19/6/09

Υποθηκεύει την περιοχή μας ο Τάτσης;

ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»

-Το καλύτερο αναπτυξιακό «φιλέτο» Ξάνθης και Καβάλας τίθεται σε κίνδυνο, αν πραγματοποιηθεί το εγχείρημα
-Θα υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις αν συμβεί κάτι τέτοιο στην περιοχή της Χρυσούπολης
-Άμεσες οι επιπτώσεις σε όλη τη Διευρυμένη

Ως υποθήκευση του αναπτυξιακού μέλλοντος της περιοχής μας, φαντάζει η πρόταση του Υπερνομάρχη Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Τάτση Κων., για δημιουργία «Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών» σε μία έκταση 40 στρεμμάτων των εγκαταστάσεων της πρώην «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ», στην περιοχή του Αγιάσματος Καβάλας.

Όπως αποκαλύπτει εφημερίδα της γειτονικής πόλης, ο Κ. Τάτσης, μιλώντας σε εκπομπή του «Στούντιο 7» υποστήριξε πως εδώ και 8 μήνες ο ίδιος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα των μεταναστών και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής σε έκτασης της πρώην «ΦΩΝΗΣ της ΑΜΕΡΙΚΗΣ» που σήμερα ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Προσδιόρισε πως θα γίνει στην περιοχή του Αγιάσματος. Όπως είπε, οι διαδικασίες προχωρούν και ήδη έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο. Περίμενε – υποστήριξε – να φτάσει στην τελική φάση, να έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα πριν κάνει ανακοινώσεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Παρουσίασε μια ωραιοποιημένη κατάσταση του σχεδιαζόμενου χώρου υποδοχής μεταναστών. «Θα είναι ένας χώρος υποδοχής σε πλήρη ανάπτυξη, όπου θα συγκεντρώνονται οι μετανάστες, θα έχουν σύγχρονη κοινωνική φροντίδα και θα γίνεται η διαλογή τους, άλλοι θα επιστρέφουν, άλλοι θα οδηγούνται εκεί που ορίζει η πολιτεία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος σχετικά είπε «ο χώρος θα είναι φυλασσόμενος και οι μετανάστες θα βγαίνουν, όπως τους ορίζει η υπηρεσία και ο κανονισμός»!
Βέβαια, η ελληνική εμπειρία από «χώρους υποδοχής μεταναστών», άλλα λέει: Όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι στην κυριολεξία στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες οι μετανάστες. Ο Κ. Τάτσης υποστήριξε πως δεν θα είναι έτσι και ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα παρομοιάζει με αυτόν της Σάμου.
Στην επισήμανση πως από πλευράς του δημάρχου Κεραμωτής Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη, υπάρχουν διαφωνίες, ο Κ. Τάτσης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν το δέχεται, δεν τον ρωτάω»! Βέβαια, στη συνέχεια υποστήριξε πως θα κάνει διάλογο με το δήμαρχο, αλλά μάλλον τυπικός θα είναι.

Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Σε άλλο μήκος κύματος πάντως ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος μας είπε πως δεν έχει μεν καμιά ενημέρωση για τα σχέδια αυτά, αλλά κατέστησε σαφές πως: «Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς την έγκριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κεραμωτής Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης μας είπε, πως «δεν έχω κάνει καμία επίσημη συζήτηση για το θέμα, αλλά γνωρίζω πως υπάρχουν σχέδια για να γίνει στη συγκεκριμένη έκταση, στο Αγίασμα, χώρος υποδοχής μεταναστών. Τα κτίρια που υπάρχουν είναι σε ελεεινή κατάσταση. Δεν ήμουν δήμαρχος για να το διεκδικήσω όταν η έκταση της πρώην «ΦΩΝΗΣ της ΑΜΕΡΙΚΗΣ» ζητούσε ιδιοκτήτη. Αν το προχωρήσουν θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τους κατοίκους».

«ΚΥΛΙΟΜΕΝΑ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Βεβαίως οι αντιδράσεις του κ. Καλατζή από την Καβάλα, θα βρουν συμπαραστάτες απ’ όλη την περιοχή, αφού και ανέτοιμη είναι η κοινωνία να δεχθεί ένα «κύμα» λαθρομεταναστών, αλλά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποθηκευθεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο της παρανέστιας περιοχής, οι εγκαταστάσεις της πρώην «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να «φιλοξενήσουν» τέτοιες κοινωνικές ομάδες.

Η μετάλλαξη της χρήσης γης, σε ένα στρατόπεδο ή κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, αυτόματα απαξιώνει το χώρο, που ήδη γίνονται συντονισμένες κινήσεις για την αναπτυξιακή του εκμετάλλευση προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΕ;

Η κίνηση αυτή του κου Τάτση, έρχεται να ανοίξει και ένα μείζον πολιτικό θέμα, πως ο ίδιος αποφασίζει για ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να ερωτηθούν καταρχήν οι κατά τόπους νομαρχίες, ιδίως Καβάλας – Ξάνθης, να αποφανθούν τα νομαρχιακά συμβούλια, τα οποία με τη σειρά τους έπρεπε και πρέπει να παραπέμψουν το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και εν τέλει με τη συνεργασία της καθ’ ύλην αρμόδιας για θέματα δικαιοδοσίας Υπ. Εσωτερικών, Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης να προχωρήσει ή να απορριφθεί η οποιαδήποτε απόφαση παρθεί.
Αλήθεια, ο κ. Τάτσης ρώτησε κανέναν και ιδίως πριν πάρει τις όποιες πρωτοβουλίες του;
Αναμένουμε μία επίσημη θέση και απάντηση και φυσικά όχι δηλώσεις και εμφανίσεις σε ΜΜΕ, που μόνο εντυπώσεις προκαλούν αλλά και ανησυχία στην ήδη ταραγμένη κοινή γνώμη!

ΠΑΝ. ΠΕΝΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: