Xαλάζι με μέγεθος που έφτανε μέχρι και τα 3,5 εκατοστά έπεσε το απόγευμα της Δευτέρα στις 17.35 περίπου στην Ξάνθη.
Η χαλαζόπτωση διήρκεσε περίπου 1,5 λεπτό και συνοδεύτηκε από εκκωφαντικό θόρυβο, λόγω του μεγάλου μεγέθους.
Ακολούθησε καταρρακτώδης βροχή μέχρι τις 18.10 ενώ το κύμα της χαλαζόπτωσης κατευθύνθηκε με μικρότερη ένταση στην περιοχή της Γενισέας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχία Ξάνθης η πορεία των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν σε οικισμούς του Δήμου Σταυρούπολης, της αγροτικής περιοχής του Δήμου Ξάνθης (οικισμός Χρύσας και οικισμός Κιμμερίων), τους οικισμούς Λευκόπετρας και Ακάρπου του Δήμου Σελέρου, τους οικισμούς Κύρνου, Ορφανού και Μικροχωρίου (παρανέστια περιοχή) του Δήμου Τοπείρου, τον οικισμό Κενταύρου του Δήμου Μύκης, καθώς και τον οικισμό Σατρών της Κοινότητας Σατρών.
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, τόσο τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2009, όσο και το πρωί της Τρίτης 23 Ιουνίου 2009, επισκέφθηκε περιοχές από τις πληγείσες για τον σχηματισμό εικόνας για το μέγεθος των ζημιών και συζήτησε με τους αγρότες.
Ειδικότερα στις επισκέψεις του το πρωί της Τρίτης, μετά από πρόσκλησή του, παρευρέθηκαν, οι Αντινομάρχες, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας και οι αρμόδιοι παράγοντες του ΕΛΓΑ, προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη και να προχωρήσουν οι ενέργειες για επαρκή αποζημίωση.
Σχετικό έγγραφο εστάλη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στο παράρτημα του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στο Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκτίμηση των καταστροφών και την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Παράλληλα, επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Κατσαρό απέστειλε και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ. Αλέκος Κοντός, ζητώντας άμεσα την καταγραφή των ζημιών. Αναφέρει:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σας ενημερώνω ότι ο Νομός Ξάνθης επλήγη χθες από σφοδρή χαλαζόπτωση. Σας παρακαλώ για την όσο δυνατόν γρηγορότερη εκτίμηση των ζημιών και αποζημίωση των αγροτών της περιοχής μας.
Με τιμή
Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ν. Ξάνθης»
ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
Η «Θ» περιόδευσε χθες σε σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και συνάντησε γεωπόνους και εκτιμητές που έβαλαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για μια πρόχειρη εκτίμηση της ζημιάς τους.
Η ειρωνεία της τύχης; Πολλές από τις παραγωγές ήταν έτοιμες για να βγουν σε πώληση…
Μια τέτοια περίπτωση είχαμε και στο Αγρόκτημα των «ΑΦΩΝ ΠΑΠΑΧΑΒΙΑΡΗ» στην περιοχή του Ευλάλου, όπου ο κ. Μαυρίδης Δημήτρης, Γεωπόνος και τεχνικός σύμβουλος των καλλιεργειών επισήμανε τα εξής:
«Μια βδομάδα πριν τη συγκομιδή, συνέβη αυτή η ισχυρή χαλαζόπτωση. Απ’ ό,τι λένε αυτόπτες μάρτυρες-εργάτες που κοιμόντουσαν στο αγρόκτημα, το μέγεθος του χαλαζιού ήταν όπως το λεμόνι. Όπως απεικονίζεται και στις φωτογραφίες η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, φυσικά για το ύψος της ζημιάς αυτής θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή και να εκτιμήσουν τη ζημιά. Δεν είναι πολύ μεγάλη η ζώνη καταστροφής, αλλά έτσι χτυπάει το χαλάζι, έτυχε να χτυπήσει αυτή τη φορά εδώ. Δεν βλέπω προσωπικά μέλλον στην καλλιέργεια αυτή. Πιστεύω ότι η ζημιά αγγίζει το 70-80% πράγμα που την κάνει ασύμφορη για περαιτέρω συνέχεια της καλλιέργειας. Οι «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΧΑΒΙΑΡΗ» είναι ένα πιστοποιημένο αγρόκτημα με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης εδώ στην περιοχή του Ευλάλου, οι άνθρωποι καλλιεργούν 45 στρέμματα καρπούζι και πεπόνι, έχουν συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η «MAKRO» ο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» κ.λπ., επενδύθηκαν πολλά χρήματα. Ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο η διαδικασία της παραγωγής να φανταστείτε και φτάσαμε τώρα στο σημείο να μην έχει μείνει τίποτα. Θα πρέπει να δει το πρόβλημα ζεστά η πολιτεία και αυτούς τους ανθρώπους που είναι πρωτοπόροι σε καλλιέργειες τόσο ευαίσθητων κηπευτικών με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας να τους στηρίξει και να τους προστατεύσει»…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου