
Ήταν στιγμές που δεν πιστεύαμε στ’ αφτιά μας, στη διάρκεια της προχθεσινής «χάρμα ειδέσθαι» συνεδρίασης της Στέγης Πολιτισμού, που έγινε στο γραφείο του προέδρου της κ. Τάσου Θεοδωρίδη.
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την πόλη και τη βαραίνει, χωρίς ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις να φαίνεται πως επιθυμούσε κάτι τέτοιο και χωρίς να έχουν την παραμικρή επαφή με την… Χατζιδάκειο κληρονομιά οι ταγοί της. Με διεκπεραιωτικές λογικές κατανάλωσης και ένταξης του πολύπαθου «φεστιβάλ» στο γενικότερο συρφετό του νομισματοκοπείου της πολιτιστικής βιομηχανίας, τα εσκαμμένα έχουν υπερπηδηθεί από καιρό…
Σε μια μεγάλη συζήτηση, παρουσία εκπροσώπων φορέων, ο κ. Θεοδωρίδης άφησε να εννοηθεί τι μέλλει γενέσθαι και έθεσε την μεγάλη του αυταρχισμού σφραγίδα: «Εγώ θα κάνω αυτό που νομίζω εγώ» είπε επί λέξει, φράση που από μόνη της αρκεί για να σκορπίσει μειδιάματα εις άπαντες και να σχολιαστεί από πρωτοετείς της ψυχολογίας…
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, ο κ. Θεοδωρίδης εξέφρασε τη χαρά του «λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ» που βέβαια ο ίδιος φρόντισε αφ’ ενός να καλέσει και αφ’ ετέρου να εκτινάξει στα ύψη το ενδιαφέρον τους με όσα επιχειρεί. Ο πρόεδρος της Στέγης δήλωσε ότι δεν έχει τίποτε να εισηγηθεί(!) κι έτσι το λόγο πήρε ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ζητώντας να καταγραφούν όσα πει: «Υπάρχει σχέδιο δράσης για τη Στέγη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου» είπε και κατέθεσε τις προτάσεις του με τη διαπίστωση ότι «το φεστιβάλ παραπαίει. Οι προτάσεις κινούνται σε τέσσερις άξονες: «Να προσδιοριστεί το φεστιβάλ ως γεγονός διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ν’ αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα με βάση τη ζωή, το έργο και τον συμβολισμό του Μάνου Χατζιδάκι, να προσφέρει ποιοτικά ερεθίσματα γενόμενο σημείο συνάντησης ανθρώπων από την Ελλάδα και τον κόσμο και, τέλος, ν’ αποτελέσει όχημα εδραίωσης της Ξάνθης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, πανελλαδικά και –γιατί όχι;- παγκόσμια». Ο κ. Μελισσόπουλος πρότεινε εννέα οργανωτικές δυνατότητες, από τη δημιουργία επιτροπής με πολυετή διάρκεια, μέχρι διασύνδεση με σχολές μουσικολογίας και ανταλλαγές μαθητικού πληθυσμού, ζητώντας «φεστιβάλ με μεγάλες και διεθνείς προοπτικές».
Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΕΙ»
«Γιατί φέτος τόσες προτάσεις; Γιατί όχι πέρυσι;» ήταν το ερώτημα στο οποίο επέμενε κι επανερχόταν ο κ. Θεοδωρίδης, προκαλώντας μειδιάματα και σχόλια μεταξύ συνέδρων και δημοσιογράφων. «Εσείς προκαλέσατε το διάλογο. Υπήρχε έλλειμμα και τώρα το θέτουμε σε σωστή βάση» σχολίασε ο κ. Μελισσόπουλος, ενώ όλοι οι παριστάμενοι τόνισαν ότι είναι ευεργετικό που συμβαίνει αυτό. Ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Μανώλης Φανουράκης δήλωσε ότι «είναι κάτι που πρέπει να γίνει καθώς δεν μας αντιπροσώπευε αυτό που γινόταν» και απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωρίδη είπε: «Επί προεδρίας σου ξεκινά κάτι για το οποίο ίσως να είμαστε περήφανοι αργότερα». «Γιατί σε μένα, με πειράζει αυτό προσωπικά» επέμενε μονολογώντας ο κ. Θεοδωρίδης, προσφέροντας ευνόητα συμπεράσματα στον καθένα. «Πρώτη φορά είδα άνθρωπο να του φέρνουν προτάσεις και να δυσανασχετεί» είπε ο κ. Μελισσόπουλος, αισθανόμενος εξαιρετικά άβολα μέσα στο σκηνικό, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι εξ ημών.
Ο κ. Μαλκότς τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερμηνεύσετε θετικά, το διοικητικό συμβούλιο θέλει να βοηθήσει τον πρόεδρο» και δήλωσε: «Υπάρχει κορεσμός από τις τόσες διοργανώσεις, γι’ αυτό δεν “έσκυψε” στο θέμα η διοίκηση του δήμου. Πρέπει να γίνει μια επιτροπή για πολλά χρόνια ώστε να χειριστεί το θέμα με συνέχεια». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι ο ίδιος προωθεί την πρόταση της Ένωσης Επιστημόνων της Μειονότητας να φέρει τον Ζουλφί Λιβανελί.
Ο κ. Φανουράκης ζήτησε «ν’ αποφασιστεί τι ύφος θέλουμε», αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, πρότεινε να μπει στην επιτροπή ο γιος του συνθέτη κ. Θεοδωρόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Να αντλήσουμε από τον Μάνο Χατζιδάκη και να προσδώσουμε αίγλη στο θεσμό. Συμφωνώ με τον κ. Μελισσόπουλο, αν και φέτος είναι αργά, αλλά μπορούμε μέχρι του χρόνου ν’ ανοίξουμε τις πύλες ενός μεγάλου φεστιβάλ».
Ακολούθως, ο κ. Κρυωνάς ζήτησε «να μπουν οι βάσεις, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει φέτος. Να γίνει επιτροπή από γνώστες του αντικειμένου, να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή και να ετοιμαστούμε για του χρόνου», είπε και αποχώρησε.
ΤΟΣΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ «ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟΝ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ»!
Έχοντας μαζί της πρόταση για την αναμόρφωση του φεστιβάλ, εμφανίστηκε η ΦΕΞ δια τριών εκπροσώπων της. «Στο ίδιο ύφος με όσα ακούστηκαν είναι η πρότασή μας» δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Κούδας και πρόσθεσε: «Πριν γίνει επιτροπή, πρέπει ν’ αποφασίσετε για τη μορφή του φεστιβάλ. Η ΦΕΞ έχει την εμπειρία και τις επαφές για να αναλάβει ρόλο και να βοηθήσει ως συνδιοργανώτρια». Τα θέματα της πρότασης τέθηκαν ακροθιγώς αλλά –τουλάχιστον- σοβάρεψαν αρκετά τη συζήτηση. Μέχρις ότου ο κ. Θεοδωρίδης «φούντωσε» ξανά και δήλωσε: «Αυτό που είναι να κάνω, θα το κάνω. Πιάσατε τις εφημερίδες και γράφετε καθημερινά, ο Ανταμπούφης είπε να παραιτηθώ, ποιος είναι ο Ανταμπούφης. Θα γίνω χειρότερος» υποσχέθηκε ο πρόεδρος και πρόσθεσε χτυπώντας ελαφρά το χέρι στο τραπέζι: «Εγώ θα κάνω αυτό που νομίζω εγώ. Θα πάρω τον Μουρατίδη κι ευθύνη έχω εγώ κι ο δήμαρχος. Νομίζουν κάποιοι ότι δεν θα γίνει όπως θέλω εγώ…». Τα παραπάνω προκάλεσαν την έκρηξη Μελισσόπουλου που αναρωτήθηκε: «Κι εμείς τι είμαστε, γλάστρες;» και πρόσθεσε «από τη στιγμή που έχει την ευθύνη και θα το κάνει όπως είπε, ας προχωρήσει αναλαμβάνοντας τις συνέπειες».
Ενδιάμεσα, ο κ. Νίκος Αμπεριάδης χαρακτήρισε «τέχνη» το ότι ο κ. Θεοδωρίδης «κατάφερε να φέρει όλα τα ΜΜΕ στο συμβούλιο» και ζήτησε να γίνει μια επιτροπή, αφού προηγηθεί συζήτηση «με όλους τους συλλόγους που θα πρέπει να κληθούν με προσωπική επιστολή και όχι μέσω εφημερίδων». «Γάμο θα κάνουμε;» ήταν η κορυφαία της συνεδρίασης απάντηση που εισέπραξε από τον κ. Θεοδωρίδη…
ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η συνεδρίαση έφτασε στο τέλος της με παράθεση ονομάτων για την υπό σύσταση επιτροπή. Προηγουμένως ο κ. Μελισσόπουλος δήλωσε «δεν μπορώ να συμμετάσχω στη διαδικασία να κάνουμε τώρα επιτροπή και… βλέποντας και κάνοντας», κάτι που υπερασπίστηκε και ο κ. Μαλκότς λέγοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να γίνει τώρα η επιτροπή». Ο κ. Φανουράκης πρότεινε να είναι στην επιτροπή η ΦΕΞ και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσθέτοντας: «Ζητώ και την ενεργοποίηση όλων των υπαλλήλων της Στέγης. Όσο για την επιτροπή, δεν θα έχει καμία σχέση με τα οικονομικά, θα γίνει μόνο για να δώσει ιδέες και κατευθύνσεις». Ο κ. Μαλκότς πρότεινε τη συμμετοχή της Ένωσης Επιστημόνων της Μειονότητας, ενώ ο κ. Θεοδωρίδης έριξε στο τραπέζι τα ονόματα: Μουσόπουλος, Χατζόπουλος, Κρυωνάς, Μαγγίρας, Αρναούτογλου, Λάμπρου, Θρακική Σκηνή και Ξυλάς (τον οποίο «έφερε» ο κ. Κρυωνάς).
Το… απολαυστικό για πολλούς απόγευμα έκλεισε με τη δήλωση του προέδρου της Στέγης «τα είπαμε, τ’ αναφέραμε και θα γίνει η επιλογή στο μέλλον». Ο θεός της τέχνης και οι μούσες να βάλουν το χέρι τους…
Θοδωρής Μπακάλης
1 σχόλιο:
Καλημέρα σας,
συγνώμη αλλά ο κ. Μαγγίρας, ο κ. Ξυλάς ως τι θα συμετάσχουν σε μια επιτροπή; Μας δουλεύουν;
Να μην μιλήσω για την θρακική σκηνή... Μπλέξανε τα σκυλάδικα με τον Χατζιδάκι. Ρεζίλι σε όλη την χώρα θα γίνουμε.
Δημοσίευση σχολίου