ στην Ξάνθη, τα τελευταία χρόνια, πάντα βρεθήκαμε στο ίδιο πλευρό με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη πλέον, όχι σε επίπεδο διαλόγου ή κάποιων συγκλίσεων συγκεκριμένων, αλλά η πολιτική πρακτική έδειξε, ότι ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά των αγώνων του λαού. Νομίζουμε λοιπόν, ότι και στη βάση έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ότι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σ’ ένα τέτοιο βήμα, αρκεί βέβαια και οι πολιτικές ηγεσίες να αντιληφθούν, ότι ωρίμασαν οι συνθήκες. Η άποψή μου είναι ότι στη βάση έχουν ωριμάσει…»
Για τον κ. Ξυνίδη, η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενέχει και «μεγαλύτερη δημοκρατική αντιστοίχηση» και εξηγεί γιατί: «Είναι κοινός τόπος, ότι όταν στην εξουσία εκφράζονται περισσότεροι πολιτικοί χώροι, εκφράζεται ένα μεγαλύτερο – ευρύτερο φάσμα του λαού και άρα έχουν μεγαλύτερη δημοκρατική αντιστοίχηση και οι αποφάσεις που παίρνονται σε σχέση με την άσκηση εξουσίας. Από την άλλη μεριά, αποτελεί και μία εγγύηση το να υπάρχει σύνθεση πολιτικών συνδυασμών στην άσκηση της εξουσίας, ακριβώς διότι έχεις αυτόνομους οργανισμούς, οι οποίοι όχι μόνο αυτοελέγχονται, αλλά και ο ένας ελέγχει και τον άλλο στην άσκηση και στη νομή της εξουσίας… Άρα τα θετικά είναι πολλά. Βεβαίως υπάρχει μια πολύ σημαντική προϋπόθεση, η οποία είναι πολύ δύσκολο, να μπορέσει να επιτευχθεί και εκεί βρίσκεται και η δυσκολία του όλου θέματος. Θα πρέπει να υπάρξει μια πραγματική – ουσιαστική συναντίληψη βασικών πραγμάτων, ούτως ώστε η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική να μην είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο κι αντί για μια πραγματική συμβίωση χάριν του λαού και του τόπου, εξελιχθεί σε μια εσωκυβερνητική κοκορομαχία μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων σχηματισμών οι οποίες συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Άρα, κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πρέπει να προηγηθεί όλο αυτό το ουσιαστικό διάστημα του διαλόγου, να μην είναι μια τεχνητή σύμπραξη χάριν άσκησης εξουσίας, αλλά είναι μια ουσιαστική σύγκληση των δύο χώρων, πάνω απ’ όλα με πολιτικό σεβασμό ο ένας για τον άλλον στην πολιτική του ιστορία και στην αυτονομία του».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: