Πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Γκίφχορν με Συνθήκη είχαν «Αδελφοποιηθεί» ενώνοντας τις πολιτισμικές και άλλες αναφορές των δύο λαών. Κίνηση πρωτόγνωρη, την οποία στήριξε με θέρμη τότε ο αείμνηστος Δήμαρχος Ξάνθης Κώστας Μπένης αλλά και φορείς της πόλης.
Η Συνθήκη αυτή ανανεώθηκε, με την υπογραφή νέας, τις προηγούμενες ημέρες, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχ. Στυλιανίδης μετέβη στη Γερμανική πόλη και παράλληλα συμμετείχε σε εορτές που διοργανώθηκαν εκεί.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε για την επίσκεψή του αλλά και τη νέα Συνθήκη:
«Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που υπογράφει η Συνθήκη αδελφοποίησης και εκ μέρους του δήμου Ξάνθης (δήμαρχος τότε ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μπένης). Έτσι, είχαμε πρόσκληση από τον δήμο Γκίφχορν της Γερμανίας να τον επισκεφθούμε, είχαν και κάποιες γιορτές εκεί και να ανανεώσουμε την Συνθήκη αυτή, επιβεβαιώνοντας ο καθένας απ’ την πλευρά του, πως θέλουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια για να φέρει τους κατοίκους των δύο περιοχών πιο κοντά, μέσα βέβαια σε μια ενωμένη Ευρώπη που καθημερινά, θα πρέπει να πω, πως πλησιάζει προς τον αντικειμενικό της σκοπό, τη δημιουργία δηλαδή ενός κράτους, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις γνωστές μέχρι σήμερα, εθνότητες της περιοχής.
Να τονίσω ακόμη πως αποφασίσαμε και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό, να συνεχίσουμε τις ανταλλαγές νέων, μαθητών μεταξύ του Γκίφχορν και της Ξάνθης, ώστε, ιδιαίτερα τα παιδιά, να μαθαίνουν και τη γλώσσα τη Γερμανική ή την Ελληνική αντίστοιχα, αλλά και την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα, τις συνήθειες, της καθημερινής ζωής».
Σε ερώτηση της «Θ», αν υιοθετεί ο δήμος κάποια στοιχεία απ’ τις πόλεις που επισκέπτεται, ο Δήμαρχος απάντησε:
«Κάθε φορά που πάμε έξω, σε μια Ευρωπαϊκή πόλη, σε μια περιοχή κοιτάμε βέβαια και τι καλύτερο από μας, διαθέτει οποιαδήποτε περιοχή για να μπορούμε και να το εφαρμόσουμε. Για παράδειγμα από την επιστροφή μας από την Πράγα εντυπωσιαστήκαμε από το κέντρο της, και μιλάμε για χιλιόμετρα κέντρου που είναι πεζοδρομημένο. Δε θα δει κανείς αυτοκίνητο, ιδιαίτερα προς το ιστορικό κέντρο που λέμε της Πράγας. Επίσης, θέλω να τονίσω πως κι εκεί ακόμη στο Γκίφχορν, έχουμε δει κάποιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν κι εδώ στην πόλη μας. Αυτές οι σκέψεις έχουν καταγραφεί, θα τεθούν υπόψιν των Μηχανικών μας της Τεχνικής Υπηρεσίας για να δούμε τι θα μπορούμε να κάνουμε…»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου