30/6/09

«Briefing» στη Δυτική Θράκη για να στηρίξουν τη μειονότητα

ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ «ΜΗΤΕΡΑΣ-ΠΑΤΡΙΔΑΣ»Μεγάλη πανβαλκανική συνάντηση τουρκόφωνου τύπο στη δυτική Θράκη, υπό την αιγίδα της «μητέρας Πατρίδας» Τουρκίας, προανήγγελλε πριν από λίγες ημέρες η «Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με στόχο την περαιτέρω συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των μελών της, καθώς και τη στήριξη τους αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής μειονότητας» της δυτικής Θράκης.

Η απόφαση ελήφθη στις 16 Ιουνίου, στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, κατά τη δεύτερη συνάντηση της «Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων Νοτιοανατολικής Ευρώπης», (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης). Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος Τουρκόφωνοι δημοσιογράφοι από Κόσοβο, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία (από τη μουσουλμανική περιοχή του Σαντζάκ), Ελλάδα, καθώς και Τουρκία.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία παρέστη ο σύμβουλος της προεδρίας του Κοσόβου Σατζίπ Μούτζα και ο Τούρκος πρέσβης στο Κόσοβο, Μασλαχατγκουζαρί Ντογάν, ήταν υπό την προστασία του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στο Κόσοβο με τη σημαία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Τούρκος διοικητής, Μεχμέτ Ναϊ Γιγίτ, χαιρέτησε τους Τουρκόφωνους δημοσιογράφους από τις πέντε βαλκανικές χώρες και στη συνέχεια τούς συνόδεψε στην επίσκεψη ενός γνωστού οθωμανικού μνημείου της περιοχής, και όλα αυτά κάτω από την έντονη τουρκική στρατιωτική εθνικιστική παρουσία.

ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΟ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο συντονισμός των δημοσιογράφων των τουρκικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια, με κύριο σκοπό τη σύμπλευσή τους με τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα και την ανάδειξη των μειονοτήτων σαν βασικό παράγοντα πολιτικών και όχι μόνο εξελίξεων. Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει το δυνατόν συντομότερο στη δυτική Θράκη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν τη στήριξη των βαλκανικών «τουρκικών» μειονοτήτων στη μειονότητα της δυτικής Θράκης. Ήδη, από τώρα προεξοφλείται ότι το πνεύμα της επόμενης συνάντησης θα είναι έντονα φιλοτουρκικό και θα εντάσσεται στα μεγαλοτουρκικά σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή.

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΣΜΠΟΥΓ

Την ίδια ακριβώς μέρα, 16 Ιουνίου, που γινόταν η συνάντηση των δημοσιογράφων στο Κόσοβο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, επισκεπτόταν τα Σκόπια. Η επίσκεψη αυτή, που έγινε κάτω από τη λογική του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δικός μου φίλος», είχε καθαρά ανθελληνικό χαρακτήρα και εντάσσεται στα νεοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας για τα Βαλκάνια. Ο Τούρκος αρχιστράτηγος έγινε δεκτός με λαμπρές τιμές, καθώς οι Σκοπιανοί τον θεωρούν αδελφό τους ένεκα της σκοπιανής του καταγωγής (ο Μπασμπούγ κατάγεται από την περιοχή του Μοναστηρίου).
Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε πολύ σημαντικές επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σκοπίων, αλλά το σημαντικό ήταν ότι είχε συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Σκοπίων, στρατηγό Μιροσλάβ Στογιανόφσκι. Στη συνέχεια είχε πολύ σημαντική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των Σκοπίων Ζόραν Κονιανόφσκι.
Όλες οι επαφές αυτές χαρακτηρίστηκαν και από τον σκοπιανό, αλλά και από τον τουρκικό Τύπο σαν σημαντικότατες στον τομέα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων των Σκοπίων. Ο Μπασμπούγ, που θεωρεί τα Σκόπια σαν δεύτερη πατρίδα του, υποσχέθηκε στους Σκοπιανούς κάθε δυνατή ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στον τομέα χορήγησης οπλικών συστημάτων, εκπαίδευσης στρατιωτικών στλεχών, αλλά και σε θέματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αναβάθμισής των.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Τούρκος αρχιστράτηγος έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές και από τον πρόεδρο της χώρας Γιόργκε Ιβάνοφ, καθώς και από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νικόλα Γκρουέφσκι. Με τον Γκρουέφσκι ο Μπασμπούγ συζήτησηε και τις σχέσεις Τουρκίας – Σκοπίων, καθώς και τις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι γνωστό πως οι δύο χώρες έχουν υπογράψει στο παρελθόν αρκετές συμφωνίες στρατιωτικής συμμαχίας και στήριξης των Σκοπίων, ενώ, όπως ισχυρίζονται και οι Σκοπιανοί, η Τουρκία έχει εγγυηθεί την ακεραιότητα τα χώρας σε περίπτωση επιβουλής της από την Ελλάδα!
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Μπασμπούγ, ήταν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γκουέφσκι, που θεωρεί την Τουρκία σαν το καλύτερο σύμμαχό του στη διένεξη που έχει με την Ελλάδα, συνόδευσε τον Τούρκο αρχιστράτηγο στην επίσκεψη που έκανε σε διάφορα οθωμανικά μνημεία της πόλης των Σκοπίων. Στη συνέχεια, ο Μπασμπούγ επισκέφθηκε την πόλη του Μοναστηρίου, όπου πήγε και απέτισε φόρο τιμής στο σπίτι που έζησε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα είναι μουσείο.

ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει έντονη την παρουσία της στο κρατίδιο των Σκοπίων. Από τους πρώτους μήνες της ανεξαρτησίας των Σκοπίων ιδρύθηκε το «Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα» (Turk Demokratik Rarisi), που έχει αναπτύξει έντονες παντουρκικές σχέσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο επίσης επιδίωξε η Τουρκία να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ήταν η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Είναι γνωστό πως ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιολχάν, είχε δηλώσει, ήδη από τη δεκαετία του ’90, πως αν τα Σκόπια δεχτούν επίθεση από Τρίτη χώρα, τότε η Τουρκία θα αναμειχτεί άμεσα και θα στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει τη νέα δημοκρατία.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη Βαλκανική με τη νεοθωμανική τουρκική διείσδυση είναι και η δυσαρέσκεια της Βουλγαρίας, εξέλιξη που δεν έχει γίνει επαρκώς γνωστή στα ελληνικά ΜΜΕ και που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, προκαλώντας και τις τουρκικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με χαρακτηριστικό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία τουρκικής εφημερίδας «ΧΟΥΡΙΕΤ», στις 3 Ιουνίου, επανέρχεται ο παλιός εφιάλτης στην τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας.
Στο δημοσίευμα αυτό καυτηριάζεται η πολιτική ορισμένων πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας, που απαιτούν την επαναφορά της πολιτικής αφομοίωσης που είχε ακολουθήσει ο Ζίφκοφ τη δεκαετία του ’80 (ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζίβκοφ είχε υποχρεώσει τους τουρκόφωνους να πάρουν βουλγαρικά ονόματα) στη μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας.

ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η «ΧΟΥΡΙΕΤ» αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει άκρως αντιτουρκικά αισθήματα σε μεγάλο μέρος του βουλγαρικού λαού.
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, που έρχεται σαν αντίδραση στην αυξανόμενη τουρκική διείσδυση, είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πάνω από εκατό επιθέσεις και εμπρησμοί σε μουσουλμανικά τεμένη της Βουλγαρίας.
Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι σε μερίδα του βουλγαρικού Τύπου, η τουρκόφωνη μειονότητα εμφανίζεται να έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι πολλοί ιστορικοί παράγοντες της Βουλγαρίας θεωρούν πως η μειονότητα είναι Βούλγαροι που έχουν εξισλαμιστεί στο παρελθόν ένεκα των πιέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, στις 28 Μαΐου, αναφέρεται ότι τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της λεγόμενης «τουρκικής» μειονότητας της Βουλγαρίας, όπως περιουσίες των βακουφίων, θρησκευτική ελευθερία και ελεύθερη διακίνηση, παραμένουν άλυτα. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας ήταν η πλειοψηφία στις περιοχές του Σιούμεν, Παζαρτζίκ, Σιστόβ, Συλίστριας, Τούλτσας, Μπαμπαντάγ και Μετζιδιέ.
Σήμερα, οι Τούρκοι υπολογίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας σε ένα εκατομμύριο, αν και ο αριθμός αυτός θεωρείται από τους Βούλγαρους υπερβολικός, ενώ στη μειονότητα μεγάλο μέρος είναι Πομάκοι, που η καταγωγή τους δε θεωρείται τουρκική.
Η πολιτική έκφραση των Τούρκων της Βουλγαρίας είναι το «Κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» μια πολιτική παράταξη που συχνά έχει κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί στενά τουρκικά εθνικά συμφέροντα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών πολιτικών κύκλων της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: