20/6/09

Παντελεήμων: «Δηλαδή η Τουρκία φοβάται ένα… σχολείο;»

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τα φετινά ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήρθαν ν’ αμβλύνουν τις εντυπώσεις και τη φιλολογία περί τεταμένου κλίματος στις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Ελλαδική Εκκλησία.

Άλλωστε, η δήλωση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος –που παρέστη στα ονομαστήρια στο Φανάρι- είναι κατηγορηματική: «Οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές» δηλώνει και προς επίρρωση επισημαίνει την παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε στη γιορτή από το πρωί, έμεινε στη Θεία Λειτουργία, παρακάθισε στο επίσημο γεύμα και αναχώρησε το απόγευμα. Οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές και πρέπει να είναι» τόνισε ο Σεβασμιώτατος, επεξηγώντας αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Πρόκειται για την μητέρα Εκκλησία που μάλιστα βρίσκεται υπό ομηρία κατά κάποιο τρόπο. Αν την πολεμούμε εμείς τα παιδιά της, φανταστείτε τι γίνεται με… άλλους που εποφθαλμιούν και τους χαροποιούμε όταν τα βάζουμε μαζί της».

Ο κ. Παντελεήμων, στον απόηχο της παρουσίας του στα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη, μεταφέρει –ή καλύτερα επιβεβαιώνει- ότι «ο καημός του Πατριάρχη δεν είναι άλλος από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης». Για το ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλάκις την κοινή γνώμη, ο Σεβασμιώτατος δηλώνει: «Η Θεολογική Σχολή θα γίνει πόλος έλξης νέων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Δηλαδή η Τουρκία φοβάται ένα… σχολείο; Πάντως, γεγονός είναι ότι αυτή ξέρει να παζαρεύει σε αντίθεση μ’ εμάς που υστερούμε…».

Κατά τα λοιπά, εκπλήξεις περίμεναν φέτος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα ονομαστήριά του. Το απόγευμα της Δευτέρας εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής «Χρώμα στο Χρόνο: Η Ίμβρος του Νίκου Παλαιοπούλου» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή κ. Παλαιόπουλος, παντρεύτηκε, έζησε και ζωγράφισε τη γενέτειρα του προκαθημένου της Ορθοδοξίας, την Ίμβρο, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40 έως και τη δεκαετία του ‘70 οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί όπως οι περισσότεροι Ίμβριοι. Στα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη, ο δημοσιογράφος κ. Νικόλαος Μαγγίνας έκανε την πρώτη παρουσίαση-έκπληξη του βιβλίου του για τα δεκαπέντε χρόνια πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ

Ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη με λαμπρότητα και παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια, εν μέσω πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Παναγιότατο προσφώνησε από μέρους της ιεραρχίας ο μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος: «...πνεύματα αγίων Πατριαρχών που συνεχώς σε παραστέκουν και σε εμψυχώνουν με το ίδιο νάμα της κατεστημένης πλέον στο Φανάρι μυστικιστικής αυτοθυσίας, χάριν των θείων συμφερόντων της μυσταρχικής μεγαλωσύνης της τε γης και της ιδέας που το περιβάλλουν. Πατριαρχεύεις εις χρόνους οριακούς μιας τέτοιας αυτοθυσίας. Και αυτό υπαγορεύει εις τον ομιλούντα να υπερβεί κάθε άλλην μνήσιν εκ των σπουδαίων δραστηριοτήτων της υμετέρας παναγιότητος εν απάση τη δεσποτεία Κυρίου, και να εξάρει σήμερον αυτό και μόνον το αξιοτίμητον της ψυχικής και σωματικής αντοχής...».

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για να φανεί αντάξιος της αποστολής και διακονίας του. Πρώτο μέλημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενότητα όλων των ορθόδοξων χριστιανών «αλλά και συγχρόνως η ενότητα και η ειρήνη του σύμπαντος κόσμου», όπως είπε. «Καίτοι οικουμενικός ο χαρακτήρας του Πατριαρχείου, όμως δεν λησμονούμε ότι τούτο έχει και μητρικό ρόλο, διά το πολύπαθο γένος μας. Ο ρόλος αυτός παραμένει βαθέως εντετυπωμένος εις την ψυχή της Ρωμιοσύνης», τόνισε. Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την πατριαρχική και συνοδική συγχοροστασία, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια της ιεραρχίας και τα εόρτια σέβη του κλήρου και των πιστών στην Αίθουσα του Θρόνου, παρέθεσε γεύμα στην ιεραρχία, στους επίσημους επισκέπτες και στους συνεργάτες σε εστιατόριο στον Βόσπορο. Στο γεύμα παρευρέθησαν οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος, ο Ελβετίας Ιερεμίας, ο Pittsburg Μάξιμος, ο Μεξικού Αθηναγόρας, ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης, ο Άρχων Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Αλέξης Αλεξανδρής, καθηγητές και καλλιτέχνες.

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: