30/6/09

Με το βαθμό του απολυτηρίου στα Πανεπιστήμια προτείνουν οι Πρυτάνεις

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ… «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ»

Την ώρα που από τη μια πλευρά οξύνονται οι δυσχέρειες αλλά και οι ταξικοί φραγμοί που υψώνονται ενάντια στην είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αρθρώνουν λόγο για… ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό προτάθηκε μεταξύ άλλων στη σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Στόχος των πρυτάνεων -όπως συμφώνησαν στη σύνοδο τους- είναι η εισαγωγή να γίνεται με το βαθμό του απολυτηρίου και «με επιπλέον κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη» χωρίς ωστόσο αυτά να αποσαφηνιστούν. Μάλιστα, για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να εφαρμοστεί αυτή η κατ’ αρχήν σκέψη, προτείνουν να δοθεί ενεργός ρόλος τα πανεπιστήμια για τον καθορισμό της ύλης.
Σε δηλώσεις του, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης λέει ότι «ελεύθερη πρόσβαση θα μπορούσε να υπάρξει σε σχολές με χαμηλή ζήτηση» επισημαίνοντας ότι «ωστόσο, αυτό προαπαιτεί καλή οργάνωση»... Σε ερώτηση για την ίδρυση νέων σχολών, εκτιμά ότι «είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η επαγγελματική αποκατάσταση». Αντιπροσωπεία των πρυτάνεων θα καταθέσει τις προτάσεις τους στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ.

Τις αντικειμενικές δυσκολίες που εν τοις πράγμασι θ’ αντιμετωπίσει το εγχείρημα, αντιλαμβάνεται ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος: «Πρόκειται για μια μακρινή προοπτική και πρέπει να γίνουν πολλά για να φτάσουμε εκεί» επισημαίνει σε χθεσινή συνομιλία μας: «Πρέπει να προηγηθούν κάποιες προϋποθέσεις αναφορικά με τις υποδομές αλλά και τη στελέχωση των πανεπιστημίων. Και νομίζω ότι ενίσχυση των υποδομών δεν μπορεί να γίνει με βάση τα χρήματα που δίνονται…». Ο πρύτανης καταλήγει με την εκτίμηση «το βλέπω σαν κάτι μακρινό» καίτοι στην ίδια σύνοδο ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος άδραξε την ευκαιρία για ν’ ανακοινώσει ότι «την επόμενη τετραετία θα διατεθούν στα πανεπιστήμια 1.070.000.000 για λειτουργικές δαπάνες». Ωστόσο, οι εξελίξεις, οι… πιθανότητες αλλά και τα δεδομένα για την προσεχή τετραετία, δεν δύνανται να προσφέρουν τις δέουσες εγγυήσεις για τα παραπάνω…

Κ. ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ… ΧΟΝΤΡΑ ΚΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ»

Τις επιφυλάξεις του εκφράζει κατ’ αρχήν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, τονίζοντας ωστόσο –εύλογα- ότι «θα πρέπει να υπάρξουν κάποια επίσημα δεδομένα» για να μπορέσει να τοποθετηθεί: «Ελεύθερη πρόσβαση, εντάξει, αλλά πώς θα γίνει; Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, γιατί έτσι… χοντρά κι αόριστα δεν μπορεί βέβαια να γίνει. Δεν είναι δυνατό να πηγαίνουν όπου θέλουν οι μαθητές, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο φιλτράρισμα».
Ο προϊστάμενος υπενθυμίζει τις προτάσεις Μπαμπινιώτη «για εθνικό απολυτήριο όπου ωστόσο θα υπολογίζονται και οι βαθμολογίες των τριών τάξεων του λυκείου», λέγοντας ότι «ο κ. Μπαμπινιώτης δεν συμφωνεί να μην έχουν σχέση οι βαθμολογίες. Και δεν μπορούμε να ξέρουμε τελικά τι και πώς θα γίνει». Τέλος, ο κ. Πυλαρινός κάνει λόγο για την ανάγκη ενός δικαιότερου εισαγωγικού συστήματος: «Θα πρέπει το πανεπιστήμιο να παίρνει αυτούς που αναγκαιούν. Γιατί να παίρνει 90.000 και όχι όσους ακριβώς χρειάζεται, να τους καταρτίζει και να τους αποδίδει στην αγορά εργασίας και όχι στην ανεργία;»…
Ιδού ένα από τα πάμπολλα ερωτήματα και φυσικά έπεται μακρά συνέχεια…

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: